Den Haag

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Mag dat? Eenden en andere vogels voeren?

Door Joyce Hoogland 16 januari 2020

Het is zo leuk om samen met de (klein)kinderen de eendjes te voeren. En wat dacht je van vogels die elke keer in je tuin komen voor een lekker stukje brood?! Maar mag je eigenlijk wel vogels voeren en is het verantwoordelijk?

Op de website van de vogelbescherming is te lezen dat er voor- maar ook nádelen zijn van het eendje-voeren.

Voor- en nadelen

Voor veel kinderen is het eendjes-voeren de eerste kennismaking met de natuur, niet verkeerd zou je zeggen.

Maar brood is niet goed voor vogels. Het is namelijk eenzijdig voedsel waardoor ze voedingsstoffen missen en er zit zout in. Dat is écht heel ongezond voor de beestjes. Je kunt dan beter speciaal eendenvoer kopen of maïs geven.

Verder schrijft de vogelbescherming dat eenden voeren helemaal niet nodig is. ’s Winters eten de vogels vooral gras en waterplanten en die kunnen ze dan nog prima vinden.

Daarnaast blijft er vaak veel brood of ander voer liggen en dat trekt weer andere dieren aan zoals ratten en muizen. En het eten dat in het water blijft liggen zorgt voor ziekteverwekkers in de sloot en je krijgt er vies en troebel water van.

Verboden en boetes

Vogels voeren is op de meeste plekken gewoon toegestaan, maar gemeentes kunnen ervoor kiezen om een verbod in te stellen.

Zo krijg je in Den Haag een boete voor het voeren van eenden omdat we hier veel last hebben van ratten. De gemeente is ons niet aan het betuttelen, maar wil de omgeving leefbaar houden.

Je kunt de eendjes in de winter wel helpen door bijvoorbeeld een plek langs het water sneeuwvrij te maken zodat ze bij het voedzame gras kunnen.

Lees ook:

Eendjes voeren? Hier in Den Haag krijg je een dikke boete

In Den Haag hebben we een flink rattenprobleem, vooral in de wijken Moerwijk en Mariahoeve lopen vee...

Meer over

Dieren Gemeente

adv.