Wil jij mijn online vriendje zijn? Columniste Barbara over online vriendschappen

Door Barbara Sevenstern 24 maart 2019

Barbara Sevenstern van barbaraschrijft.nl is communicatiespecialist, schrijver en moeder van drie kinderen. Voor Indebuurt deelt ze haar kijk op de dagelijkse dingen uit het leven. Deze keer haar dilemma’s en verbazing over online vriendschapsverzoeken.

Het begon zo leuk, zoeken naar oude klasgenoten en vakantievriendjes op Hyves. En met de komst van Facebook werd het helemaal feest. Wat was er geworden met dat vreemde meisje uit de klas, dat altijd gepest werd? En Mark uit de zomer van 1995 ; was hij nog steeds gods gift to a woman? Na de eerste decepties (Mark blijkt inmiddels dikbuikig en kaal) en verrassingen (het vreemde meisje is een succesvol onderneemster geworden), zakt het enthousiasme en is social media een van die vele kanalen geworden waarmee je contact houdt met…ja, met wie eigenlijk?

Virtuele vrienden

Niet met Mark, zeker gezien zijn huidige status. Met je vaste vrienden dan, voor zover ze op socials zitten. En die andere oud klas- en studiegenoten zijn waarschijnlijk ook wel leuk om te volgen. Evenals oud-collega’s, maar zeker geen nieuwe, want daarvoor ken je ze nog niet goed genoeg. Tenzij de sfeer op kantoor dermate gemoedelijk is dat het juist gek zou zijn om ze virtueel niet te bevrienden. En dan is daar het dilemma van (schoon)ouders die onverwacht en en masse social media omarmen. Wat doe je daar mee?

Vriendengroepen

De grote bazen achter social media herkennen dit dilemma en dus kun je tegenwoordig je updates heel gericht versturen.

Onderweg naar school of kantoor? Alle vrienden.

Feestje? Alle vrienden, behalve die nieuwe collega en je moeder.

After-party? Specifieke vrienden.

Et cetera et cetera. Wel even checken of de geselecteerde groep daarna niet spontaan als default deelgroep blijft staan, want die foto van vier uur ’s nachts hoeft waarschijnlijk niet iedereen te zien.

Militaire man

Maar er speelt ook nog wat anders. Met enige regelmaat ontvang ik vriendschapsverzoeken van onbekende mannen die graag met mij een online vriendschap willen aangaan. Ze hebben veelal twee verschillende namen: een die het goed zou doen bij Games of Thrones of The lord of the Rings, en een voor meer dagelijks gebruik. Ook zijn ze opvallend vaak militair en hebben een profielfoto die hun zachte kant benadrukt. Of hun good looks. In dat laatste geval, voelde ik me gepast gevlijd, tot mijn zus fijntjes opmerkte dat die foto’s natuurlijk niet echt waren.

Vrijgezel

Ik ben hier niet uniek in. Vriendin T had nog geen week haar social media status gewijzigd van getrouwd naar single, of ze kreeg een verzoek van een vreemde man. Of ze vrienden wilde worden. Vriendin T bekeek de foto van de man in kwestie en besloot dat ze dat niet wilde.

Ik ken dames die na acceptatie van een ogenschijnlijk onschuldig verzoek binnen een kwartier een oneerbaar voorstel kregen of de vraag welke kleur bh ze droegen. Ook worden er leningen aangeboden, vage thema pagina’s gepromoot of pogingen gedaan je te bekeren tot iets waarvan je niet eens wist dat het bestond.

Exotische vrouwen

En het zijn niet alleen de vrouwen uit mijn omgeving die dergelijke verzoeken ontvangen. Ook mijn mannelijke Facebookvrienden mogen zich verheugen op onverwachte uitnodigingen. Een oud collega vertelde me dat hij regelmatig verzoeken krijgt van zowel oude als jonge vrouwen uit Afrika, Azië en Zuid Amerika. Of hij ze accepteert, zei hij er niet bij.

Straf

Vriendschapsverzoeken op Facebook mag je officieel alleen sturen naar iemand die je echt kent. Wees dus gewaarschuwd, want een hele rij onbeantwoorde verzoeken bij je account, doet vermoeden dat je of eenzaam of commercieel bezig bent. En in dat geval vindt zelfs Facebook dat je je recht op virtuele vriendschap hebt verspeeld.

Meer lezen van Barbara? Check barbaraschrijft.nl en Schrijfjuffers.nl

Meer over

Column

adv.