Den Haag

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

De dansbiografie LIBI over Surinamers in Nederland is een must-see!

Aangeboden door Korzo Theater 15 augustus 2019

Choreograaf Ryan Djojokarso toont in zijn nieuwe voorstelling de reis die veel Surinamers naar Nederland maken. De voorstelling genaamd LIBI gaat op 14 september in première in het Zuiderstrandtheater. Voor iedereen die van dansvoorstellingen houdt, maar ook voor newbies is dit er één to watch.

Dansmaker Ryan Djojokarso weet met een flinke dosis humor en nuchtere luchtigheid grote maatschappelijke thema’s te vertalen naar speelse en ontroerende voorstellingen. Deze keer vertrekt hij vanuit zijn Surinaamse roots met de vraag ‘Faf a libi?’ (‘Hoe staat het leven?’)

Beeld: Repetities LIBI

Faf a libi

Weet je nog dat we april de oproep deden naar figuranten met een verhaal? De verhalen van vijftien Surinamers die naar Nederland verhuisd zijn vormen de basis van het script van schrijver Raoul de Jong en Ryan Djojokarso. Hun herinneringen staan centraal in de voorstelling: van het opgroeien in Suriname tot het besluit te verhuizen, de reis, de aankomst, de heimwee, het aarden, het gemis…

 ‘Uitgangspunt voor mijn eerste grote zaal voorstelling is de reis die veel Surinamers naar Nederland maakten. Hun verhalen breng ik tot leven’

Aldus Ryan Djojokarso over LIBI. Op vijftienjarige leeftijd verhuist Djojokarso van Suriname naar Nederland. Hij heeft slechts 3 dagen om afscheid te nemen. Zijn vader heeft hij sindsdien niet meer gezien. Als hij 20 is start hij met de dansopleiding aan Codarts Rotterdam. Na een  succesvolle carrière als danser werkt hij als choreograaf bij o.a. Korzo, Scapino Ballet Rotterdam, Konzert Theater Bern, Dox en Conny Janssen Danst.

Beeld: LIBI repetities

Zoektocht naar je wortels

De interviews met vijftien verschillende mensen vormen de basis voor LIBI. Hun herinneringen aan hun geboorteland en de motieven om naar Nederland te komen zijn heel verschillend. Maar de zoektocht naar (zelf)acceptatie en het verkeren in een tussengebied zal voor velen herkenbaar zijn. Of je nou Surinaams, Turks, Pools, Indisch, Marokkaans of Nederlands bent. Voor veel mensen blijft het een zoektocht naar je wortels. LIBI van Ryan Djojokarso is te zien in het Zuiderstrandtheater op za 14 en zo 15 september.  Muzikaal worden de verhalen versterkt door live muziek van o.a. Jeangu Macrooy.

Klik hier voor tickets.


Meer over Korzo Theater ontdekken?

Korzo Theater theaters

Prinsestraat 42, Den Haag

Bekijk meer:theaters

adv.