Honderden knaagdieren komen Den Haag niet in ‘in Frankrijk worden ze ingeslapen’

Door Joyce Hoogland 9 januari 2019

252 Hamsters, 212 muizen, 287 ratten, 320 gerbils, 40 degoes, 100 volwassen konijnen en 113 babykonijntjes komen binnenkort naar de Haagse knaagdierenopvang ’t Knagertje. Althans, dat was de bedoeling. De beestjes mogen het land niet uit.  “Onbegrijpelijk”, zegt eigenaresse Geertje van Kranen van ’t Knagertje tegen het AD.

Waar al die knagers vandaan komen? Uit Frankrijk. Onlangs heeft een Zuid-Franse fokker zijn eigen vrouw vermoord. De man zit vast en de honderden beestjes bleven alleen achter. Heel zielig natuurlijk.

Opvang

Geertje van ’t Knagertje heeft de oplossing, zij vangt de dieren op. Maar toen zij hoorde om hoeveel dieren het gaat moest ze wel even slikken. “We zijn afgelopen jaar verhuisd naar een groter pand aan de Stieltjesstraat. Ik dacht ik pak het dan ook maar groots aan.”

‘Ze laten deze dieren inslapen’

Daar voegt zij nog aan toe: “Weet je, veel mensen komen op voor honden en katten, maar knaagdieren zijn nog altijd ondergeschoven kindjes. Daar komt bij dat er in Frankrijk niet zoveel dierenasielen zijn. Het betekent in de praktijk dat ze deze dieren laten inslapen.’’

Hulp nodig

Donderdagmiddag wilde Geertje met verschillende auto’s, allemaal met chauffeur, op weg naar Frankrijk om de dieren op te halen. Maar zojuist werd bekend dat de dieren voorlopig toch in Frankrijk blijven. In het AD zegt Geertje: “Het brengt een heleboel extra stress met zich mee voor de beestjes. Er komt namelijk een hoop kijken bij de opvang van deze dieren en in Frankrijk zijn ze niet gespecialiseerd in deze soorten. Het asiel in Parijs richt zich voornamelijk op de opvang van katten en honden.”

Onderdak

Als de dieren straks toch weg mogen uit Parijs, hoopt de Haagse dat ze binnen twee weken vast onderdak voor ze heeft gevonden.

Er zijn wel nog mensen nodig die willen meebetalen aan de benzine als Geertje straks groen ligt heeft om de knagers op te halen. “Ik kreeg net van iemand alvast 30 euro’’, zegt Geertje, die ook nog oproepjes de deur uit gaat doen met de vraag of mensen bijvoorbeeld rechthoekige hamsterkooitjes hebben, om de dieren mee te transporteren. Dan is er nog extra voer nodig voor onderweg, zoals appels, komkommers, andijvie en wortels. En er wordt alvast gezocht naar pleeggezinnen voor de honderden beesten. Ook wordt contact gelegd met andere asielen.

Wil jij ’t Knagertje helpen? Je kunt geld overmaken op: NL12 ABNA 0824 8233 54, of voer brengen, of een uurtje komen helpen. Ook zijn dus kooien meer dan welkom.Meer over Stichting Knaagdierenopvang Het Knagertje ontdekken?

Stichting Knaagdierenopvang Het Knagertje

dierenopvang

Nu gesloten14:00 - 22:00

Stieltjesstraat 850, Den Haag

Bekijk meer:dierenopvang

adv.