Interessant: 5 meest gestelde vragen aan de uitvaartondernemer

Aangeboden door CUVO uitvaartzorg 15 april 2019

Heb jij je uitvaartwensen al vastgelegd? Waarschijnlijk niet. Maar waarom niet eigenlijk? Wij gingen in gesprek met Lydia Huijsen van CUVO Uitvaartzorg om erachter te komen waar mensen het meest mee zitten.

<< < Pagina 1 / 7 >
⟵ swipe swipe ⟶

Eigenlijk willen we ons er nog helemaal niet mee bezig houden. Maar er komt een dag dat je overlijdt, en dan is het toch een fijn gevoel om alles goed geregeld te hebben. Om het allemaal wat makkelijker te maken heeft CUVO Uitvaartzorg een wekelijks inloopspreekuur waarop je alle vragen kunt stellen die maar wilt en waarbij je je wensen zelfs gelijk kunt vastleggen. Lees de meest gestelde vragen op de volgende pagina.

Beeld ter illustratie. Pixabay

1. Hoe specifiek kan ik mijn wensen vastleggen?

”Sommige mensen hebben heel duidelijke wensen over de invulling van hun afscheid. Denk aan de muziek die gedraaid moet worden of de kist waarin ze begraven worden. De kist kan een heel persoonlijk tintje krijgen door hem te beschilderen of te bedrukken met foto’s. Mensen die bij leven claustrofobisch zijn, willen soms liever niet in een kist als ze zijn overleden.”

”Dat is geen probleem, want je kunt ook, gewikkeld in een wade, op een opbaarplank worden begraven. Ook ten aanzien van het laatste vervoermiddel zien we heel specifieke wensen voorbijkomen. Zo hebben we weleens een man met een vrachtwagen naar zijn laatste rustplaats vervoerd en ook iemand in een bakfiets. Wij kunnen vrijwel alles regelen en dat maakt het werk voor ons ook uitdagend en afwisselend.” Je kunt het wensendocument gebruiken om na te denken over jouw uitvaartwensen.

Beeld ter illustratie. Pixabay

2. Kan er na afloop ook iets anders zijn dan koffie en cake?

”Sommige mensen vinden een kopje koffie met een plakje cake na de uitvaart voldoende. Anderen maken er een feestje van en serveren champagne met feestelijk hapjes. Die willen de nadruk leggen op het vieren van het leven. Je ziet vaak dat het een afspiegeling is van hoe mensen hebben geleefd. Sober en eenvoudig of wat uitbundiger.”

”Het is mooi als het afscheid past bij de manier waarop iemand in het leven stond. Wij leggen alle wensen vast in een wensenformulier en houden dat in bewaring. Dat is voor iedereen een geruststelling, want daarna kun je het uit je hoofd zetten. Ik hoor heel vaak: ‘Ik ben blij dat het nu geregeld is, want ik wil mijn kinderen niet met lastige vragen achterlaten’.”

Beeld ter illustratie. Pixabay

3. Ben ik voldoende verzekerd?

”Veel mensen hebben polissen die al jaren oud zijn. Soms zijn ze zelfs nog in guldens. Als ze hun verzekeringspapieren meenemen, pluizen wij alles voor hen uit en rekenen we dat om naar euro’s. Daarna nemen we de wensen door en op basis daarvan stellen we een begroting op. Meestal blijkt dan dat de lopende verzekering niet afdoende is. Een aanvullende verzekering afsluiten is over het algemeen niet handig.”

”De verzekeringspremies zijn vaak hoog en voor mensen boven de 70 is het vrijwel onmogelijk om een uitvaartverzekering af te sluiten. Dan is het verstandiger om een deposito te openen. In het Depositofonds van CUVO uitvaartzorg kun je een bedrag storten naar keuze. Je zet het benodigde bedrag in termijnen opzij of je stort het in één keer. Bovendien ontvang je jaarlijks ook nog rente op het ingelegde bedrag.” Meer weten over geld opzij zetten in het depositofonds.

Beeld ter illustratie. Pixabay

4. Kan ik zelf de plaats van de uitvaart kiezen?

”Mensen hebben regelmatig vragen over de plek van de uitvaart. Ze willen dan graag in een bepaald uitvaartcentrum opgebaard worden. CUVO Uitvaartzorg heeft meerdere locaties. De meeste mensen kennen het crematorium Haagse Duinen, het uitvaartcentrum Eikelenburg in Rijswijk en de Meerbloemhof in Zoetermeer. Maar we hebben ook uitvaartcentra in Delft en in Pijnacker-Nootdorp. Niet iedereen weet dat. Mensen vinden het prettig als het uitvaartcentrum in de buurt is, zodat het voor naasten makkelijk is om te komen.”

Uitvaartcentrum Haagse Duinen. Beeld: CUVO Uitvaartzorg

5. Ik ben alleen, hoe zorg ik dat mijn wensen worden opgevolgd?

”Mensen die geen naasten meer hebben, maken zich vaak zorgen over wie de uitvaart gaat regelen als zij overlijden. Dat is ook lastig. Niemand weet natuurlijk waar en wanneer hij zijn laatste adem uitblaast. Is dat thuis, op straat of in een ziekenhuis en wie doet dan de melding? Als die persoon niet weet dat de wensen rondom de uitvaart bij ons zijn vastgelegd, wordt het lastig. Daarom adviseer ik altijd om je wensen op zoveel mogelijk manieren vast te leggen. Zet het in je agenda, leg een briefje naast de telefoon, laat het de huisarts weten, zet een map met belangrijke papieren op een duidelijke plaats en vertel het aan mensen in je omgeving die je vertrouwt.”

Beeld ter illustratie. Pixabay

Inloopspreekuur

Heb je nog vragen? Je kunt zonder afspraak langskomen op het inloopspreekuur. Wil je liever een afspraak maken om je wensen vast te leggen of vragen te stellen? Gebruik dan deze link of bel 070 – 346 95 71.


Deze bijdrage wordt je aangeboden door CUVO uitvaartzorg. Meer over CUVO uitvaartzorg ontdekken?

CUVO uitvaartzorg uitvaartcentra

Wijndaelersingel 1, Den Haag

Bekijk meer:uitvaartcentra
<< < Pagina 1 / 7 >
⟵ swipe swipe ⟶

adv.