Check hier nog nooit eerder vertoonde fanmail & celeb foto’s!

Aangeboden door Nationaal Archief 6 december 2018

We hebben er al een paar keer over geschreven want WOW wat is deze tentoonstelling cool! Uit de 15 miljoen foto’s die het Nationaal Archief bewaart is een unieke selectie portretfoto’s gemaakt. Dit betekent dat je nooit eerder vertoonde celebfoto’s kunt zien maar òòk nooit eerder vertoonde fanmail van Doe Maar. De tentoonstelling loopt nog maar even dus hup, snel naar het Nationaal Archief!

De originele en iconische portretfoto’s van de tentoonstelling Face to Face is tot 3 februari 2019 te zien in het Nationaal Archief. Een kaartje kost maar €5,- en met een museumkaart is de toegang gratis.

Bijzondere portretfoto’s

In de tentoonstelling zijn originele en iconische portretfoto’s te zien van spraakmakende personen als Winston Churchill, Nelson Mandela en Margaret Thatcher en stijliconen als Marilyn Monroe en Audrey Hepburn. Wat hebben zij eigenlijk allemaal met elkaar te maken? In de tentoonstelling Face to Face ontdek je hoe personen die op het eerste gezicht niet  altijd iets met elkaar gemeen hebben, toch samen één verhaal vertellen.

Televisiemaker Wilfried de Jong, stadsdichter van Tilburg Onias Landveld en AudioCollectief SCHIK geven in audioverhalen hun interpretatie van de verhalen achter de getoonde portretfoto’s.

Soile Kallio, Monica Lewinsky, Finland 1999. Foto: Nationaal Archief
De tentoonstelling Face to Face, portretten uit de grootste fotocollectie van Nederland in het Nationaal Archief in Den Haag. Foto Bart Hoogveld

Doe Maar: de droom van elk tienermeisje

Henny Vrienten is in de jaren ’80 de droom van menig tienermeisje. Vrienten durft op het podium nauwelijks meer te dansen en vervangt zijn popster-outfit voor een net pak, alles om de hysterie te beteugelen.

In 1984 houdt Doe Maar er mee op. De fans worden steeds jonger, de bandleden hebben geen plezier meer in optreden en de onderlinge samenwerking loopt steeds minder soepel. Veel tieners sturen fanmail aan de bandleden om te vertellen hoe verdrietig ze zijn over het einde van Doe Maar. In het archief zitten dozen vol met brieven, tekeningen en foto’s van fans die graag willen laten weten hoeveel Doe Maar voor ze heeft betekend. En jij kan de selectie daarvan nu bekijken.

Fotograaf onbekend, Mata Hari, Milaan 1912, Nationaal Archief

Danseres Mata Hari

De oudste foto in de tentoonstelling is die van de Friese Margaretha Geertruida zelle, beter bekend als Mata Hari. Affaires met hoge militairen van vijandige partijen brengen haar tijdens de Eerste Wereldoorlog in een gevaarlijke positie. De Fransen nemen haar gevangen en veroordelen haar tot executie wegens spionage. Toch is er geen bewijs dat ze staatsgeheimen heeft doorgespeeld. Is er een gelijkenis tussen Mata Hari en een ander icoon uit onze recente geschiedenis? Bekijk het in het Nationaal Archief!


Deze bijdrage wordt je aangeboden door Nationaal Archief. Meer over Nationaal Archief ontdekken?

Nationaal Archief musea

Nu openHele dag

Prins Willem-Alexanderhof 20, Den Haag

Bekijk meer:musea

adv.