Den Haag

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Verloskundige Chantal: ‘Je kunt een bevalling niet plannen!’

Door Alice van der Laan 17 mei 2019

Bij verloskundigenpraktijk Anno in Den Haag ontvangen ze elke dag vrouwen die zwanger zijn, zwanger willen worden of het juiste anticonceptiemiddel zoeken. De verloskundigen brengen gezamenlijk wel 30 tot 40 baby’s per maand ter wereld. Mooi beroep toch? Tijd voor een gesprekje dachten wij.

Verloskundigen van praktijk Anno. Beeld: indebuurt Den Haag

Haagse verloskundigenpraktijk Anno heeft in totaal drie vestigingen in Den Haag. Wij spreken af bij de vestiging aan de Vlierboomstraat waar vandaag vier verloskundigen aan het werk zijn: (v.l.n.r.) Stephany (30), Peggy (32), Chantal (43) en Camille (26). Het oogt als een super gezellig team en dat is het ook volgens de dames. ”Onze cliënten voelen dat het goed zit. Net als een goed huwelijk eigenlijk: blije ouders, blije kindjes. Zo werkt het hier ook”, aldus Chantal.

Wie is de vader?

Als verloskundige maak je veel mee. Zwangere vrouwen komen elke 4 weken (dichtere frequentie naarmate de bevalling dichterbij komt) naar de praktijk en hebben vooral aan het begin heel veel vragen. De één wat gekker dan de ander. ”We hebben wel eens dat vrouwen niet weten wie de vader is of vrouwen die bang zijn dat het kindje een andere huidskleur heeft dan hun partner. Maar over het algemeen vinden we niet zoveel gek. We vinden het juist fijn dat we onze cliënten kunnen ondersteunen. We zijn er juist om alle vragen te beantwoorden, daar hebben ze in het ziekenhuis geen tijd voor”, aldus Camille.

Verloskundigenpraktijk Anno. Beeld: Indebuurt Den Haag
Verloskundigenpraktijk Anno. Beeld: Indebuurt Den Haag

Trots op de vrouw

Hoeveel baby’s de dames per dag ter wereld brengen verschilt, soms zijn het er drie, soms zijn het er nul. De nachtelijke bevallingen zijn het mooist, daar zijn de dames het over eens. ”Je bent niet altijd blij als je telefoon afgaat midden in de nacht”, zegt Peggy lachend. ”Maar als je dan eenmaal onderweg bent, en je ziet in één huis het licht branden in het hulst van de nacht, is dat zo mooi. Als we thuiskomen kunnen we nooit slapen van de adrenaline en de trots. Trots op wat de vrouw heeft gepresteerd.”

Vrouwen willen alles plannen

Tijdens de zwangerschap gebeurt er van alles en de meeste vrouwen willen alles plannen, maar dat gaat niet volgens Chantal. ”Het loopt altijd anders dan het geboorteplan”, vertelt Chantal. ”Dat plannen is echt iets van deze tijd, maar een bevalling kun je niet plannen. Heb een beetje geduld om de natuur zijn gang te laten gaan en vertrouw op je eigen lijf! Dat is wat we vrouwen mee willen geven.”

Na de bevalling begint het echte werk pas

En, na die bevalling, dan heb je pas écht wat te doen, vertellen de dames. ”Veel vrouwen zijn gefocust op de bevalling terwijl daarna het echte werk pas begint. Het is niet alleen die roze wolk maar juist een hele impactvolle periode. Wij ondersteunen de moeders, ook in de minder bespreekbare dingen. Want soms heb je als moeder even geen zin in de baby en wil je gewoon slapen. Dat is niet gek, maar juist heel normaal.”

Who’s next?

Ken jij een ondernemer met een goed verhaal? Of ben je zelf ondernemer en wil je je verhaal kwijt? Zoals Sebastiaan van restaurant Fouqet? Dan mag je ons altijd tippen via [email protected].

Lees ook:

Dames van Florencia: ‘Mama gaat door tot ze erbij neervalt’

Wie komt er niet al van jongs af aan bij de iconische ijssalon in de Torenstraat? Florencia: De ijss...

Meer over Verloskundigenpraktijk Anno ontdekken?

Verloskundigenpraktijk Anno zorg

Vlierboomstraat 567, Den Haag

Bekijk meer:zorg

adv.