Video: Hagenaar vindt een ree in de voortuin
Bizar!. Bewoners van de Waalsdorperweg ontdekten, op een winterse ochtend, een ree in de voortuin. Het jonge beestje was aan…
Afgelopen dagen waaide het flink aan de kust. Storm Evert kwam langs, en dat betekent voor de medewerkers van de Dierenambulance dat ze het extra druk hebben. Al vroeg in de ochtend krijgen ze de eerste meldingen over uitgeputte dieren.
Een zwaan verkeerd geland, een reiger tussen de bosjes, een verzwakte duif, een meeuw met een zere poot. Cherinda, die uit de nachtdienst komt, heeft het er maar druk mee. En dan komt, zoals verwacht, de eerste melding van het strand. Bij storm, en zeker als de wind uit zee komt, komen vaak verzwakte of uitgeputte dieren op het strand terecht.
Een wandelaar vindt in de branding een uitgeputte vogel bij het Zwarte Pad op Scheveningen. Het zou wel eens om een zeekoet of alk kunnen gaan.. Deze vogels komen zelden aan land, alleen om te broeden. Dus wanneer je ze liggend op het strand aantreft, kun je er vanuit gaan dat het dier verzwakt is.
Cherinda hangt de telefoon op en direct komt de volgende melding binnen. Nog een strandwandelaar, een jonge zeehond bij de Strandweg. Waarschijnlijk heeft deze jonge zeehond in de vroege ochtend, toen het nog vloed was, besloten dat het tegen een duintje aan wel even lekker kon uitrusten. Maar nu het eb is, is de vloedlijn wel heel ver weg. En er zijn volop loslopende honden op het strand. Niet zo veilig dus.
De dierenambulance gaat poolshoogte nemen. De vriendelijke wandelaar blijft op wacht staan bij de zeehond.
Lees verder onder de foto
Hugo en Martin maken de strand-ambulance klaar. Ze willen samen gaan, want een zeehond kan je niet alleen hanteren. De nachtdienst van Cherinda zit erop, maar toch besluit ze om mee te rijden. Vlak voor ze weg willen gaan, krijgen we weer een telefoontje: dat het wel erg spannend op het strand is met al die honden.
Op het strand aangekomen ligt een onverstoorde, jonge zeehond lekker te rusten. Waarschijnlijk is hij dit jaar geboren, want hij is nog klein. Grijze zeehonden kunnen wel tussen de 1,90 en 2,5 meter groot worden. Hij trekt zich er niets aan van alle mensen. Na nog even kort overleg met EHBZ (Eerste Hulp bij Zeezoogdieren), die al jaren samenwerkt met Zeehondenopvang Pieterburen, wordt besloten dat deze knapperd voor de veiligheid verplaatst moet worden richting zee.
Lees verder onder de foto
Normaal gesproken zou hij de afstand zelf makkelijk kunnen overbruggen, maar door de vele loslopende honden, durven ze het niet aan hem te laten liggen. Cherinda en Martin zijn getraind in het hanteren van zeehonden en maken zich klaar om hem te vangen. Ze werken met dekens, zodat ze zich kunnen beschermen tegen de scherpe tanden.
Het zeehondje laat zich niet zomaar pakken en laat even flink zijn tanden zien. Zodra hij gevangen is en veilig ingewikkeld, tillen ze hem op en wandelen snel naar de branding.
Lees verder onder de foto
Eenmaal bij de branding moeten ze hem iets eerder neerleggen dan ze willen, want de zeehond is er een beetje klaar mee. Gelukkig is het hier rustig en besluit hij, na nog een keer grommen, de zee in te gaan. Het is een magisch gezicht. Een machtig mooi wild dier die je met een glimlach achterlaat.
Dan hup, terug naar de ambulance en door naar de vogel. Daar aangekomen zien ze onder een klein krukje tegen het windscherm, lekker uit de wind, een uitgeputte zeekoet zitten. Bijna te zwak om zijn oogjes open te houden, kijkt hij verschrikt op. Martin kijkt hem kort na en zet hem gauw in de ambulance. Hij moet direct door naar Vogelopvang de Wulp voor de juiste zorg en om even bij te komen. Met rust, voeding en medische zorg komt hij er dan wel weer bovenop.
In onze gids
Nu gesloten
Populaire rubrieken