Arthur Pronk vertelt waarom de koningsnacht in Den Haag zo groot is

Door Joyce Hoogland 12 april 2019

In 2010 werd er een streep door de befaamde KoninginneNach gezet worden. Gelukkig betekende dat niet het einde van het feest want Arthur Pronk, van evenementenorganisatie Prooost, kwam met een nieuw plan waardoor we nu nog elk jaar genieten van de koningsnacht én –dag.

De 49-jarige Arthur Ponk heeft een groot hart voor muziek en cultuur. “Vroeger maakte ik mixtapes voor familie en vrienden en later werd ik programmeur op evenementen.”

Proost

Samen met Rick van Oosterhout, die actief was met sportevenementen, heeft Arthur: ‘Prooost’ opgericht (een samenstelling van hun achternamen). “We verzorgen evenementen in opdracht zoals Roze Zaterdag en we hebben onze eigen festivals. Dat zijn op dit moment The Life I Live, Embassy festival en Uit-festival Den Haag.”

Nieuwe nacht

In 1989 werd in Den Haag de eerste KonginneNach georganiseerd. Al daarvoor werd de nacht in kroegen gevierd, maar pas toen werd het een officieel festival. Waarom wij in Den Haag de nacht hadden? “De volgende dag ben je vrij, dus kun je lekker uitslapen”, zegt Arthur lachend.

Tijdens de nacht waren er vijf grote buitenpodia en daar kwamen maar liefst 200.000 muziekliefhebbers op af. Je kunt je wel voorstellen dat sommige plekken te druk waren, het liep ook wel eens uit de hand. Daarom is gemeente Den Haag (in 2010) op zoek gegaan naar een ander plan voor de nacht.

Uiteindelijk is dat dus het idee van Prooost geworden: “Meer podia met allemaal een eigen muziekgenre waardoor liefhebbers van die stijlen bij elkaar komen. Daardoor komt er meer saamhorigheid.”

The Life I Live

Nog steeds zie je dat de diverse podia allemaal hun eigen genre hebben al is er wel veel overlap. Dit jaar zijn er maar liefst 10 muzieklocaties met als hart van het festival het Lange Voorhout. Daar zijn meerdere podia. Ook vind je daar de festivalmarkt en een silent disco. Son Mieux sluit daar het festival af. “Wij hebben die band echt zien groeien, vroeger stonden ze nog op een klein podium en nu op het hoofdpodium. Zo gaaf!”

Maar Arthur is niet alleen trots op de grote namen, de kleine lokale bands vindt hij net zo gaaf. “We hebben een talentenpodium op het Buitenhof. Die bands zijn in samenwerken met Popradar begeleid naar hun op treden op The Life I Live toe met onder andere bandcoaching. We hebben zelfs professionele foto’s gemaakt.”

En dan is er ook nog de populaire Grote Markt waar het programma samen met de organisatie van Sniester is opgesteld. Die samenwerking met andere organisaties is ook terug te zien op het Kerkplein waar The Crave mee heeft geholpen aan de programmering.

Drukte

Maar hoe zorgen Arthur en zijn team er nu voor dat het niet te druk wordt in de stad? “Natuurlijk wordt het druk in de stad. Maar door de juiste manier van programmeren proberen we te voorkomen dat het bij één podium te druk wordt. We kijken bijvoorbeeld wanneer welke act komt en proberen te bedenken wat de mensen daarna gaan doen. Willen mensen waarschijnlijk allemaal naar de Grote Markt dan zorgen we dat er ook iets op de Hofplaats is. Zo werken we aan crowd control”, legt Arthur uit.

Klinkt als een ingewikkeld klusje. En dat is nog niet alles. “Ook tijdens het festival houden we alles goed in de gaten. Als het ergens te druk wordt, geven we dat door op grote borden in de stad en via de social media kanalen. Zo zal net als elk jaar de Grote Markt vast vol lopen. Dan sluiten we het af. Want je moet nog wel kunnen bewegen.”

Koningsdag

In Den Haag draait het allang niet meer alleen om de nacht maar sinds drie jaar ook om de dag. “De koningsnacht liep goed, dus we dachten als de podia er toch al staan kunnen we ook de dag doen. Er staan dan wel minder podia, maar geleidelijk zal dat ook steeds groter worden.”

Lees ook:

Koningsnacht The Life i Live, Den Haag. Foto: Parcifal Werkman

Koningsnacht & Koningsdag 2019: Tijdschema The Life I Live

Dat is handig: de timetable voor festival The Life I Live op vrijdagavond 26 april en zaterdag 27 ap...

adv.