Wow! Er is een walvis gespot op Scheveningen

Door Joyce Hoogland 8 november 2018

Heb je ‘m gezien? Aan de Scheveningse kust is gisteren een bultrug gespot. De walvis is op meerdere plekken in de regio gezien. “Het was heel bijzonder. We stonden er met open mond naar te kijken”, zegt een van de toeschouwers. 

Dierenliefhebber Marijke van der Staak twijfelde nog of ze naar het strand zou gaan, in de hoop een glimp van de bultrug op te vangen. “Ik hoorde van mijn vriendinnen in een whatsappgroep dat het gerucht ging dat hij bij Scheveningen rondzwom. Uit nieuwsgierigheid ben ik toch even gaan kijken”, zegt ze tegen het AD.

‘Stond met open mond te kijken’

Ze was niet de enige, want op het Noordelijk Havenhoofd kwam Van der Staak een aantal anderen tegen die het dier ook wilden zien. Na een minuut of tien zag ze de bultrug boven water komen. Het dier zwom tussen de havenhoofden in en was daardoor met het blote oog te zien. “Het was heel bijzonder. De toeschouwers kenden elkaar niet, maar we waren samen super-enthousiast. We stonden er met open mond naar te kijken. Dit is iets dat ik de rest van mijn leven zal onthouden.”

Zorgen

Zorgen over de gezondheid van het dier zijn niet direct nodig, zegt bioloog Pepijn Kamminga van het Leidse onderzoeksinstituut Naturalis. ” Ze zwemmen wel vaker bij de kust. Als het een potvis was zou het een ander verhaal zijn.” Het walvissnijteam dat hij leidt, is in ieder geval alert op de waarnemingen. “Het is van zo’n grote afstand moeilijk in te schatten of een walvis gezond is of niet. Het strandingsnetwerk waar wij bij zijn aangesloten, volgt het in ieder geval op de voet. Maar we staan in nu nog niet paraat.”

Film hierboven is gemaakt door Pepijn Tigges

adv.