Hier in Den Haag wordt de Eerste Wereldoorlog herdacht

Door Joyce Hoogland 9 november 2018

Elk jaar herdenken we op 4 mei de Tweede Wereldoorlog. Maar er is natuurlijk ook een Eerste Wereldoorlog geweest. Zondag 11 november is het 100 jaar geleden dat er een eind kwam aan de Eerste Wereldoorlog. Ook in Den Haag wordt daarbij stilgestaan.

Nederland was dan wel neutraal tijdens de Eerste Wereldoorlog, toch had de oorlog veel invloed op het dagelijks leven. Nederland worstelde met vluchtelingen, persvrijheid, mobilisatie en schaarste. Ook spoelden er op Scheveningen vele doden aan na gevechten op zee.

Scheveningen

In Scheveningen staat een monument ter nagedachtenis aan de 300 vissers die tijdens de Eerste Wereldoorlog door oorlogsgeweld op zee gedood zijn. Zondag 11 november is daar om 11.00 uur een herdenking, Het monument is te vinden bij de Scheveningseweg.

Om 10. 45 uur wordt daar verzameld. Vervolgens is er een spreker en om 11.11 uur één minuut stilte gevolgd door de kranslegging.

Binckhorst

Ook is er zondag 11 november aan de Binckhorst een herdenking. Deze is om 09.00 uur bij de Poolsterhaven bij het monument Leger en Vloot. Deze staat normaal op de boulevard van Scheveningen, maar in verband met de verbouwing van die boulevard nu in stukken op de Binckhorst.

Je kunt daarheen met de Willemsvaart. Om 8.45 uur vertrekt de schuit vanaf de aanlegplaats Goudriaankade/Fijnjekade naar de Poolsterhaven. Meevaren is gratis. Om 9.11 uur vaart de Willemsvaart weer terug naar de achterzijde van station HS. Aanmelden kan via [email protected].nl.


Meer over De Willemsvaart ontdekken?

De Willemsvaart vrijetijd en uitgaan

De la Reyweg 202, Den Haag

Bekijk meer:vrijetijd en uitgaan

Meer over

Doen Nieuws

adv.