Den Haag

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

De Schotse Hooglanders zijn weer terug in de Haagse duinen

Door Joyce Hoogland 17 november 2020

De Schotse Hooglanders zijn weer in het Westduinpark te vinden! Deze rustige, behaarde dames lopen daar in de winter vrij rond. In de zomer zijn ze bij De Uithof. Merijn van Grieken van Het Haagse Groen was erbij toen de grazers vanuit de weilanden van De Uithof naar hun vertrouwde ‘winterweide’ werden gebracht.

De Schotse Hooglanders hebben in de zomer genoten van het sappige gras in de weilanden van De Uithof. Maar in de herfst en winter is het tijd voor een andere plek. “Door het vele regen hebben de dieren, in de weilanden, heel de tijd natte voeten. Daarnaast lopen ze de toplaag stuk waardoor de weilanden beschadigen. Tijd om te vertrekken naar de winterweide… de droge duingrond in het Westduinpark”, zegt Rens de Boer van Ekogrön.

Tekst gaat verder onder de foto

Schotse Hooglanders bij de uithof. Foto Jurriaan Brobbel

Haagse kudde

De Schotse Hooglanders en de andere grote grazers die in Haagse natuurgebieden te vinden zijn, zijn dieren van Ekogrön, een gespecialiseerd bedrijf in natuuronderhoud. Boer Rens beheert ongeveer 4.500 hectare natuur verdeeld over ruim dertig gebieden in Noord- en Zuid-Holland.

Een van de kuddes die Rens beheert is de kudde van gemeente Den Haag. Die bestaat uit zes pony’s voor winterbegrazing in Wapendal en een deel van het Westduinpark (in de zomer staan ze in Noord-Holland), acht schapen voor natuurgebied De Uithof en twaalf Schotse Hooglanders voor De Uithof en het Westduinpark.

Onder de foto lees je over de ‘grote’ verhuizing

Schotse Hooglanders Westduinpark Foto Jurriaan Brobbel

Verhuizing

Met een trailer komen medewerkers van Ekogrön aan in De Uithof. Ze laden hekken uit, waarmee ze en stuk land afzetten en een kraal bouwen. Voorzichtig en met beleid lokken ze de Hooglanders en drijven ze rustig in de kraal.

Lees verder onder de foto

Schotse Hooglanders bij de uithof. Foto Jurriaan Brobbel

Een voor een sjokken de dieren de trailer op, moeders en dochters staan in de trailer bij elkaar. Dan gaat de klep dicht en rijden de verzorgers naar het Westduinpark.

Lees verder onder de foto

Schotse Hooglanders Westduinpark Foto Jurriaan Brobbel

De grazers zijn weer terug op hun vertrouwde najaarsstek. “Ze voorkomen dat het duingebied dichtgroeit en zorgen voor meer biodiversiteit”, zegt Rens. “De dieren eten hier wat, drinken daar wat, lopen paadjes plat en poepen weer op ander plekje. Zo krijg je eigenlijk allemaal verschillende leefgebiedjes in je terrein met ieder eigen kenmerken en dier- en insectensoorten”, legt Rens uit.

Schotse Hooglanders Westduinpark Foto Jurriaan Brobbel

Op bezoek

Rens raadt iedereen aan om volop van de dieren te genieten, maar dat wel met respect te doen. “Ons advies voor de omgang met de grote grazers in alle gebieden, is: houd 25 meter afstand, zeker met een hond, en laat weten dat je er bent. Bijvoorbeeld door tegen ze te praten. Mochten ze op je pad liggen, loop er dan in een grote boog omheen of kies een andere route.

En heel belangrijk; geef de dieren nooit eten. “Dat is niet goed voor hun spijsvertering. Ook worden ze opdringerig. En dat kan niet in gebieden met zoveel recreanten als in het Westduinpark. Dit geldt voor alle dieren, dus zeker ook voor de pony’s en schapen”, zegt Rens.

Lees ook:

Deze jonge gozer is duinwachter in Meijendel en daar zagen we een heel bijzonder dier

"Wow, moet je daar eens kijken!" Wij maken met duinwachter Boris Temming een wandeling door Meijende...

Wow, in de Haagse duinen is de superzeldzame Kop-op-schotel gevonden

Ooit wel eens van de Kleine kop-op-schotel gehoord? Het heeft niets met duur servies te maken. Het i...

Do’s en dont’s bij Schotse Hooglanders in Westduinpark

Bijna iedereen kent de relaxte dames van de prachtige kudde Schotse hooglanders in het Westduinpark ...

Waar komen de Schotse Hooglanders in het Westduinpark vandaan?

Bijna iedereen kent wel de Schotse Hooglanders in het Westduinpark. Deze rustige, behaarde dames lop...

Meer over

Dieren

adv.