Update! Vertraging door een ontspoorde trein bij Den Haag duurt tot maandag
Door een ontspoord treinstel bij Voorburg rijden er tussen Den Haag Ypenburg en Den Haag Centraal geen intercitytreinen. Dat meldt...
Al bijna 56 jaar staat Toon van Montfort (78) trouw elke dag in zijn authentieke speelgoedwinkel Mascot aan de Korte Houtstraat. En afscheid nemen van zijn houten treinen en zwevende tollen wil hij nog lang niet. Het verhaal achter een man die weet hoe belangrijk écht speelgoed is voor een kind.
Speelgoedparadijs Mascot binnenwandelen is zoiets als teruggaan in de tijd. Niet omdat het speelgoed suf en ouderwets is (integendeel!), maar omdat het zowel als kind als volwassene fijn is hier rond te snuffelen. Stelten, houten treinen, beesten in alle soorten en maten… Het speelgoed dat je hier vindt heeft nog een verhaal. En ook eigenaar Toon lijkt met zijn open, vriendelijke gezicht zo uit een kinderboek te komen gewandeld.
Maar verschillen zijn spullen echt zoveel van wat bijvoorbeeld de Action verkoopt? Toon is goudeerlijk: “Dat valt mee. Het blijft altijd een gok wat je een kind geeft: of het is er na vijf minuten op uitgekeken, of het blijkt jarenlang zijn favoriete speelgoed te worden.”
Zeker is dat de beesten die je hier vindt, precies de anatomie hebben van bijvoorbeeld de echte leeuw of olifant. “Tekenaars kopen die beestjes ook, omdat ze zo precies zijn nagemaakt”, vertelt Toon. Hij koopt alleen maar in waar hij in gelooft. Of dat nu houten treinen zijn of een mini gitaar.
Tekst gaat verder onder de foto.
Wat verschilt met speelgoed verkopende ketens als Action en Intertoys is bij Mascot het persoonlijke advies van kenner Toon (zelf trouwens ook gek op speelgoed). Achter elk stuk speelgoed dat hij verkoopt kent hij het verhaal, de functie en wat het voor een kind doet.
Heb je een neefje van 4 jaar en drie maanden die best wel wild is? Toon weet wat leuk is: “Stelten doen het goed bij zulke kinderen. Ze worden aan het denken gezet om zoiets te laten werken, er zit uitdaging in en dat soort kinderen vinden het heerlijk om ineens heel groot te zijn.”
De houten rups (‘Trollinchen’) is al vijftig jaar een hardloper voor de baby’s. “Met drie maanden leren kinderen door deze rups al de eerste stappen om gereedschap te gebruiken. Kinderen projecteren zichzelf volgens Toon al vanaf jonge leeftijd op hun speelgoed. Een klein kind legt zijn of haar persoonlijkheid in bijvoorbeeld een pop. Toon: “En wie het speelgoed gegeven heeft is ook belangrijk: die vervelende tante met snor die klapzoenen geeft kan nog zo’n mooi cadeau geven, maar het kind zal het speelgoed altijd met die vervelende tante associëren.”
Tekst gaat verder onder de foto.
Wat vindt Toon eigenlijk van al die kleuters die al met een tablet op schoot zitten? “Daar moeten ze vooral mee spelen. Hoe jonger ze ermee leren omgaan, hoe beter. In de toekomst zullen ze daar hun hele leven mee werken. Maar wissel het af met echt speelgoed. Kinderen moeten ook gewoon kunnen bouwen. Of puzzelen, wat vooruitloopt op leren lezen.”
Toon is van plan nog wel een tijdje in de winkel te blijven staan. Zijn ouders hadden ook een winkel. “Ik ben geboren achter de kassa. Maar ik vind het ook veel te leuk om te vertrekken. Twee derde van de mensen die hier komen zijn vaste klanten. Zij vertrouwen erop dat ik hier sta.”
Lees ook:
In onze gids
Nu gesloten
Populaire rubrieken