Den Haag

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Loek over zijn Rariteiten Kabinet: ‘Alles hier is te koop, maar eigenlijk liever niet’

Door Allan Vos 31 juli 2020

Wie langs de winkel van Loek Dekkers (70), aan de Korte Molenstraat, loopt, blijft altijd even kijken wat er voor de deur en in het raam is uitgestald. Het Rariteiten Kabinet is namelijk niet zomaar een winkel: “Het is een verzameling waar mensen zich over mogen komen verwonderen”.

De winkel van Loek staat vol met de meest kleurrijke opgezette vogels en vlinders, manden met schelpen en dierenskeletten.  De natuurhistorische objecten hebben allemaal het leven achter zich gelaten. “Als kind al schraapte ik dode musjes van straat. Ik had er een fascinatie voor, maar ik weet niet precies meer wat ik ermee deed. Ik verzamelde toen net als veel leeftijdsgenoten al dingen die ik mooi vond. ”

Schedel

“Pas veel later, zo’n 45 jaar geleden kwam de echte doorslag toen ik op een vakantie in Joegoslavië met mijn exgenoot een overleden hond vond. Deze was helemaal uitgedroogd en lag er al heel lang. Ik heb toen de kop eraf gehaald en de schedel thuisgekomen helemaal schoon gemaakt. Toen was het hek van de dam en ben ik écht gaan verzamelen.”

Rariteiten

Inmiddels is de verzameling ‘rariteiten’ van Loek flink uitgebreid. “Rariteitenkabinetten zijn ontstaan in 1600. Het zijn objecten die voor jou een bijzondere betekenis hebben. Voor mij zijn dat vooral rariteiten uit de natuur en cultuur.

Met mijn verzameling (die ik overigens samen met mijn zoon David en schoonzoon Arnold beheer) wil ik zoveel mogelijk mensen laten genieten en laten zien dat het leven niet verloren gaat, en de schoonheid laten bewonderen. En vooral erg belangrijk: elk object in de winkel is een natuurlijke dood gestorven. Van iets anders wil ik niet weten.”

Verwonderen

Iedereen die de winkel binnenkomt is even stil in het begin. “Er lopen flink wat mensen hier binnen en ik nodig ze altijd uit om zich te laten verwonderen. Het belangrijkste is niet de verkoop (al moet de huur ook worden betaald natuurlijk), maar het verhaal ‘er is meer tussen hemel en aarde’.

Tekst gaat verder onder de foto’s.

Foto: indebuurt
Foto: indebuurt
Foto: indebuurt
Foto: indebuurt
Foto: indebuurt
Foto: indebuurt
Foto: indebuurt

Mooiste stuk

En wat is het mooiste stuk uit de collectie? “Ten eerste is wat je ziet in de winkel slechts het topje van de ijsberg van onze verzameling. Maar mijn mooiste verzameling zijn mijn indrukken van reizen. Die reiservaringen, dat neemt niemand mij af.

Elk stuk in mijn fysieke verzameling is op een bepaald moment in mijn leven gekomen en was op dat moment het bijzonderste stuk. Maar in de winkel is alles te koop, als je maar respect hebt voor wat het is geweest. Alleen sommige stukken zijn me zo dierbaar dat ik ze liever niet verkoop. Dan verzin ik iets, waardoor ik soms nog wat langer van ze kan genieten.”


Meer over Het Rariteiten Kabinet ontdekken?

Het Rariteiten Kabinet winkelen

Geopend12:00 - 18:00

Korte Molenstraat 23, Den Haag

Bekijk meer:winkelen

adv.