Den Haag

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

De Japanse tuin gaat weer open!

Door Martine Linnemeijer - Chambone 1 oktober 2017

De Japanse Tuin is het pronkstuk van landgoed Clingendael. Door de kwetsbare en zeldzame beplanting is de tuin slechts 8 weken per jaar open. De najaarsopenstelling komt er weer aan en met alle prachtige herfstkleuren is de tuin echt een plaatje.

Van zaterdag 14 oktober tot en met zondag 29 oktober is de tuin tussen 10.00 uur en 16.00 uur geopend.

Geschiedenis

De Japanse Tuin is in het begin van de 20ste eeuw aangelegd door de toenmalige eigenaresse van het landgoed Clingendael, Marguerite M. Baronesse van Brienen (1871-1939), ook wel freule Daisy genoemd. Per schip heeft zij een of meer reizen gemaakt naar Japan. Zij heeft toen enkele lantaarns, een watervat, beeldjes, de bruggetjes en misschien het paviljoen naar Nederland verscheept. Het is de enige Japanse Tuin in Nederland van rond 1910 en heeft daarom een hoge historische waarde. Vanaf 1954 beheert de gemeente landgoed Clingendael. Medewerkers van Haeghe Schoon en Groen van de gemeentelijke dienst Haeghe Groep onderhouden de Japanse Tuin.

Plaats voor rust en bezinning

De tuin heeft een eigen en verrassende sfeer, mede veroorzaakt door de schitterende moslaag. De tuin bevat veel stenen lantaarns, met een grote variatie aan vormen. Het mooie paviljoen is een populaire plek om de tuin te bewonderen. Tot omstreeks 1940 bevonden zich schuifpanelen in het paviljoen. Deze panelen zijn in 2009 teruggeplaatst met de medewerking van Japanse architecten. Het erfgoed van freule Daisy is nu voor de bezoekers van de Japanse Tuin een plaats van serene rust en bezinning.

Praktische info

Locatie: Clingendael 12a, 2597 VH, Den Haag

Tijden: Clingendael is het hele jaar toegankelijk. De Japanse Tuin is deze herfst van zaterdag 14 oktober tot en met zondag 29 oktober is de tuin tussen 10.00 uur en 16.00 uur geopend.

Gezien de kwetsbaarheid van de tuin is het niet mogelijk om de tuin te betreden met buggy’s en elektrisch aangedreven hulpmiddelen. Voor mensen met een rolstoel is de tuin alleen beperkt toegankelijk. Er is voor rolstoelen een aparte ingang met een speciale, kortere route door de tuin. Daarnaast is het ook niet toegestaan om met honden de tuin te betreden. Bij teveel bezoekers kan het zijn dat u even moet wachten voor u de tuin in mag. De kwetsbaarheid van de aanplant laat maar een maximum aantal bezoekers toe.

adv.