Den Haag

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Patricia verkoopt extreem veel kerstbomen: ‘Zo hard als dit jaar is het nog nooit gegaan’

Door Lizette Bremer 13 december 2019

Maar liefst 300 vierkante meter telt de bloemen- en plantenwinkel Pluis aan de Haagse Stationsweg. En de kerstbomen? Die gaan als een trein. De enthousiaste eigenaresse Patricia Duinkerke (47) weet álles af van de verschillende soorten bomen.

Het halen van een kerstboom was vroeger een uitstapje, een happening. Nu halen steeds meer mensen hem gewoon bij Ikea of Gamma, lekker ongezellig op de parkeerplaats. Bij Pluis kun je de traditie van vroeger nog herbeleven: als je hier binnenstapt krijg je nog dat echte familiegevoel.

Explosie van kerstdecoratie

Pluis is niet alleen de naam van de winkel maar ook de bijnaam van Patricia. “Het resultaat van een fout permanentje toen ik vijftien was”, lacht ze. Pluis begon ooit met haar bloemen-en plantenwinkel aan de Haagse Herenstraat. Sinds acht jaar zit ze aan de Stationsweg, en de winkel is van 20 naar 300 vierkante meter gegroeid.

En de ruimte komt goed van pas want rond kerst is het er een explosie van kerstballen, lichtjes en grote herten die her en der in de winkel staan. “Onze kerstdecoratie is net even wat anders dan bij de tuincentra”, vertelt Pluis.

Vier soorten kerstbomen

Rond kerst is het dé tijd voor Pluis om samen met haar medewerkers de winkel te versieren, maar vooral ook om kerstbomen te verkopen. Vier soorten verkoopt ze hier: de Nordmann, de Blauwspar, de Amorica en de Conica. “De Nordmann is het duurst maar het populairst omdat ze niet prikken en niet uitvallen”, legt Pluis uit.

‘Expats komen hun boom vaak de dag voor kerst pas halen’

“De blauwspar komt op nummer twee. Die is iets goedkoper maar prikt en valt iets sneller uit dan de Nordmann. Maar die ruikt wel echt lekker naar dennennaalden en heeft een mooie blauwachtige gloed.” Een beetje de kerstboom van ‘vroeger’ dus.

De Amorica komt op nummer vier bij Pluis: “Valt vrij snel uit maar is populair onder de expats. Die komen hem vaak op de dag voor kerst halen.” De compacte Conica tenslotte komt in een pot en is wat kleiner, “Voor de wat kleinere huishoudens.”

De kerstbomen nemen bijna de helft van de winkel in: door het jaar heen staan er planten en bloemen

Moslims

Maar is er de laatste jaren niet enorm veel concurrentie van ketens als Ikea en Gamma? “In het begin ging onze kerstbomenverkoop daardoor wat minder, maar nu gaat het echt onwijs goed. De kwaliteit is daar toch anders, en hier krijg je advies van experts. De verkoop gaat dit jaar als een trein! En dit jaar kwamen in de derde week van november al hier voor hun kerstboom, echt extreem. We hebben nog nooit gezien dat mensen al zó vroeg kwamen.”

En volgens Pluis bestaat die klandizie uit steeds meer verschillende nationaliteiten, er wordt dan ook voor twee derde Engels gesproken.”Expats uit Engeland komen hier maar ook Chinezen en mensen met een Surinaamse of moslim-achtergrond. Ja, ook moslims hebben vaak een kerstboom hoor.” Noemen ze het dan geen feestboom? “Nee hoor, gewoon kerstboom.”

Lees ook:

MAG DAT?! Het netje rond de kerstboom in de plasticbak gooien

Heb jij al een kerstboom gehaald bij een van de kerstbomenverkopers in Den Haag? Die mooie, groene s...

7 x naar de kerstnachtdienst van 2019 in Den Haag

Voor veel Hagenaars hoort het er echt bij: de kerstnachtdienst in de kerk. Laat op de avond de deur ...

6 x Haagse bloemenzaken met de mooiste kerstbomen

Inmiddels is het er wel tijd voor: de kerstboom. Je kunt ze op bijna elke straathoek vinden, maar wi...

adv.