Deze tentoonstelling van het Huis van het boek | Museum Meermanno is een échte pageturner

Aangeboden door Huis van het boek | Museum Meermanno 14 juni 2019

Huis van het boek | Museum Meermanno’ heeft weer een prachtige tentoonstelling voor ons in petto. De tentoonstelling ‘De bijzondere band’ toont de schoonheid Art Nouveau boeken. Dus, go-go-go als je gek bent van Art Nouveau 😉 De tentoonstelling is nog maar tot en met 23 juni te zien!

Huis van het boek viert van 22 maart t/m 23 juni de schoonheid van Art Nouveau-boeken en stelt het werk van drie pioniers centraal. Voor deze tentoonstelling zijn topstukken uit de collecties van Museum Meermanno en de Koninklijke Bibliotheek aangevuld met prachtige boeken uit verzamelingen van onder meer Universitaire Bibliotheken Leiden en het Koninklijke Verzamelingen.

Drie pioniers, verbonden in vriendschap

Gerrit Willem Dijsselhof, Carel Adolph Lion Cachet en Theo Nieuwenhuis hebben – samen met een aantal collega’s die in de tentoonstelling ook aan bod komen – van ca.1890 tot 1910 gezorgd voor de hoogtijdagen van het boek als esthetisch object. De getoonde boeken werden gemaakt met ongekende aandacht voor detail en schoonheid. Te zien zijn o.a. het unieke met de hand ingekleurde exemplaar van Kunst en samenleving van Dijsselhof, de portefeuillekast van Nieuwenhuis met daarin de luxe uitvoering van de Rembrandt-portefeuille van Lion Cachet. Hij maakte deze in 1898 ter gelegenheid van de inhuldiging van prinses Wilhelmina als vorstin.

Naast boeken ook interieurs

De ontwikkeling van deze drie kunstenaars liep enige tijd gelijk op: ze kenden elkaar van de opleiding in Amsterdam en waren vrienden. Kunsthandel E.J. van Wisselingh zette een meubelwerkplaats voor de drie op in Amsterdam. In een tijd van toenemende industrialisatie nam de belangstelling voor ambachten en vakwerk toe. De technieken die het drietal toepaste bij hun boekbanden, gebruikten ze ook in hun interieurdecoratie.


Deze bijdrage wordt je aangeboden door Huis van het boek | Museum Meermanno. Meer over Huis van het boek | Museum Meermanno ontdekken?

Huis van het boek | Museum Meermanno musea

Nu gesloten11:00 - 17:00

Prinsessegracht 3, Den Haag

Bekijk meer:musea

adv.