Den Haag

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Toon (70) is geboren op de kermis: ‘Ik vind het jammer dat we weg moeten’

Door Alice van der Laan 20 september 2019

Toon Verwijk (70) staat al sinds 1972 met zijn vrouw Greta (70) op de najaarskermis in Den Haag. Beiden zijn geboren op de kermis. Kinderen en kleinkinderen werken er ook, zoals gebruikelijk is in het kermisbestaan. Toon: ”Ik sta graag op het Malieveld. Hier is het altijd gezellig en hier kunnen we met de woonwagen op het terrein staan. Jammer dat we weg moeten.”

Toon komt oorspronkelijk uit Apeldoorn en is met vier broers opgegroeid op de kermis. Hij komt naar eigen zeggen uit een ‘oliebollenfamilie’. Zijn ouders hadden een aantal oliebollenkramen en kochten later een schiettent. Toen Toon 21 was kreeg hij de schiettent en 49 jaar later staat hij hier nog steeds, met veel plezier.

‘99% van de kermisexploitanten komen uit een ‘kermisfamilie’

Wat is er dan zo leuk aan? ”Het is leuk als je van een borrel houdt”, vertelt Toon lachend. ”Als je bent opgegroeid in een kermisfamilie wil je niet anders. Zodra je niet meer leerplichtig bent, ga je werken op de kermis. 99% van de mensen die hier werken komen uit een kermisfamilie. Iedereen kent elkaar en het is gewoon gezellig. Mijn zoon (37) staat hiernaast met Ballengooien en mijn kleinzoon (21) staat verderop met de Booster. Als we klaar zijn met werken doen we gezellig een borrel.”

[tekst gaat door onder foto]

De najaarskermis | Beeld: indebuurt Den Haag

Rust op de kermis

Weet je als kermisexploitant al voor de rest van het jaar waar je moet staan? ”Nu wel, maar vroeger niet. Toen reed je van stad naar stad om je met een brief in te schrijven voor de openbare inschrijvingen. Wie het meeste bood voor een plek mocht er staan. Had een ander hoger geboden? Dan moest je snel naar een andere stad rijden en hopen dat je daar het hoogste bod had. Nu is er meer rust in de kermiswereld. Er wordt gewerkt met contracten en de gunfactor is belangrijk. Doe je het goed? Dan mag je volgend jaar weer komen”, aldus Toon.

[tekst gaat door onder foto]

De schiettent van Toon | Beeld: indebuurt Den Haag

Laatste keer najaarskermis

Waar ga je volgend jaar heen nu de najaarskermis ermee ophoudt? ”Dat weten we nog niet. Ze zijn bezig met een alternatief op Scheveningen maar het liefst zouden we hier blijven. Ik snap niet waarom de gemeente meer festivals en grotere evenementen op het Malieveld wil. Deze kermis staat er al sinds 1800! Andere gemeenten zouden jaloers zijn op zo’n leuke kermis.”

Lees ook:

Nooit meer Najaarskermis in Den Haag. Dit vinden jullie

Hier op de indebuurt redactie kwam het nieuws binnen als een mokerslag: de Haagse najaarskermis vind...

Oude foto’s van de kermis in Den Haag

Dit najaar, vanaf 14 september 2019, is er voor de laatste keer een najaarskermis op het Haagse Mali...

adv.