Den Haag

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Deze films zijn opgenomen in Den Haag: Van Ocean’s Twelve tot Pizza Maffia

Door Joyce Hoogland 1 augustus 2017
Pagina 1/19
⟵ swipe swipe ⟶

Wij, als inwoners van Den Haag weten natuurlijk allang dat onze stad heel mooi is. Filmmakers is dat ook niet ontgaan. Veel internationale en nationale regisseurs bezochten de Hofstad voor hun filmopnames. Wij hebben die films, waarin Den Haag voorkomt, opgezocht en op een rijtje gezet. Lekker om op een regenachtige dag, met een bak popcorn, naar te kijken. 

Onlangs berichtte wij al dat The Fox, voor een deel opgenomen in Den Haag, binnenkort in première gaat. Dit najaar wordt de bestseller ‘Godin van jacht’ van Heleen van Royen in Den Haag opgenomen en ook regisseur Maria Peters maakt, dit jaar nog, in onze stad opnames voor haar nieuwe film. Daar moeten we dus nog even op wachten, maar op deze volgende films niet:

Archipelbuurt

Film: Riphagen
Jaartal: 2016
Regisseur: Pieter Kuijpers

riphagen

Voor de Nederlandse film Riphagen is de regisseur naar de Archipelbuurt gegaan. Herken je de Atjehstraat en het Sweelinckplein?

Het verhaal:

De beruchte Amsterdamse crimineel Andries ‘Al Capone’ Riphagen (Jeroen van Koningsbrugge) werkt tijdens de Tweede Wereldoorlog fanatiek samen met de nazi’s. Riphagen wordt onmetelijk rijk met het opsporen, afpersen en verraden van Joodse onderduikers, en waant zich hierbij onaantastbaar. Maar als hij een belangrijke verzetsgroep verraadt, opent de jonge politieagent en verzetsstrijder Jan van Liempd (Kay Greidanus) de jacht op hem.

Klik op volgende voor meer films

Kijkduin

Film: Meesterspion
Jaartal: 2016
Regisseur: Pieter van Rijn

meesterspion

Deze leuke familiefilm speelt zich niet alleen voor een deel af in Den Haag, één van de Hoofdrollen is vertolkt door een Hagenaar! De jonge acteur Beau Schneider is geboren in Den Haag en heeft er 20 jaar gewoond. Daar waar veel regisseurs voor Scheveningen kiezen werd er nu een keertje voor Kijkduin gekozen.

Het verhaal:

Meester Spion vertelt het verhaal van de 11-jarige Tim, die samen met zijn ouders en zusje naar een hotel aan de kust verhuist. In het begin kan Tim moeilijk wennen aan zijn nieuwe thuis, tot hij Simon (Beau Schneider) ontmoet. Simon is net ontwaakt uit het jaar 1973 en moet erg wennen aan de nieuwe tijd. Daarnaast moet hij als oud-spion nog een oude misdaadzaak oplossen. Tim besluit Simon te helpen, wat het begin is van een zeer spannend avontuur.

Klik op volgende voor meer films

Joegoslavië-tribunaal

Film: The Prosecutor, The Defender, The Father and his Son
Jaartal: 2015
Regisseur: Iglika Triffonova

the_prosecutor_the_defender_the_father_and_his_son_

In deze spannende thriller speelt het Joegoslavië-tribunaal in Den Haag de hoofdrol. Even in het kort: dit tribunaal is opgericht in 1993 en houdt zich bezig met het berechten van mensen voor oorlogsmisdaden, misdaden tegen de menselijkheid, genocide en schending van de Verdragen van Genève tijdens de Balkan-oorlogen in de jaren 90.

Het verhaal:

Dit rechtbankdrama is gebaseerd op een waargebeurd verhaal. Bij het Joegoslavië-tribunaal in Den Haag nemen twee ambitieuze advocaten het tegen elkaar op in het proces tegen Milorad Krstić, die van oorlogsmisdaden wordt beschuldigd. De verklaring van getuige K109 lijkt beslissend voor de vervolging van Krstić, maar niet alles uit zijn verklaring blijkt te kloppen.

Klik op volgende voor meer films

Haagse verpleegster

Film: Lucia de B.
Jaartal: 2014
Regisseur: Paula van der Oest

Foto ANP
Foto ANP

Je hebt vast wel de nieuwsberichten over verpleegster Lucia de Berk gelezen. Deze film vertelt het verhaal van de veroordeling en de twijfels daarover. De Berk woonde in Den Haag dus het is vrij logisch dat veel van de scene’s in Den Haag zijn opgenomen.

Het verhaal:

Parketsecretaris Judith krijgt het dossier van Lucia de B. op haar bureau. Lucia is een eigenzinnige verpleegster, die argwaan wekt als ze voor de zoveelste keer bij een onverklaarbaar sterfgeval betrokken is. Het ziekenhuis schakelt de politie in. Het onderzoek naar de ‘Engel des Doods’, zoals de pers Lucia noemt, is zwaar. Ze heeft geen sporen achtergelaten en weigert met de rechercheurs te praten. Op grond van een bloedtest wordt ze veroordeeld tot levenslang voor vier moorden en drie pogingen ertoe. Kort hierna worden er vraagtekens gezet bij de betrouwbaarheid van de test en zo begint Judith te twijfelen aan het vonnis.

Klik op volgende voor meer films

Café Dudok

Film: 06/05
Jaar: 2004
Regisseur: Theo van Gogh

Foto ANP
Foto ANP

06/05 is de laatste voltooide film van Theo van Gogh. De regisseur heeft de film nooit zelf kunnen zien. Hij werd vermoord op 2 november 2004, voordat de film helemaal af was. Van Gogh heeft onder andere opnames gemaakt bij grand-café Dudok, bij het binnenhof.

Het verhaal:

Het scenario van deze film is een bewerking van het boek ‘De Zesde mei’ van Tomas Ross waarin feiten en fictie rond de mooi op Pim Fortuyn worden vermengd. Op het witte doek worden gespeelde scènes afgewisseld met tv-beelden van Fortuyn.

Klik op volgende voor meer films

Gevangenpoort

Film: Leve Boerenliefde
Jaartal: 2013
Regisseur: Stevan de Jong

leve-boerenliefde

Voor deze films zijn er scenes opgenomen bij museum de Gevangenpoort en het Binnenhof. Misschien is het je opgevallen want door Den Haag reed een opvallende tractor met daarop de tekst ‘Tot de schijt ons doodt’.

Het verhaal:

Boer Jelte (Cas Jansen) heeft na het verlies van zijn vrouw weinig zin in een nieuw romantisch avontuur. En al helemaal niet met iemand die het boerenleven niet begrijpt. De meest onwaarschijnlijke vonk die kan overspringen is die tussen hem en Wenda (Tatum Dagelet), de populaire presentatrice van kijkcijferkanon Boerenliefde. Als die datingshow uitgerekend op zijn erf een nieuw seizoen komt opnemen, lijkt het een ultieme botsing van culturen te worden. Maar tegen alle vooroordelen over stadsmensen en boeren in, bloeit er tussen het jonge groen een bijzondere liefde op.

Klik op volgende voor meer films

Burgemeester

Film: Smoorverliefd
Jaartal: 2013
Regisseur: Hilde Van Mieghem

Foto ANP
Foto ANP

Onze voormalige burgemeester Jozias van Aartsen blijkt ook te kunnen acteren. In de film Smoorverliefd speelt hij een rol! De film draait om daten, affaires, seks en liefde. Gelukkig heeft onze voormalige burgervader een nette rol gekregen. Van Aartsen speelt een bezoeker van de Koninklijke Schouwburg.

Het verhaal:

Deze heerlijke feelgoodfilm draait om de romantische verwikkelingen in de turbulente levens van vier vrouwen in Den Haag. Puberdochter Eva (Beatrice Hillen), haar chaotische moeder Judith (Susan Visser), haar brave tante Barbara (Anna Drijver) en ambitieuze grote zus Anna (Anna Raadsveld) maken er onder één Haags dak een gezellig potje van. Ze zijn mooi, moedig en verstandig, maar soms weten ze het ook even niet meer in een wereld vol prille verliefdheid, serial dating, ongebluste lust, affaires, kinderwensen en onverwoestbare oude liefdes.

Klik op volgende voor meer films

Tegenstellingen

Film: Sonny Boy
Jaartal: 2011
Regisseur: Maria Peters

Foto ANP Hoofdrolspelers Sergio Hasselbaink en Ricky Koole
Foto ANP Hoofdrolspelers Sergio Hasselbaink en Ricky Koole

Deze film, naar het gelijknamige boek, speelt zich voor het grootste deel af in Den Haag. Eén van de belangrijkste locaties is de Dirk Hoogenraadstraat, vlak achter het Circus Theater in Scheveningen.

Het verhaal:

In de twintiger jaren ontmoet de jonge, uit Suriname afkomstige, Waldemar Nods in Nederland de oudere Rika van der Lans en ze worden verliefd. De tegenstellingen zouden bijna niet groter kunnen zijn: Waldemar zwart, Rika wit, 17 jaar leeftijdsverschil en bovendien is Rika al moeder van vier kinderen. Maar ze houden van elkaar en dan blijkt Rika zwanger te zijn. Rika en Waldemar kiezen voor elkaar ondanks de hoge prijs die ze daarvoor moeten betalen. Ze krijgen een zoon, Waldy, hun eigen ‘Sonny Boy’. Dan breekt de Tweede Wereldoorlog uit en wagen Waldemar en Rika hun leven om onderduikers te redden.

Klik op volgende voor meer films

Scheuren door de straten

Film: Pizza maffia
Jaartal: 2011
Regisseur: Tim Oliehoek

Foto ANP
Foto ANP

Over deze filmopnames heb ik een leuk verhaaltje. Een deel van de film is opgenomen in het Statenkwartier. Onbewust liepen mijn vriend en ik daar over straat. Ineens stond er iemand naar ons te schreeuwen en zwaaien. Wat bleek: wij liepen vol door de set heen! De regisseur heeft ons wel uit de film geknipt. Naast een aantal Haagse straten is er ook een spannende racescene in de Hubertustunnel opgenomen.

Het verhaal:

Bram is goed bevriend met zijn neef Haas. Faris, de oom van Haas runt de pizzeria van Brams vader. Wanneer Brams vader slaande ruzie krijgt met Faris, begint Faris zijn eigen pizzeria aan de overkant van de straat. Een ware pizzaoorlog ontstaat en Bram en Haas komen hierin lijnrecht tegenover elkaar te staan.

Klik op volgende voor meer films

Scheveningen

Film: Alle tijd
Jaartal: 2011
Regisseur: Job Gosschalk

alle-tijd

 

Den Haag speelt in deze film een grote rol. Er is onder andere gefilmd in de haven van Scheveningen. Daar was een kleine markt nagebouwd. Maar ook locaties als de Hofvijver, het strand, Madurodam, De Bijenkorf en de Koninklijke Schouwburg komen voorbij.

Het verhaal:

Maarten (Paul de Leeuw) en Molly (Karina Smulders) hebben een hele bijzondere band met elkaar. Sinds het overlijden van hun ouders is Maarten verantwoordelijk voor de opvoeding van zijn kleine zusje. Gesteund door zijn beste vriendin Reina (Lineke Rijxman) heeft hij Molly groot gebracht tot een zelfverzekerde, jonge vrouw. Wél heeft Maarten zichzelf hiervoor compleet weggecijferd. Als Molly plotseling aankondigt dat ze gaat samenwonen, wordt hij geconfronteerd met het zogenaamde ‘lege-nest syndroom’. Zowel Maarten als Molly hebben de grootste moeite om te wennen aan hun nieuwe levensfase en raken steeds verder van elkaar verwijderd. Maar dan slaat het noodlot toe en wordt Molly ziek. Ze worden gedwongen om rigoureuze keuzes te maken.

Klik op volgende voor meer films

Goed kijken

Film: Tirza
Jaartal: 2010
Regisseur: Rudolf van den Berg

tirza

Je moet goed opletten als je Den Haag wilt herkennen want in een flits komen een aantal bekende gebouwen voorbij, zoals het Vredespaleis en het het exterieur van een huis aan de Laan van Nieuw-Oost-Indië.

Het verhaal:

Een paar dagen nadat Tirza en haar vriendje Choukri zijn vertrokken voor een reis door Namibië, heeft haar vader nog niets van hen gehoord. Hij vertrekt naar het Afrikaanse woestijnland om zijn dochter op te sporen en ontmoet daar Kaisa, die hem binnenvoert in haar wrede en bloederige wereld. Samen met haar ontdekt hij wat Tirza is overkomen; een lot dat huiveringwekkender is dan hij in zijn ergste nachtmerries heeft kunnen voorzien.

Klik op volgende voor meer films

Koningin Beatrix

Film: Majesteit
Jaartal: 2010
Regisseur: Peter de Baan

Film Majesteit
Foto ANP

Deze film geeft je een (speculatief) kijkje achter de schermen van het koningshuis. Aangezien Den Haag verbonden is met de Oranjes is deze film natuurlijk voor een groot deel in de Hofstad opgenomen. Onder andere het Binnenhof en Paleis Noordeinde komen aan bod.

Het verhaal:

De film speelt zich af net na het overlijden van prins Claus. Beatrix moet een troonrede voorlezen waar verschillende punten in staan waar ze het totaal niet mee eens is. Een uur voordat de troonrede begint komt Premier Balkenende naar haar toe, hij eist dat er stukken worden aangepast. Dat is voor haar het begin van een emotionele reis die laat zien welke onmogelijke eisen de monarchie stelt aan de mens.

Klik op volgende voor meer films

Het strand

Film: Het leven uit een dag
Jaartal: 2009
Regisseur: Mark de Cloe

Het leven uit een dag. Stillbeeld trailer
Stilbeeld trailer

Heerlijk als onze stad zo duidelijk in beeld komt. De trailer van ‘Het leven uit een dag’ toont al een aantal plaatsen van de Scheveningse boulevard tot het Lange Voorhout.

Het verhaal:

In een wereld waarin een mensenleven maar één dag duurt en waar elke daad éénmalig is, worden Benny (Matthijs van de Sande Bakhuyzen) en Gini (Loïs Dols de Jong) zo verliefd op elkaar dat één dag niet lang genoeg is. Er is een uitweg: als je naar de hel gaat, beland je in de wereld zoals wij die kennen. Een wereld waarin je ongelimiteerd dronken kan worden, verliefd kan worden, seks kan hebben, zelfs met verschillende mensen. Benny en Gini bedenken een plan. Ze plegen een moord, waardoor ze beiden ter dood worden veroordeeld en zodoende tegelijk in de hel zullen belanden. Maar bij uitvoer van het vonnis gaat er iets mis, waardoor de twee geliefden niet gelijktijdig naar de hel gaan. Wanhopig gaan ze op zoek naar elkaar in deze nieuwe wereld vol herhaling.

Klik op volgende voor meer films

Romantiek

Film: Alles is liefde
Jaartal: 2007
Regisseur: Joram Lürsen

Alles is liefde
De film speelt zich dan wel in Amsterdam af maar Den Haag komt er ook in voor. Michiel Romeyn wil na jaren zijn ex-vrouw bezoeken. Zij blijkt dan al overleden te zijn en hij bezoekt haar graf op het Haagse kerkhof aan de Kerkhoflaan 12.

Het Verhaal:

In Alles Is Liefde draait alles om de liefde, in alle denkbare combinaties. Zo is Klaasje gescheiden van haar man omdat hij haar heeft bedrogen met de juf van hun zoontje. Dan komt Klaasje een aantrekkelijke jonge minnaar tegen. Ondertussen verheugt badmeester Victor zich op zijn huwelijk met Kees.

Klik op volgende voor meer films

Twee Wereldoorlog op het Plein

Film: Zwartboek
Jaartal: 2006
Regisseur: Paul Verhoeven

Foto ANP

Een aantal jaar geleden was het Haagse Plein geheel getransformeerd in een scene uit de Tweede Wereldoorlog. Overal stonden hekken met prikkeldraad en aan de gevel van Sociëteit De Witte hingen banners met hakenkruizen. Dit was het hoofdkwartier van de Sicherheitsdienst in de film Zwartboek. Ook de bevrijdingsscene met 11000 figuranten werd in onze stad opgenomen.

Het verhaal:

In het laatste jaar van de Tweede Wereldoorlog wordt plotseling de boerderij, waar de Joodse revuester Rachel Stein ondergedoken zit, gebombardeerd. Ze wordt opgevangen door een lokale zeiler, maar krijgt dezelfde avond nog bezoek van Van Gein, die hen waarschuwt dat de Duitsers dit nieuwe adres al op het spoor zijn, en hen een veilige doorvaart door de Biesbosch naar het (bevrijde) zuiden van Nederland aanbiedt. Het bezette deel van Nederland ontvluchten blijkt echter niet zo gemakkelijk als ze had gedacht.

Klik op volgende voor meer films

George Clooney en Brad Pitt

Film: Ocean’s twelve
Jaartal: 2004
Regisseur: Steven Soderbergh

Ocean's Twelve

Yes, de sexy hoofdrolspelers van Ocean’s Twelve: George Clooney, Brad Pitt, Matt Damon en Catherine Zeta Jones hebben door de straten van Den Haag gelopen! In deze Amerikaanse film was ons eigen ijspaleis of wel het stadhuis het hoofdkwartier van Europol.

Het verhaal:

Terry Benedict is nog steeds woedend over het geld dat Danny Ocean en zijn crew hem afhandig gemaakt hebben. Hij dreigt met geweld als ze dit geld niet binnen twee weken met een fikse rente aan hem terugbetaald hebben. De crew van Ocean besluit naar Europa af te reizen voor enkele lucratieve klusjes. Hier komen ze in aanraking met de Europol-agente Isabel Lehiri en een andere meesterdief, bekend onder de naam “The Night Fox.”

Klik op volgende voor meer films

Haagse Hogeschool hoofdkantoor van FBI

Film: Mindhunters
Jaartal: 2004
Regisseur: Renny Harlin

mindhunters

Hoe gaaf! De Haagse Hogeschool was in deze film het hoofdkwartier van de FBI. Dan kijk je volgende keer wel met andere ogen naar die saaie lokalen.

Het verhaal:
De film gaat over een groep FBI studenten en speelt zich af voor de kust van Virginia, maar is in werkelijkheid deels opgenomen op de Veluwe bij Radio Kootwijk en dus ook in de Haagse Hogeschool. Verder werd er gefilmd aan de Nederlandse kust.
In kader van een trainingsprogramma worden zeven trainees op een eiland gedropt. Geheel afgezonderd van de buitenwereld moeten de agenten een fictie seriemoordenaar opsporen. Al snel blijkt dat het niet om fictie gaat, maar keiharde realiteit.

Klik op volgende voor meer films

Begraafplaats

Film: De ordening
Jaartal: 2003
Regisseur: Pieter Kuijpers

de-ordening

In deze film is een herdenking bij het graf van Heus Verolmen. Die herdenking is op de katholieke begraafplaats Sint Petrus banden in Den Haag.

Het verhaal:

Stella, een afgestudeerd studente journalistiek, neemt een archiefbaantje bij de nog steeds extreem rechtse weduwe van de oud NSB-er Ewald de Heus Verolmen, die haar memoires op schrift wil stellen. Met een journalistieke primeur in haar achterhoofd neemt Stella de baan aan. Heel precies ordent ze het archief van de gehate dame en haar overleden echtgenoot, zonder te oordelen over goed en kwaad. Halverwege de zomer komt de mysterieuze Andreas op bezoek bij de weduwe. Hij zegt de kleinzoon te zijn van haar vroegere minnaar, die tijdens de oorlog joodse kunstcollecties confisqueerde. Stella valt voor Andreas. Ongewild raakt ze verwikkeld in een duister complot, dat zijn ontknoping in Zwitserland heeft. Naar de gelijknamige roman van Kees van Beijnum.

Klik op volgende voor meer films

Erik Hazelhoff Roelfzema

Film: Soldaat van oranje
Jaartal: 1977
Regisseur: Paul Verhoeven

Foto ANP
Foto ANP

Deze film is een oudje. Maar daardoor juist extra leuk om naar te kijken. Want wat zijn al die straten toch veranderd! Herken je het Plein, het Binnenhof, de Zeestraat en de Hofvijver?

Het verhaal:
Deze film, naar de memoires van Erik Hazelhoff Roelfzema, gaat over Erik (Rutger Hauer) en enkele studiematen die de Tweede Wereldoorlog allen op eigen wijze ondergaan. In het begin zien de jongelingen de ernst van de situatie niet. Maar de sfeer wordt steeds grimmiger wanneer mensen vermoord worden en Erik in een Engels spionageplan terecht komt.

Pagina 1/19
⟵ swipe swipe ⟶

Meer over

Doen Winkelen

adv.