Den Haag

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Roland is eigenaar van Wiener Konditorei en houdt zijn recepten strikt geheim

Door Allan Vos 17 januari 2020

Roland Toorenburg (54) staat al jaren met veel plezier aan het roer van de Wiener Konditorei aan de Haagse Korte Poten. De heerlijke Weense gebakjes die ze daar verkopen gaan al generaties mee, maar er zit ook een spannend Haags tintje aan.

Al sinds 1934 is de Wiener Konditorei dé plek in Den Haag voor échte apfelstrudel, sachertorte en tulband. De opa van Roland nam veel van de recepten jaren geleden mee vanuit Wenen toen hij in Den Haag ging wonen. “In 1928 kwam opa Prager vanuit Wenen naar Nederland en richtte de Wiener Konditorei op aan de Korte Poten.” vertelt Roland. “Beneden kon je een lekkere koffie drinken en boven was de banketbakkerij. Dat is nu nog steeds zo.”

Oorlog

Opa Prager runde de Wiener Konditorei met veel succes (er was toentertijd nog maar weinig horeca in Den Haag). “Het ging goed, tot aan de oorlog. Mijn opa heeft gelukkig het kamp overleefd en de zaak is in de oorlog door andere mensen in bewaring gegeven. Na de oorlog kreeg opa het weer keurig terug. Het restaurant schijnt in de oorlog een bekende plek te zijn geweest voor spionnen.”

Eerste espresso

“In de jaren ’50 namen mijn grootouders een espressomachine mee vanuit een vakantie in Wenen. We werden een van de eerste plekken in Nederland waar je een espresso kon komen drinken en dat zorgde voor drukte. In de jaren ’60 en ’70 zag je het verschil in Haagse klanten doordat achterin de studenten van de kunstacademie zaten te blowen (dat mocht toen nog), terwijl voorin de Haagse heren van de ministeries en kantoren hun bakkie dronken.”

Vader op zoon

De Wiener Konditorei ging over van vader op zoon en in 1998 nam Roland het weer over van zijn vader. “Ik had daarvoor een opleiding tot banketbakker gevolgd en werkte al enkele jaren als banketbakker en in de bediening van verschillende horecazaken voor ik bij de Wiener Konditorei aan de slag ging. Ik heb mijn mouwen opgestroopt en de zaak flink verbouwd, maar heb altijd de originele Weense sfeer bewaakt.

Inmiddels zijn we al 4 verbouwingen verder en is het wel even goed zo. Net als vroeger is de bakkerij nog steeds boven, maar we hebben wel gezorgd voor meer licht en dat mensen gezellig naar buiten kunnen kijken. Ook de kaart is min of meer hetzelfde als hoe het vroeger was. Maar we hebben een jaar of tien wel wat nieuwe gebaksoorten toegevoegd en alles is aangepast naar de Nederlandse smaak, want Nederlanders vinden slagroom met suiker bijvoorbeeld lekkerder dan zonder.”

Apfelstrudel

Wat brengt de toekomst? “Ik heb wel de ambitie om te groeien en er zijn plannen om een franchise op te richten. Maar zover ben ik nog niet hoor. Ik sta nog veel op de werkvloer en dat ga ik wat terugbrengen om daar werk van te maken. We staan nu met 7 man in de bakkerij en winkel, dus dat lukt vast. Ook breid ik het assortiment met lunchgerechten beetje bij beetje uit.

We staan al jaren bekend om het kopje koffie en een lekker taartje uit eigen bakkerij, dat blijft de hoofdzaak. Wat wel een verandering is is dat tegenwoordig taartjes, in puntjes maar ook heel, worden meegenomen naar werk of kantoor. Onze apfelstrudel is het bestverkochte taartje dat we hebben, er gaan er ontzettend veel over de toonbank. Er is ooit een boekje met Haagse recepten verschenen waar het apfelstrudelrecept in zou moeten staan, maar dat is absoluut niet ons recept. Dat blijft geheim.”


Meer over Wiener Konditorei ontdekken?

Wiener Konditorei bakkers

Gesloten09:00 - 17:00

Korte Poten 24, Den Haag

Bekijk meer:bakkers

Lees ook:

Sportief én kleurrijk: De Color Obstacle Rush komt deze kant op

Het wordt lachen, gieren, brullen, klimmen én rennen op 18 april op Renbaan Duindigt in Wassenaar. G...

Merde! Dit prachtige Haagse liedje is van Youtube verwijderd

Dát is zuur! Afgelopen weken kon je veel Hagenaars het heerlijke deuntje van 'Wat voor weer zou het ...

Wij lieten ons overhalen een beauty-lokwinkel in te stappen en moeten nóg bijkomen

Opmerkelijk, die beautywinkels waarbij er standaard een fanatieke verkoper in de deuropening staat e...

Gea van The Funhouse kleedt je graag aan voor een (kinky) feestje

Al zes jaar lang is The Funhouse een van de drukstbezochte winkels in de gezellige Piet Heinstraat. ...

adv.