Den Haag

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Van profvoetballer tot ijzerboer: ‘Bij mij krijg je meteen cash voor je oud metaal’

Aangeboden door Jobo Metaal 18 november 2020

De Hagenees John Bos (30) verkoopt geen nonsens, what you see is what you get. Die mentaliteit is waarschijnlijk de reden dat zijn bedrijf Jobo Metaal zo populair is. Bij deze oud profvoetballer zit je goed als je van je oud ijzer af wilt, en je krijgt er nog geld voor ook!

Als jong broekie voetbalde hij in het jeugdelftal van Feyenoord, samen met onder andere Jordy Clasie en Leroy Fer. En nu is John ‘ijzerboer’ (“Want dat ben ik gewoon”), oftewel metaalhandelaar en eigenaar van Jobo Metaal aan de Westvlietweg. Hoe dat zo is gekomen?

Spierballen

“Ik kreeg hartproblemen, dus moest ik stoppen met voetballen”, vertelt John onder het genot van een kopje koffie, in het kantoor boven de werkplaats. Hier heeft hij een prima uitzicht op het terrein, waar ‘zijn’ werkmannen ijverig oude winkelkarren, radiatoren en boilers verplaatsen. Zelf sjouwt hij net zo hard mee, wat hem flinke spierballen oplevert.

Tekst gaat verder onder de foto’s 

Foto: indebuurt
Foto: indebuurt
Radiator of winkelkar over? Breng het naar John. Foto: indebuurt

Passie

John is er niet rouwig om dat hij moest stoppen met voetbal. “Ik ben heel blij met mijn bedrijf.” En dat is te zien, want de ondernemer straalt passie uit voor zijn vak. Sinds de coronacrisis is het razend druk bij Jobo Metaal: “Iedereen ging ineens klussen in huis. Als ze bijvoorbeeld oude buizen over hebben, laten ze het gratis door ons ophalen. Of ze komen het zelf brengen, dan krijgen ze er ook nog eens geld voor.”

‘Je kunt gemakkelijk tientallen euro’s verdienen met je oud metaal’

Want bij Jobo kun je echt álles kwijt dat van metaal gemaakt is. Alles wordt gewogen en afhankelijk van het materiaal (koper is waardevoller dan aluminium) wordt de prijs bepaald. “Als de waarde tien cent per kilo is, kun je gemakkelijk tientallen euro’s verdienen. Gewoon handje contantje”, vertelt John. En bedrijven kunnen kiezen voor een banktransactie (Gamma is vaste klant!). Fijn: er is geen minimum aan gewicht dat je in moet brengen.

Uiteindelijk gaat al het ingezamelde metaal naar een metaalverwerkingsbedrijf, waar het gerecycled wordt. Ook nog goed voor het milieu dus.

Weggejat

Veel mensen wéten niet dat ze geld kunnen krijgen voor hun oude metalen, zegt John. “Ze dumpen het op straat en zijn verbaasd dat het een half uur later weg is. Opgehaald door mensen die wél weten dat ze cash kunnen vangen.” En dat vindt ‘ie soms best lastig, want het komt regelmatig voor dat  “Bepaalde mensen het wegjatten”.

De afgelopen jaren is John een echte metaaljunkie geworden. Ook als hij vrij is, kijkt hij altijd om zich heen of hij oud metaal ziet. Eén keer zat hij met zijn vrouw op de scooter en zag hij een pracht van een boiler. “Hij moest en zou mee”, vertelt John’s vrouw. “Maar het is niet gelukt haha. Toen we later terugkwamen met de auto was ‘ie weggejat.”


Deze bijdrage wordt je aangeboden door Jobo Metaal. Meer over Jobo Metaal ontdekken?

Jobo Metaal

Gesloten08:00 - 17:00

Westvlietweg 71Q, Den Haag

adv.