Den Haag

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Krista runt de 160 jaar oude theewinkel Inproc aan de Denneweg net als haar ouders

Door Lizette Bremer 31 januari 2020

Soms kom je in Den Haag zo’n zaakje tegen waar de tijd geen vat op lijkt te hebben. Authentieke apparaten, de geur van ‘vroeger’ en een bevlogen eigenaar. Inproc aan de Denneweg is zo’n winkel, die na 160 (!) jaar nog steeds fier overeind staat en een begrip is in Den Haag. Eigenaresse Krista Buys kocht de winkel in 2015 ‘terug’: en wil het groter maken dan het ooit is geweest.

Wie wil weten hoe de tijd van de Haagse schrijfster Hella Haasse rook, moet thee- en koffiewinkel Inproc (wat in de begintijd stond voor Indische Producten Centrale) aan de Denneweg eens binnenlopen.

De kruidige theegeur van het vroegere Indië komt je tegemoet waaien in de winkel vol met antieke apparaten die ook in de tijd van Haasse gebruikt werden. Als we binnenlopen staat de thee natuurlijk al klaar, Krista heeft een lekkere onstpanningsmelange voor ons gemaakt.

Tekst gaat verder onder de foto

Bij Inproc vind je honderden theemelanges, allemaal zelf gemengd en verpakt. Foto: indebuurt Den Haag

Dat doet ze inderdaad zelf, op een enorm apparaat om thee te ‘melangeren’ (mengen). Krista, voorheen beachvolleybal-trainster, gaat er enthousiast achter staan en legt ons uit hoe ze nou die ‘Griep Weg’- en ‘Het Mysterie’-thee maakt. “Maar sommige van onze theemelanges blijven strikt geheim. Dat zijn familierecepten en die haal ik nog steeds uit de oude receptenboekjes waarin mijn ouders al schreven.”

Geheim schriftje

Krista’s ouders waren namelijk vroeger eigenaar van Inproc: in 1967 namen zij de winkel over, die toen al een begrip was in Den Haag. Als kind was Krista al verliefd op de winkel, die haar ouders met hart en ziel runden. “Mijn ouders bedachten hun eigen theesmaken, die ze allemaal met de hand in schriftjes opschreven.” En, niet onbelangrijk, alleen bij Inproc verkrijgbaar.

IJverig zoekt ze in een laatje naar de kostbare boekjes. We mogen ze inkijken, maar niet fotograferen. “We geven bijvoorbeeld het recept van onze Melati thee niet graag prijs. Dat is een afternoon blend, een echt Indische zwarte thee.” Het recept voor ‘Haagse Heren’ staat er ook in: een lekkere smokey Earl Grey.

Tekst gaat verder onder de foto

Inproc aan de Denneweg is uitgegroeid tot de oudste en bekendste koffie- en theewinkel in Den Haag: een echt begrip in de stad! Foto: indebuurt

Overgenomen

Tot hun pensioen in 2005 runden Krista’s ouders de winkel. Krista maakte carrière als trainster van een beachvolleybalteam. Maar toen haar moeder op een dag in 2015 belde dat de winkel na tien jaar weer te koop stond, twijfelde ze geen moment: Inproc moest en zou van haar worden.

En in december 2015 was de zaak aan de Denneweg opnieuw van de familie Buys, met ditmaal Krista aan het roer. “Ik startte met €500,- aan koffie en thee. En nu heb ik meer soorten thee en koffie dan ik kan tellen.”

Voor elke portemonnee

Krista wil niets liever dan de liefde voor thee en koffie overbrengen aan haar klanten. “Er moet tijd zijn voor persoonlijk advies aan iedereen. Dat is de kracht van mijn zaak. Ook voor elke portemonnee heb ik thee: je kunt bijvoorbeeld voor €4,- een zakje Earl Grey krijgen van 100 gram, maar ook een zakje van €9,-.”

En voor de toekomst wil ze Inproc groter maken dan ooit (de winkel wordt binnenkort uitgebreid met het pand ernaast) maar tóch de tijd houden voor het contact met klanten. Wil je alles leren over thee? Krista vertelt je er graag alles over;)


Meer over Inproc ontdekken?

Inproc speciaalzaken

Gesloten10:30 - 18:00

Denneweg 63, Den Haag

Bekijk meer:speciaalzaken

Lees ook:

Zo houd je je kinderen bezig tijdens de onderwijsstaking in Den Haag

Waarschijnlijk zijn je kinderen nét weer gewend aan het schoolritme na de kerstvakantie, maar de eer...

Superhandig: alle activiteiten in Den Haag op een rij in de indebuurt agenda!

Zeg eens eerlijk, hoe vaak ben je naar de online zoekmachines gegaan om ‘te doen in Den Haag’ in de ...

Eten bij Calla’s: Liefde voor eten leer je hier

Ja duh, natuurlijk zeiden wij ja toen restaurant Calla's aan de Laan van Roos en Doorn in Den Haag o...

adv.