Deze Duitse gevangenis uit WO2 is straks geopend voor bezoekers

Door Joyce Hoogland 13 maart 2019

In het Oranjehotel, de bijnaam voor een Duitse gevangenis op Scheveningen, werden tijdens de Tweede Wereldoorlog bekende verzetsstrijders opgesloten en gemarteld waaronder ‘Soldaat van Oranje’ Erik Hazelhoff Roelfzema. Vanaf 7 september 2019 kun je in dat complex een kijkje nemen, want de gevangenis wordt omgebouwd tot herinneringscentrum.

In de gevangenis werden tussen 1940 en 1945 ruim 25.000 Nederlanders verhoord en berecht, veelal omdat ze in verzet kwamen tegen de Duitsers. Vanaf 7 september kun je Doodencel 601 bekijken, filmmateriaal en een tentoonstelling om zo een beeld te krijgen van wat er in deze Duitse gevangenis allemaal is gebeurd.

Doodencel 601, Oranjehotel

Oranjehotel

De Duitse gevangenis op Scheveningen werd al in de Tweede Wereldoorlog Oranjehotel genoemd omdat er zo veel verzetsstrijders waren opgesloten waaronder ‘Soldaat van Oranje’ Erik Hazelhoff Roelfzema, Rudolph Cleveringa, Pim Boellaard, Titus Brandsma en George Maduro.

Veel gevangenen werden gedeporteerd naar kampen of doodgeschoten op de Waalsdorpervlakte. Van 750 verzetsmensen is bekend dat zij via het Oranjehotel aan hun einde zijn gekomen en 250 gevangenen werden op de nabijgelegen executieplaats doodgeschoten.

Aan de van Alkemadelaan is een klein poortje in de buitenmuur te vinden. Via die poort werden de ter dood veroordeelden naar buiten gevoerd.

Poortje in de buitenmuur van het Oranjehotel

Herinneringscentrum

Tijdens je bezoek aan het herinneringscentrum kun je een audioroute volgen waarin je de persoonlijke verhalen van de gevangenen hoort. In het hart van het centrum is de authentieke Doodencel 601 te vinden. Deze cel is in de oorspronkelijke staat behouden en in de muren zie je nog inscripties van gevangen.

Het Herinneringscentrum Oranjehotel is straks 6 dagen in de week geopend.

 

  • Wil jij een 'Nieuw in Den Haag' alert ontvangen?
    Laat jouw e-mailadres achter en ontvang een seintje als we schrijven over nieuwe winkels, horeca of andere nieuwe plekken in Den Haag.

adv.