Fans opgelet! Hier kan je de fanmail van Doe Maar bekijken

Aangeboden door Nationaal Archief 6 november 2018

Tijdens concerten vallen de meisjes met bosjes flauw. De band is immens populair en de fans zijn uitzinnig. We hebben het natuurlijk over de gloriejaren van popgroep Doe Maar. De fanmail van deze bekende band maar óók iconische – nog nooit eerder vertoonde – portretfoto’s zijn te zien de tentoonstelling Face to Face in het Nationaal Archief. En die kan je NU bekijken! 

Naast dat je stiekem in de fanmail van Doe Maar mag spieken zijn er ook nog nooit eerder vertoonde portretfoto’s van celeb’s die je kan bekijken. Helemaal leuk: een kaartje voor de tentoonstelling kost maar € 5,- en als je in het bezit bent van een museumkaart kost het helemaal niks 😉

De droom van elk tienermeisje

Henny Vrienten is in de jaren ’80 de droom van menig tienermeisje. Vrienten durft op het podium nauwelijks meer te dansen en vervangt zijn popster-outfit voor een net pak, alles om de hysterie te beteugelen.

In 1984 houdt Doe Maar er mee op. De fans worden steeds jonger, de bandleden hebben geen plezier meer in optreden en de onderlinge samenwerking loopt steeds minder soepel. Veel tieners sturen fanmail aan de bandleden om te vertellen hoe verdrietig ze zijn over het einde van Doe Maar. In het archief zitten dozen vol met brieven, tekeningen en foto’s van fans die graag willen laten weten hoeveel Doe Maar voor ze heeft betekend. En jij kan de selectie daarvan nu bekijken.

Bokslegende Bep van Klaveren

Ook bokslegende Bep van Klaveren vind je terug in de tentoonstelling. De 79-jarige Bep van Klaveren confronteert de camera met gebalde vuisten.

Van Klaverens grote doorbraak komt in 1928 als hij de gouden medaille in het vedergewicht wint op de Olympische Spelen in Amsterdam. De Rotterdamse volksjongen is al snel uitgekeken op de Europese bokswereld, en gaat naar New York om aan de wereldtop te komen. Zijn vechtlust en uithoudingsvermogen  leveren hem daar de bijnaam ‘The Dutch Windmill’ op.

Regilio Tuur begint ook met boksen in Rotterdam. Zestig jaar na Van Klaverens overwinning maken de Olympische Spelen van 1988 Tuur letterlijk in één klap wereldberoemd: hij slaat de regerend wereldkampioen in de eerste ronde knock-out. Ook voor hem is Amerika daarna dé plek voor een professionele bokscarrière.

Meer weten?

De tentoonstelling Face to Face is te bezoeken tot en met 6 januari in het Nationaal Archief. Klik hier voor meer info!Deze bijdrage wordt je aangeboden door Nationaal Archief Meer over Nationaal Archief ontdekken?

Nationaal Archief

musea

Nu openHele dag

*Openingstijden kunnen afwijken tijdens de feestdagen

Prins Willem-Alexanderhof 20, Den Haag

Bekijk meer:musea

adv.