Den Haag

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Zo werkt dat: dauwtrappen op Hemelvaartsdag

Door Joyce Hoogland 20 mei 2020

Een echte traditie met Hemelvaart: dauwtrappen. En ja, ook in Den Haag wordt dit gedaan. Op de vroege ochtend is het vast nog niet druk in de Haagse natuurgebieden, een ideaal moment voor een wandelingetje. Maar waar komt de traditie vandaan en wat is nou eigenlijk dauwtrappen?

Dauwtrappen is wandelen met zonsopkomst. Sommige mensen doen dit zelfs op blote voeten, zodat ze op het gras de dauw echt voelen. Vaak worden er wandelingen georganiseerd door boswachters, maar deze gaan dit jaar niet door vanwege het coronavirus. Zelf kun je wel gaan wandelen bij zonsopkomst. Maar houdt wel rekening met anderen. Is het toch te druk? Neem dan een andere route.

Magische werking

Waar komt de traditie van het dauwtrappen vandaan? Om een antwoord te vinden op deze vraag moeten we terug in de tijd, namelijk naar de eerste eeuw na Christus. Tijdens de meifeesten, die in deze Germaanse tijd plaatsvonden, vierden mensen de opkomst van het nieuwe leven in de natuur. Mensen dachten dat dauw op bepaalde dagen van het jaar een genezende en magische kracht heeft.

Dat het dauwtrappen iets te maken zou hebben met de lichamelijke terugkeer van Jezus Christus naar de Hemel, klopt dus niet. Later werd het gebruik van dauwtrappen daar wel mee in verband gebracht.

Wil jij op Hemelvaartsdag (donderdag 21 mei) vroeg de natte grond onder je voeten voelen, mystieke nevels tussen de bomen zien hangen en misschien zelfs wild spotten? Zorg dan dat je rond kwart voor 6 in de natuur bent, dan gaat de zon op.

Lees ook:

Mini-fotoserie: De Haagse natuur door de lens van Anita

Nu we niet een hele dag kunnen shoppen of op een terrasje kunnen zitten gaan we de natuur in. Veel H...
Kijkduin Duinen

Voor deze Haagse natuurgebieden heb je een abonnement nodig

Dit wist je vast al: Den Haag is de groenste stad van Nederland. En geloof het of niet, maar in somm...

Foto’s van allemaal lieve kuikentjes in Den Haag

Hobbyfotograaf Laura Wintermans maakt regelmatig (op rustige tijden en natuurlijk houdend aan de RIV...

Meer over

Doen Mysteries

adv.