Den Haag

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Oprichter van Happy Tosti opent de nieuwe sociale onderneming De Broodbrouwers

Door Lisanne van Spronsen 21 mei 2020

Na Happy Tosti aan de Korte Poten in Den Haag, is het tijd voor een nieuwe sociale onderneming in de stad. Jasper Kool (30) opent binnenkort, samen met zijn compagnons Wibe Smulders en Ad Overgaag, De Broodbrouwers. Journalistiek student Lisanne van Spronsen spreekt met hem over deze mooie onderneming.

Tijdens zijn studie aan de Hoge Hotelschool in Scheveningen ontwikkelde Jasper een idee voor een sociale onderneming. Met als doel, zoveel mogelijk mensen met een arbeidsbeperking aan een betaalde baan te helpen. ‘’Vlak na mijn studie, inmiddels 5 jaar geleden, begon ik met Happy Tosti’’, zegt Jasper. ‘’Inmiddels hebben we zeven vestigingen door heel het land en hebben we 150 mensen, met een arbeidsbeperking, in dienst.’’

Lekker Brood!
Vanaf dag één werkt Jasper al samen met zijn buurman aan de Herengracht van Lekker Brood!, Ad Overgaag. Alle tosti’s in Happy Tosti werden gemaakt met het brood van deze biologische, lokale bakkerij. ‘’Toen Happy Tosti werd uitgebreid naar nieuwe vestigingen zijn we helaas op zoek gegaan naar een landelijke leverancier’’, vertelt Jasper.

‘Ad kwam met het idee om samen een bakkerij op te richten’

‘’Later ben ik met Ad tijdens een kop koffie in gesprek gegaan. Hij kwam toen met het idee om samen een bakkerij op te richten en daar mensen met een arbeidsbeperking te laten werken. Op deze manier konden we onze passies samenbrengen en nog meer banen voor deze groep creëren.’’

Perfecte locatie
Drie jaar geleden gingen ze met z’n drieën op zoek naar de perfecte locatie. ‘’We hebben na een lange zoektocht een pand gevonden aan de Dintelstraat, in een voormalig bierkoelhuis. We vonden het zo’n gaaf pand en we wisten dat het perfect was voor ons concept.

In de ruime kelder konden we een bakkerij maken voor Lekker Brood! en erboven een restaurant met ruim 80 zitplaatsen. In het midden van deze verdieping zit een groot gat in de vloer, zodat de gasten neerkijken op de bakkerij. Na 2,5 jaar ondernemen en regelen staat het er en is het klaar om open te gaan.’’

‘We hopen gauw open te kunnen gaan’

Opening
Begin april zou De Broodbrouwers de deuren openen. Helaas kon het restaurant door het coronavirus niet starten. ‘’Inmiddels is onze bakkerij wel open’’, laat Jasper weten. ‘’In de bakkerij werken we onze nieuwe medewerkers alvast in en testen we al het nieuwe apparatuur uit. De broden die we bakken verkopen we al aan horecaketens en vanaf zaterdag verkopen we ook brood op de locatie. Zo kunnen buurtbewoners ook van ons brood genieten.

We hopen natuurlijk gauw open te kunnen gaan.’’ Zodra het restaurant open gaat kunnen ook de bakkersworkshops van start gaan. Ook hebben de mannen een idee hoe ze verschillende evenementen willen gaan organiseren.

1 juni zal ook het restaurant rustig gaan openen. In het pand mogen ze dan dertig man over de vloer hebben, inclusief personeel. Ze hebben een all day borrel formule, wat inhoudt dat je de hele dag kan komen borrelen. Jasper: ‘’We willen mensen kennis laten maken met ons. Het wordt rustig aan beginnen, maar de officiële opening gaat zeker komen. We wachten af tot het weer mag.’’

Lees ook:

Happy Tosti Den Haag werkgever van het jaar 2018

Hoera! Happy Tosti wint titel ‘Haagse werkgever van het jaar’

Restaurant Happy Tosti heeft vandaag, op de Dag van de Arbeid, de titel ‘Haagse werkgever van het ja...

Bestellen bij: Fotogenieke én heerlijke fusion gerechtjes van Hanting Bistro

In deze tijd waar we nog geen restaurant mogen bezoeken is eten thuis laten bezorgen natuurlijk een ...

Taart! Bij deze zaken in Den Haag kun je de lekkerste bestellen

Soms heb je gewoon een stuk taart nodig. Normaal gesproken zou je dan naar een gezellige bakker of l...

Bestellen bij: Buddha Bowl ‘gezond en met liefde gemaakt’

Het uitproberen van Haagse restaurants is één van de leukste taken bij indebuurt Den Haag. Maar door...

adv.