Den Haag

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Dit moet je doen als je een zeehond op het strand ziet

Door Joyce Hoogland 28 oktober 2020

Afgelopen weekend zagen we bij verschillende Haagse media een verschrikkelijke foto, van een doodgebeten zeehond op het strand van Scheveningen. Heel heftig en daarom herhalen wij dit bericht van dierenambulance Den Haag nog maar eens: “Zeehonden hebben rust nodig, maar hun hoge aaibaarheidsfactor zorgt ervoor dat zij weinig rust krijgen.”

De zeehond werd afgelopen zondag gevonden door een natuurfotograaf, maar nog voor de dierenambulance er was is het beest aan het zijn verwondingen overleden. Dit was bij het strandje bij de Zuidelijke Havenhoofd. Vorig jaar zijn daar nog borden geplaatst met gedragsregels om de zeehonden te beschermen. Daar stond onder andere op dat honden niet los mogen lopen. Jammer genoeg zijn de borden nu weg.

Meer zeehonden op het strand

Het gaat goed met de zeehonden in de Noordzee. Dus zien we ze ook steeds vaker op de drukke stranden rondom Den Haag. Anouk van dierenambulance Den Haag: “We vragen mensen om afstand te houden, minimaal 25 meter en hun hond aan te lijnen. De dieren worden gestrest van mensen, kinderen en honden om zich heen. Daarbij zijn het wilde dieren en kunnen ze lelijk bijten, ook naar kinderen en honden.”

Gezond of gewond?

Zeehonden in de zogenaamde ‘banaanhouding’, zijn gezonde zeehonden. Ze zijn meestal heel alert en komen naar het strand om op adem te komen. Anouk: “Hoe meer rust het diertje heeft, hoe groter de kans dat het gewoon verder kan leven in onze mooie, bijzondere Noordzee en niet naar een zeehondenopvang hoeft. Jaag het dier niet terug de zee in, want ze rusten niet voor niets uit op het strand. Houd afstand en geniet. Dit is de prachtige natuur van Den Haag!

Tekst gaat verder onder de afbeelding

Foto Dierenambulance

Zie je een gewonde zeehond, met wondjes of bloed, of een zeehond die helemaal plat ligt of hoest, of ligt er een zeehond op een heel druk stuk strand, bel ons dan op 070-3282828 of bel Eerste Hulp Bij Zeezoogdieren (Aseal) via 088-2747795. Benader het dier nooit zelf!”.

Lees ook:

Video: Zeehond gespot op het Zuiderstrand

Toeristen zijn in deze tijd niet welkom op onze stranden, máár deze bezoekers zien we wel graag. Vor...

Zeehonden op Scheveningen krijgen bescherming

Sinds dit jaar liggen er ineens regelmatig zeehonden op het strandje bij het Zuidelijk Havenhoofd op...

Gespot: spelende zeehondjes op Scheveningen

We kunnen er geen genoeg van krijgen: de zeehondjes op Scheveningen. De ene dag liggen ze te zonnen ...

Meer over

Dieren

adv.