Een dagje op de dierenambulance in Den Haag: zes reddingen en één sterfgeval

Cherinda, foto Clara Mazèl

Het grootste deel van tijd werkt Cherinda Caspers in het dierenhospitaal als dierverzorger. Zo nu en dan stapt ze een dag in de ambulance: “Je weet nooit wat een dag brengt en hoe soepel of stroef de rit verloopt. Dat is precies wat het zo leuk maakt.” Cherinda neemt ons mee tijdens zo’n dagje op de dierenambulance in Den Haag.

“Mijn dag begint met een ritje naar het centrum. Er is een duif gevonden die niet meer kan vliegen. Het centrum is rustig, al zorgen alle omleidingen voor wat oponthoud. Gelukkig hebben wij in onze ambulance een pas waarmee we door de gebieden mogen rijden die zijn afgesloten met pollers. Dit zorgt ervoor dat we altijd overal kunnen komen waar we nodig zijn.

Aangekomen bij het adres word ik netjes voor de deur opgewacht. We vragen in verband met corona of mensen waar mogelijk de dieren aan de deur kunnen aanreiken, zodat we niet onnodig naar binnen hoeven. Veiligheid voorop; iedereen moet gezond blijven!

Zelfs zijn nieuw aangroeiende veren zijn geknipt

Ik pak het duifje aan en inspecteer hem, want waarom kan jij niet vliegen, knapperd? Dat wordt al gauw duidelijk. De sierduif is gekortwiekt. Dit betekent dat zijn veren zijn geknipt, zodat hij minder goed of zelfs niet kan vliegen. Deze duif is wel heel heftig geknipt. Zelfs zijn nieuw aangroeiende veren zijn geknipt. Het zal zeker weken tot maanden duren voordat ze weer netjes zijn aangegroeid. Het doet hem geen zeer, maar lastig is het wel.

Duif. Foto Dierenambulance Den Haag

Omdat het om een sierduif gaat, die als huisdier worden gehouden, stuur ik een foto naar de meldkamer met een beschrijving en daar geven ze de duif op bij Amivedi, een landelijke website voor vermiste en gevonden huisdieren.

De volgende melding is een privérit. Dit betekent dat er mensen zijn die onze hulp nodig hebben bij het vervoer naar de dierenarts. Voor deze ritten vragen wij een vergoeding. Soms is er gewoon iemand nodig die net wat meer ervaring heeft met dieren die hun eigen zin willen door drijven.

Hij laat zijn tandjes zien

Dit keer gaat het om een hele oude, eenkennige jackrussellterriër van een oudere dame. Na enige moeite krijgen we hem aan de lijn. Hij laat nog wel even zijn tandjes zien maar daarna loopt hij braaf mee naar de ambulance. Onderweg is zijn grote mond niet zo groot meer en zit hij braaf op zijn aangewezen handdoekje achter in de auto. Bij de dierenarts dragen wij hem over en we spreken af dat ik hem ’s middags na zijn behandeling weer ophaal.

Meeuw. Foto Dierenambulance Den Haag

De volgende rit betreft een meeuw in Scheveningen. Werklui zagen dat hij in visdraad zat gewikkeld en hebben hem te pakken gekregen. Ze hebben het draad alvast afgeknipt en hem veilig in een koelbox gezet. Het is een jonge meeuw. Ik zie onder zijn vleugel nog iets veel vervelenders: niet alleen het draad maar ook de blinker met haken zit vast. Het blijkt een blinker met een driepuntshaak. De ene haak zit gelukkig alleen vast tussen zijn veren, maar de andere twee zitten in zijn huid. Voorzichtig knipt de medewerker van vogelasiel de Wulp hem. De schade lijkt mee te vallen.

En de dag zit er nog niet op. Er komt een melding binnen over een gevonden kat, die al twee dagen bij iemand in de tuin bivakkeert onder de struiken. Zijn tuin is omheind en het lijkt erop dat de kat er zelf niet uit kan komen. Ik bereid me voor en pak een transportmandje met een handdoek en een chipreader. Misschien heb ik wel een net nodig als de kat bang is, maar laat ik eerst maar eens een kijkje gaan nemen om situatie goed te kunnen inschatten.

Een klein duwtje tegen zijn kontje

Als ik in de achtertuin kom, ligt de kat lief in een bolletje onder de klimop te slapen. Als ik voorzichtig roept, kijkt hij op en hoor ik een schoor miauwtje. Hij staat op en geeft me lief een kopje. Omdat hij zo lief is, lees ik eerst zijn chip uit. Raak, hij is gechipt!

Ik geef dit direct door aan de meldkamer en terwijl ik aan de telefoon ben, loopt de kat zelf naar het transportmandje dat open staat. Hij loopt zelf half naar binnen. Een klein duwtje tegen zijn kontje en ik kan het deurtje gelijk sluiten. Dat ging lekker zonder stress!

Mijn collega Hugo op de meldkamer ziet dat het om Browny gaat en belt de eigenaren. Zij vertellen ons dat hij al een aantal dagen vermist is. Wat een geluk dat hij gevonden is. Browny mag met mij mee naar het hospitaal, zodat de baasjes hem ’s middags op kunnen halen.

Wat worden we verwend

Ik krijg nog een rit toebedeeld onderweg naar het hospitaal in het centrum. Daar heeft de American Bakery een duifje uit het water gered. Hij zit nu veilig in een doosje. Het blijkt om een jonge stadsduif te gaan die met zijn eerste vlucht in het water is beland. Dat gebeurt regelmatig, want er broeden daar altijd duiven gevaarlijk aan de rand van het water. Het is ook wel duidelijk waarom dit duifje in het water is beland: hij heeft een groot abces bij het gewricht op zijn vleugel. Ook dit duifje moet voor verzorging naar de Wulp. Ik krijg van de bakker twee heerlijke cakes mee. Eén voor op het hospitaal en één voor de medewerkers van de Wulp.  Wat worden we weer verwend!

Ik rij door naar het hospitaal om Browny af te zetten en krijg een nieuwe melding door. Een klein vogeltje is tegen de ruiten gevlogen bij de Mesdag Collectie. Ook daar hebben ze het vogeltje weer veilig in een doosje kunnen doen. We zijn altijd zo blij dat dit gebeurt, want zo weten we zeker dat de diertjes zich niet verstoppen voordat we er zijn en dat we ze kunnen helpen.

Het blijkt een zanglijster met hoofdpijn. Hij zit in elkaar gedoken met zijn ogen dicht in het doosje. Weer een patiënt voor de vogelopvang.

Hij is helaas al overleden

Als ik het lijstertje heb afgegeven, word ik naar de Haagse Hogeschool gestuurd. In het water naast de school heeft de melder een vis aangetroffen die gewond is aan zijn zij en niet meer zwemt. Dit zijn voor ons lastige meldingen, want vissen zijn vaak al erg ziek als we ze aantreffen en wij kunnen meestal weinig voor ze betekenen. Aangekomen blijkt het om een karper te gaan van 40 centimeter die er erg slecht aan toe is. We hebben altijd een ton in onze ambulance en de karper past er maar net in. Hij spartelt wat, maar er is weinig leven. Ik besluit dat het verstandig is om de karper mee te nemen naar de dierenarts waar we de Jack Russel moeten halen. Daar kunnen ze hem laten inslapen.

Wanneer ik de ton bij de dierenarts op de parkeerplaats open doe, zie ik dat de karper helaas al is overleden. In dit soort situaties is het lastig in te schatten waar je goed aan doet: de vis laten liggen en daar rustig laten sterven of toch meenemen, want stel dat hij daar nog dagen lijdt? Deze karper was er al zo slecht aan toe dat het verplaatsen hem al te veel werd.

Bij de dierenarts is de jack russel nog suf van zijn narcose, maar als de assistente per ongeluk haar handen iets te dichtbij houdt, laat hij alweer zijn tandjes zien. Die heeft zijn streken nog, altijd goed om te weten. In de ambulance is hij weer rustig. Hij loopt suf mee naar zijn huisje. Daar doet zijn  oude bazinnetje de deur open. Blij dat hij er weer is. Hij is het er nog niet zo mee eens en ook het baasje krijgt een snauw als ze de riem af wil doen.

Dan zijn er voor mij geen nieuwe meldingen en rij ik terug naar het hospitaal. Daar maak ik mijn ambulance schoon en vul hem bij, zodat hij weer klaar is voor de volgende ronde. Het was een rustige dienst met vooral veel kilometers tussen de ritten, maar je kan nooit voorspellen waar de dieren hulp nodig hebben.

Lees ook:

 • (video) Dit egeltje van drie weken jong is opgevangen bij de Haagse dierenambulance

  Bij Dierenambulance Den Haag zijn de afgelopen weken al meerdere egeltjes binnengebracht. Deze zijn vaak klein en erg verzwakt. Bij...

Meer in deze categorie

Dieren

Ga naar “Baasje gezocht: eenzame Kokkie verloor zijn baasje en daarna zijn beste vriendin Peppie”

Baasje gezocht: eenzame Kokkie verloor zijn baasje en daarna zijn beste vriendin Peppie

Ga naar “Nee! Het hertenkamp op de Koekamp en in het Zuiderpark moet verdwijnen”

Nee! Het hertenkamp op de Koekamp en in het Zuiderpark moet verdwijnen

Ga naar “Met dit plan worden Haagse mussen gered”

Met dit plan worden Haagse mussen gered

In onze gids

Ga naar “Aleppo Restaurant”

Aleppo Restaurant

 • Zoutmanstraat 2A
 • Restaurants en horeca
 • Gesloten

Nu gesloten

Aanbiedingen

Ga naar “Skechers sneakers 36 t/m 46 € 39,99”

Skechers sneakers 36 t/m 46 € 39,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 12 februari 2023
Ga naar “CALVÉ PINDAKAAS van € 9,68 voor € 4,50”

CALVÉ PINDAKAAS van € 9,68 voor € 4,50

 • Jumbo
 • Geldig t/m 7 februari 2023
Ga naar “Pvc Click Flex Strook Pella Eiken € 34,00”

Pvc Click Flex Strook Pella Eiken € 34,00

 • Kwantum
 • Geldig t/m 30 juni 2023
Ga naar “Fleece panty € 9,99”

Fleece panty € 9,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 12 februari 2023
Ga naar “TEDDY FAUTEUIL van € 119 voor € 99”

TEDDY FAUTEUIL van € 119 voor € 99

 • Xenos
 • Geldig t/m 12 februari 2023

Vacatures

Ga naar “Onderhoudsmedewerker interieurbeplanting”

Onderhoudsmedewerker interieurbeplanting

 • De Klerk
 • Fulltime/Parttime

Topper

Ga naar “Redacteur/Community Manager indebuurt Den Haag”

Redacteur/Community Manager indebuurt Den Haag

 • Indebuurt Den Haag
 • Tijdelijk
Ga naar “Operator Bediencentrale Tunnels”

Operator Bediencentrale Tunnels

 • Gemeente Den Haag
 • Fulltime/Parttime

Agenda

Ga naar “Parkpop 2023”

Parkpop 2023

 • 11 juni 2023
Ga naar “The Life I Live 2023”

The Life I Live 2023

 • Van 26 apr t/m 27 apr
Ga naar “Concert Muse”

Concert Muse

 • 7 juni 2023
Ga naar “Bevrijdingsfestival 2023”

Bevrijdingsfestival 2023

 • 5 mei 2023
Ga naar “Vlaggetjesdag 2023”

Vlaggetjesdag 2023

 • 17 juni 2023