Sexting, cyberpesten en dodelijke challenges: de app van Otto helpt

Door Alice van der Laan 30 november 2018

Sexting, grooming, cyberpesten, zelfmoordchallenges: het is nogal wat je als ouder op je bord krijgt. Otto Boekesteijn (28 jaar – programmeur) heeft daar een oplossing voor. Samen met twee vrienden bedacht hij de app Grownhub waardoor je als ouder meer inzicht krijgt in de internetgruwel van alledag. 

We spreken af bij een gezellig koffiezaakje in het hart van Den Haag. De van origine Zeeuwse Otto komt met de tram vanuit Scheveningen waar hij sinds 6 jaar heel gelukkig woont. Hij lijkt een beetje ongemakkelijk als we plaatsnemen. ”Ik ben programmeur en nu moet ik opeens PR doen. Dat is wel even even wennen, haha!”

[Tekst gaat door onder foto]

Foto: Pixabay

Opdracht tot zelfmoord

Otto begint met uitleggen waarom een dergelijke app vandaag de dag zo belangrijk is. ”We hebben een pedagoog in dienst die ouders op de hoogte houdt van ontwikkelingen in het leven van kinderen. Zo was kort geleden de MOMO Challenge het woord van de dag. Hierbij gingen kinderen op zoek naar een telefoonnummer wat hun per Whatsapp opdrachten tot zelfmoord toestuurde.”

In mei 2018 is het nog goed mis gegaan tijdens zo’n challenge. Hierbij overleed 15 jarige Clay uit Den Haag.

”We zien online een enorme groei van kinderen die Googelen naar dat telefoonnummer. Door middel van onze app kunnen we ouders waarschuwen voor dit soort ontwikkelingen zodat zij met hun kinderen het gesprek aan kunnen gaan.”

Signaleren van patronen

Naast gevaarlijke challenges moeten ouders ook letten op sexting (het versturen van naaktfoto’s), grooming (kinderlokkers), cyberpesten (o.a. kinderen buitensluiten in Whatsappgroepen) en overmatig telefoongebruik. Maar hoe weet je wat ‘overmatig’ gebruik is als ouder?

”We geven ouders inzicht door het appgebruik van hun kind te vergelijken met leeftijdsgenootjes. Als jouw kind bijvoorbeeld 3 uur per dag Fortnite speelt, terwijl andere kinderen dit maar een uur per dag spelen, dan weet je dat er iets niet goed is.”

[Tekst gaat door onder foto]

Foto: Pixabay

Geen politieagenten

Bij sommige Amerikaanse apps is het gebruikelijk dat ouders meelezen met wat hun kinderen typen op hun telefoon. Daar heeft Grownhub bewust niet voor gekozen. ”Met de technologie zou het wel kunnen, en privacytechnisch zouden ouders het ook mogen, maar waarom zou je het willen? We willen ouders stimuleren het gesprek aan te gaan met hun kind, geen politieagent spelen.”

Op tijd naar bed

Het is ook mogelijk de schermtijd en bedtijd voor je kind in te stellen met de app. Dan zet de app een half uur voor bedtijd de telefoon op slot. Door het ontbreken van het blauwe licht slaapt je kind een stuk beter. Dat is fijn!

De app Grownhub is sinds 1 week live en je kan het gratis downloaden via de app store of de playstore!

Who’s next?

Ken jij een ondernemer met een goed verhaal? Of ben je zelf ondernemer en wil je je verhaal kwijt? Zoals de zusjes van bbb health boutique. Dan mag je ons altijd tippen via [email protected].

Lees òòk:

Meet Jerry Stassart.. de makelaar die óók biertjes kan tappen

Van horecaman tot makelaar. Als je een gastgerichte makelaar zoekt, dan moet je bij Jerry Stassart (...

Van Hi-Fi tot Wi-Fi, deze digitale superheld fikst alles!

Aaah, het internet doet het niet. Wat een ramp! Geen paniek, je kunt altijd Marnix de Bruijn van Xin...

adv.