Wij spraken Haagse ondernemers over de steunpakketten: ‘ik heb 2 ton coronaschuld’

John Gulay, foto indebuurt

Mark Rutte heeft het tijdens de persconferenties vaak over de financiële steun aan ondernemers. Maar we horen ook dat er ondernemers zijn die helemaal niks krijgen of te weinig. Eerlijk gezegd hebben wij zelf geen idee hoe het precies zit, dus tijd om het uit te zoeken.

We hebben bij een paar Haagse ondernemers in het huishoudboekje mogen kijken. Hoeveel steun krijgt de horeca en een kapper? En wat als je nergens bij hoort?

Horeca

John Gulay is dit jaar 13 jaar eigenaar van Ierse pub O’Casey’s aan het Noordeinde. Verder zit hij in het bestuur van Horeca Nederland. De laatste jaren ging het erg goed met de bar die zelfs twee keer de titel ‘Beste Ierse pub van de wereld’ heeft gewonnen. “We hadden een mooi spaarpotje opgebouwd. Ik wilde al heel lang een mooie full-hd systeem voor alle tv’s, zodat sport kijken hier nog leukers is. Dat systeem is duur, maar met dat spaarpotje ging dat wel lukken. Ook hebben de hele achtergevel aangepakt.” Op die manier wilde John het jaar goed beginnen.

En toen moest half maart de tent dicht. “Daar zaten we dan, zonder spaarpot en met 33 man personeel”.

Steunpakketten

In maart kwamen er twee steunpakketten voor ondernemers: “Wanneer je in een kwartaal nul omzet draait, betaalt de overheid 90 procent van je personeelskosten (now-regeling). Probleem was dat we dat kwartaal twee goede weken hadden. Dus we kregen veel minder, uiteindelijk zo’n 70 procent van de personeelskosten. Daarnaast kreeg elke ondernemer als ‘cadeautje’ eenmalig €4000,-.”

Bij die eerste steunmaatregelen kregen de ondernemers niks om de vaste lasten mee te compenseren. Voor John zo’n €25.000 per maand. Dat is onder andere de huur, verzekering, gas water licht maar ook  zaken waar je niet aan zou denken zoals het abonnement van de maandverbandcontainers.

Tweede pakket

Bij de tweede lockdown kwam er een ander steunpakket bij, de TVL-regeling en daarbij werd gekeken naar de vaste lasten. “In de horeca is een regel dat 25 procent van je omzet je vaste lasten zijn.  De overheid kijkt naar de omzet van 2019, berekent de vaste lasten en betaalt daar de helft van. Wij zijn heel blij met de steun, máár het is niet genoeg.”

Dat pakket wordt gelukkig aangepast naar 70 procent van de vaste lasten, maar dat betekent alsnog dat de ondernemer bij moet leggen. Terwijl er geen inkomsten zijn. “En we moeten over die steunmaatregel ook nog belasting betalen, te krom voor woorden”, aldus John.

Uit eigen zak

Zoals je ziet moet een ondernemer zelf geld bijleggen om alle rekeningen te kunnen betalen. “Veel ondernemers gebruiken hiervoor spaarpotjes die eigenlijk voor hun pensioen bedoeld zijn. Ook wordt er veel geleend. Ik heb gelukkig betrouwbare mensen die mij steunen en waar ik dus geld kan lenen. Wel bouw ik zo flinke schulden op.”

John heeft het afgelopen jaar drie ton moeten lenen zodat hij dicht kon blijven en hopelijk in mei open kan en dus niet failliet is. “Van één ton heb ik de hele zaak vernieuwd en die andere twee ton is coronaschuld.”

‘Ik moet elke maand €8.000,- bijleggen’

Daarbij heeft hij van de 33 personeelsleden er nog maar zeven over. De contracten liepen af en hij kon het niet blijven betalen. “Ik moet elke maand zo’n €8000,- bijleggen, dan duurt een jaar lang.”

Op dit moment horen we weinig over faillissementen, maar John denkt dat die klap nog wel gaat komen. “Een onderneming geef je niet zomaar op, het is je leven. Ondernemers zijn creatief en trekken alle kastjes open. Maar die klap gaat straks echt nog komen. Er zijn heel wat ondernemers die veel rekeningen voor zich uitschuiven. Deze moeten ooit betaald worden.”

Kappers

Kapperszaken zijn regelmatig in het nieuws en niet alleen omdat klanten hun corona-coupe zat zijn. Wij spraken Tim Last, hij opende vlak voor de eerste lockdown zijn eigen kapperszaak in Den Haag, daarvoor was hij ZZP-er. “Op 1 maart tekende ik een contract voor mijn eigen zaak, niet wetende wat er zou komen. Toen de verbouwing klaar was, moest alles dicht.”

Lees verder onder de foto

Tim in zijn nieuwe kapsalon. Foto: indebuurt

Tijdens de eerste lockdown kreeg Tim €4000,-. “Daarmee kon ik net die lockdown halen. Op 11 mei, toevallig mijn 30ste verjaardag, mocht alles weer open en daar hebben we een groot feest van gemaakt.” De zeven maanden daarna groeide kapperszaak Titi Last uit tot een succes en december moest het hoogtepunt worden. “Maar toen werd weer alles stilgelegd. De dag voor de sluiting hebben we met vijf man tot middernacht doorgewerkt en nog moesten we nee-verkopen”, zegt Tim.

Tijdens de tweede lockdown kreeg Tim geen financiële steun van de overheid. “Omdat het een nieuwe onderneming is krijg ik geen TVL (tegemoetkoming vaste lasten). Je moet namelijk aantonen dat je minimaal 30 procent minder omzet hebt, dan in 2019 en begin 2020. Ik heb nu wel een aanvraag voor een uitkering gedaan want mijn privé vaste lasten kan ik niet betalen”. Tim heeft het tot nu weten te redden, maar dit houdt hij naar eigen zeggen niet lang vol. “Ik hoor dat het nog wel door kan gaan tot in de zomer, daarover heb ik echt nachtmerries en wat daarna? Kan alles weer normaal open, of komen er weer andere regels?”

Geen verwarming

Schipper Chris Schram vaart in Den Haag rond met de Willemsvaart, de steun is ook bij hem niet voldoende. Maar geld is volgens Chris ook niet alles. Voor hem zijn vooral toekomstplannen belangrijk.

Begin 2020 ging het erg goed met de varende ondernemer, ondanks de slechte winter van 2019 waarin het veel regende waardoor hij weinig kon varen. Chris draaide een omzet van € 80.000 per jaar en had alle schulden van de jaren ervoor afgelost. “In de zomer kreeg ik €6.000,- steun en ik heb het afgelopen jaar zelf €20.000 neer moeten leggen om alle rekeningen van te kunnen betalen. Maar ik red het wel. Ik leef zuinig. Vrienden brengen regelmatig eten en de verwarming staat uit.”

Chris Schram, Willemsvaart

Chris heeft liever een andere vorm van steun. “Wanneer het goed gaat, is de gemeente erg blij met me. Ik verzorg vaartochten naar bijvoorbeeld De Parade en tijdens het vuurwerkfestival. Nu hoor ik ze niet. Ik wil graag plannen maken zodat de Willemsvaart straks ook nog kan blijven bestaan.” Ideeën heeft Chris genoeg. Zoals een vaart met kinderen zodat ze wat kunnen leren over Den Haag en de ouders even rust hebben en in de zomer tochtjes naar Scheveningen zodat er minder files zijn, maar daar heeft hij wel de hulp van de gemeente voor nodig.

Conclusie

Elke ondernemers heeft zijn/haar eigen verhaal. Wij hebben er een paar kunnen opschrijven, maar we weten ook dat er nog veel meer stemmen zijn. We wensen iedereen veel sterkte!

Lees ook:

Meer in deze categorie

Bedrijvigheid

Ga naar “Zoek je een job in Den Haag? 5 x fulltime en parttime vacatures in de buurt”

Zoek je een job in Den Haag? 5 x fulltime en parttime vacatures in de buurt

Ga naar “Liesbeth maakt jouw droomring van gerecycled goud: ‘Een sieraad vertelt jouw verhaal’”

Liesbeth maakt jouw droomring van gerecycled goud: ‘Een sieraad vertelt jouw verhaal’

Ga naar “Gezocht: Haagse beachbabe of -hunk van 2021”

Gezocht: Haagse beachbabe of -hunk van 2021

In onze gids

Ga naar “Groenrijk ’t Haantje (Rijswijk)”

Groenrijk ’t Haantje (Rijswijk)

 • Laan van 't Haantje 22
 • Tuincentra
 • 09:00 - 18:00

Nu geopend

Ga naar “Grand Café de Pakschuit”

Grand Café de Pakschuit

 • Dunne Bierkade 21
 • Restaurants en horeca
 • 09:00 - 18:00

Nu geopend

Ga naar “Balihuisje”

Balihuisje

 • Piet Heinstraat 62
 • Indonesische restaurants
 • 09:00 - 18:00

Nu geopend

Aanbiedingen

Ga naar “click & collect”

click & collect

 • Action
 • Geldig t/m 14 maart 2021
Ga naar “Alle A-merk gekoelde vleesvervangers van € 5,38 voor € 2,69”

Alle A-merk gekoelde vleesvervangers van € 5,38 voor € 2,69

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 14 maart 2021
Ga naar “Verstegen kruiden en specerijen van € 4,38 voor € 2,19”

Verstegen kruiden en specerijen van € 4,38 voor € 2,19

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 14 maart 2021
Ga naar “Alle A-merk gekoelde plantaardige alternatieven voor kaas en zuivel van € 4,18 voor € 2,09”

Alle A-merk gekoelde plantaardige alternatieven voor kaas en zuivel van € 4,18 voor € 2,09

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 14 maart 2021
Ga naar “AH Italiaanse roerbakgroente en Chinese en Thaise wokgroente 400 gram van € 3,58 voor € 1,79”

AH Italiaanse roerbakgroente en Chinese en Thaise wokgroente 400 gram van € 3,58 voor € 1,79

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 14 maart 2021

Vacatures

Ga naar “Helpende in de ouderenzorg”

Helpende in de ouderenzorg

 • Luba Uitzendbureau
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Coach / Begeleider afdeling Publiek”

Coach / Begeleider afdeling Publiek

 • ProDemos - Huis voor democratie en rechtsstaat
 • Parttime
Ga naar “Management Assistent”

Management Assistent

 • Exact personeelsintermediair Den Haag
 • Parttime
Ga naar “Administratief Medewerker”

Administratief Medewerker

 • ImpressiveGreenApple
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Klantenservice medewerker Den Haag”

Klantenservice medewerker Den Haag

 • Career Rebels
 • Fulltime/Parttime

Agenda

Ga naar “Modetentoonstelling over Dior”

Modetentoonstelling over Dior

 • Kunstmuseum Den Haag
 • 16 oktober 2021
Ga naar “Live on the Beach 2021”

Live on the Beach 2021

 • 4 september 2021
Zangeres Anouk tijdens strandconcert Live at the Beach 2017. Foto ANP