Wij gingen met spotter John op zoek naar bultrug Jojo

Door Joyce Hoogland 9 december 2018

We waren even bang dat bultrug JoJo ervandoor was toen we een paar dagen niks meer van ‘m hoorden. Maar deze week is hij toch weer bij Hoek van Holland gezien. Wij willen de bijzondere walvis ook eens spotten en zijn met John van der Graaf op pad gegaan.

John heeft een paar keer het geluk gehad de bultrug voor de Haagse kust te zien en vast te kunnen leggen op beeld. “Je moet net op het juiste moment kijken, klikken én je niet af laten leiden. Wanneer iemand zegt ‘wat ziet u daar’ moet je niet je hoofd wegdraaien want dan kan er net wat gebeuren.”

Spotten

Terwijl we over het zuidelijke havenhoofd van Scheveningen lopen vertelt John over zijn hobby. Hij is eigenlijk een vogelaar. “Via onder andere een bird allert app krijg ik melding dat er een bijzondere vogel gespot is en met mijn kijker en camera ga ik daar dan natuurlijk naar toe. Vervolgens moet je veel geduld hebben om het beestje mooi op de foto te krijgen.”

Tekst gaat verder onder de foto

Links John van der Graaf, rechts Piet van Gemerden

De belangrijkste helpers daarin zijn de zogenoemde trektellers, volgens John een heuse elitegroep. “Zij staan bij de vulkaan, een stuk duin tussen Kijkduin en het Zuiderstrand, en turen vele uren met telescopen over de zee. Ze zien vaak grote aantalle vogels, waaronder soms zeldzame, voorbij komen.”

Via zo’n vogelspotter-app kreeg John vorige maand een melding dat er een bultrug was gespot. En dat zou niet de laatste keer zijn. Inmiddels is er een facebookgroep (aangemaakt door Wim van Yperen) waarop een melding gepost wordt als de walvis met de naam Jojo gezien wordt.

Op beeld

Als je al het geluk hebt de bultrug te zien, dan moet je ook nog alert zijn om hem goed vast te leggen. “De eerste keer stond ik hier op het havenhoofd en elke keer zagen we alleen een stukje rug en ineens kwam de staart uit het water.” John was erg blij met zijn haarscherpe foto en later die maand had hij nog veel meer geluk.

Bultrug Jojo. Foto John van der Graaf
Bultrug Jojo. Foto John van der Graaf
Bultrug Jojo. Foto John van der Graaf
Bultrug Jojo. Foto John van der Graaf
Bultrug Jojo. Foto John van der Graaf
Bultrug Jojo. Foto John van der Graaf
Bultrug Jojo. Foto John van der Graaf

“Ik was een ochtend aan het klussen, toen ik van mijn buurvrouw hoorde dat Jojo voor Kijkduin rondjes zwom. Ik werd onrustig. Daar wilde ik naartoe.”  De bultrug was gespot ter hoogte van het Atlantic hotel en toen John daar aankwam stonden er al een aantal spotters. Jojo zwom druk heen en weer, dat wilde hij van dichtbij zien. “Ik liep naar de kustlijn en dat was een goede keuze. Daardoor stond ik toch een stuk dichterbij en toen maakte hij ineens een paar sprongen! Ik had mijn camera al al op statief staan en ben echt heel blij met de foto’s. Dat was echt kikke!”

Vrienden

Bij het uitkijkpunt op de havenhoofd aangekomen zien we een andere spotter zitten: Piet van Gemerden. “Ik heb nog niks gezien, denk dat hij toch nog bij Rotterdam zit.” De Scheveninger rijdt overal naartoe met zijn fiets. Voorop een flinke camera en achterop een klapstoeltje. Ook hij heeft een prachtige foto van Jojo kunnen maken “Hij kwam hier bij de Scheveningse haven even omhoog, vlak naast een surfer. Dat is natuurlijk een prachtig plaatje. Ik weet alleen niet wie die surfer is, denk dat hij het wel gaaf vindt om de foto te hebben.”

Bultrug Jojo bij een surfer. Foto Piet van Gemerden

Wij hebben vandaag Jojo niet gespot, maar wel mooie verhalen gehoord. Hopelijk blijft hij nog een paar weken hier rondzwemmen. Benieuwd naar andere avonturen van John? Kijk dan even op zijn blog: haagsegraaf.blogspot.com

Meer over

Dieren Nieuws

adv.