Den Haag

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Do’s en dont’s bij Schotse Hooglanders in Westduinpark

Door Redactie indebuurt Den Haag 14 januari 2020

Bijna iedereen kent de relaxte dames van de prachtige kudde Schotse hooglanders in het Westduinpark wel…maar wat doen deze dames in de duinen? En hoe ga je met ze om? Op Het Haagse Groen vertelt boswachter Hans de do’s en dont’s.

Naast dat deze grote grazers een enorme aantrekkingskracht uitoefenen op de bezoekers van het Westduinpark en het Zuiderstrand hebben ze een enorm belangrijke functie. Hans: “Van nature wordt het duin opengehouden door het duinkonijn. Maar door ziekten hebben de konijnen het moeilijk. Samen met de konijnen voorkomen de Schotse Hooglanders dat het duingebied dichtgroeit. Doordat ze rondlopen in het complete gebied tussen Scheveningen en Kijkduin zorgen ze ook voor meer biodiversiteit.”

Waarom Schotse Hooglanders?

“In een drukke omgeving heb je dieren nodig die van nature rustig zijn en zich goed kunnen aanpassen. Mensen, honden, fietsers; ze raken niet snel overprikkeld en dat is in zo’n populair recreatiegebied van groot belang. De Schotse Hooglanders laten bezoekers respectvol met rust en dat is eigenlijk het enige dat ze terug verwachten. Het gebied is groot, de kudde klein dus ze kunnen zich prima op eigen kracht redden. Ook in de winter.”

Niet voeren

Een van de belangrijkste regels is: Niet voeren! “Zelfs één appel kan dodelijk zijn” vertelt Hans. “Natuurlijk is de appel zelf niet direct dodelijk, maar wel het gevolg daarvan. Het blijven ‘wilde’ dieren. Als ze gaan wennen aan mensen die ze voeren, zullen ze toenadering zoeken en ongewenst gedrag vertonen. Voordat je het weet raken mensen in paniek als ze bijvoorbeeld op hun kinderen aflopen. Dan komen er klachten en moeten de Schotse Hooglanders verdwijnen, meestal richting slachthuis….”

Afstand

“Houd altijd 25 meter afstand. Een hoorn of een duw van een van de dames, totaal onbedoeld, is geen pretje. Doorkruis de kudde nooit, neem indien nodig een andere route of ga er met een grote boog omheen. Hebben ze je niet in de gaten dan kunnen ze schrikken. Laat de dieren weten dat je er bent door je even te laten horen (hallo koe, ik ga even langs je lopen) dan zullen ze gewoon rustig blijven liggen of grazen. Aaien, op de beesten zitten of heel dichtbij een selfie maken, is natuurlijk uit den boze.”

Lees ook:

Zo leuk: Heel Nederland kleurt in de Haagse kleuren groen en geel :)

Wij wisten het natuurlijk al; heel Nederland houdt van Den Haag. Terecht! Maar aangezien er vandaag,...
Kijkduin Duinen

Voor deze Haagse natuurgebieden heb je een abonnement nodig

Dit wist je vast al: Den Haag is de groenste stad van Nederland. En geloof het of niet, maar in somm...

Waar komen de Schotse Hooglanders in het Westduinpark vandaan?

Bijna iedereen kent wel de Schotse Hooglanders in het Westduinpark. Deze rustige, behaarde dames lop...

adv.