Peter van het Venduehuis: ‘Het Meisje met de Parel is hier geveild voor 2,30 gulden’

Door Allan Vos 21 december 2018

Al bijna vijf jaar is Peter Meefout de directeur van het Venduehuis, een eeuwenoud veilinghuis aan de Nobelstraat in Den Haag. Dat Peter als directeur tussen antiek en kunst zit is opvallend, want hij had daar vroeger helemaal niks mee.

Peter groeide op in de wijk Laakkwartier. Veel later maakte hij carrière als manager bij grote ondernemingen. “Ik stond bijvoorbeeld mede aan de wieg van Ben, wat nu T-Mobile is”, zegt Peter trots. “We gingen in tien jaar tijd van nul euro en nul klanten naar twee miljoen klanten en 2 miljard euro.”

Zelfstandig

“Na een tijd was ik wel klaar met die grote bedrijven en toen ben ik voor mijzelf begonnen. Ik ging aan de slag als management consultant. Tot ik werd gebeld voor een klus bij een veilinghuis. Ik heb helemaal geen verstand van kunst of antiek, maar ik ging toch langs voor een gesprek.”

Ik heb helemaal geen verstand van kunst of antiek

Na een gesprek met de vijf notarissen die over veilinghuis het Venduehuis gaan, kreeg Peter goed nieuws. “Ik kon meteen de volgende dag beginnen. Ik werkte er met veel plezier als zelfstandige en na 2,5 jaar kwam ik vast in dienst.”

Burgemeesterswoning

Peter was toen net 60 geworden en wilde het eigenlijk rustig aan doen, maar het werk was zo leuk. “Op dat moment woonde ik nog in Houten, dus was het handiger om boven de zaak te gaan wonen. Boven het Venduehuis zit namelijk een oude burgemeesterswoning die toen al jaren niet bewoond was.

Na 25 jaar was Peter weer terug in zijn geboortestad, heerlijk natuurlijk. De buurt waar ik woon leeft dag en nacht en daar wil ik met het Venduehuis ook aan bijdragen. Daarom stellen we ruimtes vaak ter beschikking aan leuke projecten.”

Drempel

“Ik probeer het veilinghuis een centrale rol te laten spelen in de buurt. We hebben zoveel vierkante meters, vandaar dat we concerten, lezingen en presentaties regelmatig belangeloos een plek aanbieden. De drempel om hier binnen te stappen is soms te hoog, dat wil ik graag veranderen.”

Maar de belangrijkste taak die het veilinghuis vervult is natuurlijk het veilen van mooie spullen. “Toch gaat het hier niet altijd om enorme bedragen hoor,” zegt Peter, “Ik was hier zelf ook eerder nooit binnen geweest en dacht dat het voor de superrijken was, maar je kunt hier soms voor een paar tientjes al iets heel moois op de kop tikken. We verkopen niet alleen oude meesters, maar ook juwelen, kunst en meubels, dus er zit altijd wel wat voor je bij.”

Meisje met de Parel

Peter heeft in de afgelopen jaren een aantal bijzondere en niet alledaagse zaken voor veiling naar het Venduehuis weten te krijgen. “Afgelopen jaar hebben we bijvoorbeeld de grootste zoetwaterparel ter wereld geveild. Dat leverde veel aandacht op, want mooi was hij niet. Deze ‘Sleeping Lion Pearl’ werd geveild voor bijna €400.000,- inclusief opgeld. Hier zijn we als veilinghuis zeer trots op.”

Het Meisje met de Parel is hier geveild voor 2,30 gulden

Een ander opvallend item was de container van Keith Haring die wegging voor 1,2 miljoen. “Maar bij ons kun je vanaf €15,- online bieden hoor, niet alles is zo duur. Wist je trouwens dat het Meisje met de Parel van Vermeer bij ons is geveild in 1880 voor 2,30 gulden? Dus er zitten soms echt pareltjes bij voor een klein bedrag.”


Meer over Venduehuis ontdekken?

Venduehuis galeries

Vandaag gesloten

*Openingstijden kunnen afwijken tijdens de feestdagen

Nobelstraat 5, Den Haag

Bekijk meer:galeries

Lees ook:

Cool! Er komt een grote foodhal in de Haagsche bluf ‘We hebben ruim 900 vierkante meter’

Er wordt hard gewerkt aan de Haagsche bluf. Het romantische winkelhofje in het Haagse centrum krijgt...

Zó zet je jouw favoriete horecazaak in het zonnetje

Den Haag is natuurlijk dé horecastad van Nederland. We hebben de leukste cafés, restaurants en terra...

adv.