Den Haag

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Aad (75) van drankenhandel Kooper: ‘Ik drink elke avond een fles wijn, zo word ik het oudst’

Door Allan Vos 25 januari 2019

Dranken groothandel Kooper is al vele jaren aan de Prins Hendrikstraat in Den Haag gevestigd. Sinds 30 jaar is Aad van Driel (75) de eigenaar. Aan stoppen denkt hij nog lang niet “Wat moet je anders met je tijd na je ochtendkrantje?”

Het is 9 uur ’s ochtends, we hebben afgesproken bij Kooper, de drankengroothandel van Aad. Waar wij het tijd vinden voor een bak koffie, lopen (zelfs zo vroeg al) de klanten bij Kooper binnen. “In principe ben ik altijd om 7 op de zaak, dus dan gooi ik de deur open, en veel mensen weten me dan al te vinden,” lacht Aad.

Ik kan me geen dag zonder drank voorstellen

“Mensen kennen de zaak goed,” zegt Aad, “Ze komen hier al jaren over de vloer. De zaak is bekend om de diversiteit aan dranken. Daar ben ik dan ook trots op.” Hij wijst op een van de vele schappen met glazen flessen,”Ik heb hier Franse aperitieven, bitters uit Italië en ik heb flessen port van 1890 tot 2016 staan. Maar ook gewoon een lekker wijntje van €5,95 kun je bij me vinden.”

Tekst gaat verder onder de foto.

“Ik heb de zaak 30 geleden gekocht van meneer Kooper, maar ik zit mijn hele leven al in de drank. Ik kan me dan ook geen dag zonder voorstellen. Ik heb al eerder een slijterij gehad en ook heb ik jaren in de horeca gewerkt. Een eigen zaak hebben is heerlijk, ik ga gewoon lekker open en dicht wanneer ik wil.”

Aad heeft niet alleen de winkel, maar ook twee enorme magazijnen met dranken. “Veel van mijn klanten zijn kleinschalige horeca, die hebben geen opslagruimte en dus bellen ze mij als ze wat nodig hebben. Ik kom zelfs een enkele fles bij ze langs brengen, ik heb geen minimale afname en ik spring meteen in de auto als je wat nodig hebt. Ook voor particulieren hoor!”

Etalage

Het gaat goed met de zaak, en ook met Aad. Enkele weken terug won hij maar liefst twee Tink-awards, de prijs voor de mooiste winteretalage. “We besteden heel veel aandacht aan de etalages. Ik ben een echte etalagegek. En nu won ik de publieks- en de juryprijs.”

Tekst gaat verder onder de foto.

De winnende etalage van drankgroothandel Kooper

”Vroeger als kind gingen we rond de feestdagen etalages kijken in de stad. Toen had je daar nog grote warenhuizen en stond het rijen dik voor de ruiten. We zetten zelf graag bijzondere drankjes in de etalage. Tegen een goede etalage kan geen advertentie op.”

Toekomst

“Ik wil eigenlijk nog een jaartje of tig doorgaan.” En Aad meent het nog ook, hij houdt van zijn vak. “Ik ben 75 jaar en drink elke avond samen met mijn vrouw een lekkere fles wijn. De dokter zegt dat ik dat moet volhouden want dan word ik het oudst.”

Ik drink al 50 jaar elke avond een lekkere fles wijn

Ik heb er vroeger twee jaar voor moeten studeren en examens af moeten leggen door met een zakdoek voor mijn ogen de wijnen te benoemen om een goede slijter te worden. Het is jammer dat nu iedereen zomaar drank mag verkopen.”

Aad staat zes dagen per week zelf in de zaak. “Ik heb wel vrienden die me af en toe helpen als het druk is hoor, maar geen opvolging voor de zaak want mijn zoon is professioneel golfer. Na mij de zondvloed.”


Meer over Wijnhandel Kooper ontdekken?

Wijnhandel Kooper slijterijen

Gesloten09:00 - 18:00

*Openingstijden kunnen afwijken tijdens de feestdagen

Prins Hendrikstraat 43A, Den Haag

Bekijk meer:slijterijen

Lees ook:

Dit zijn de winnaars van de mooiste winteretalages van Den Haag

De etalages zijn tijdens de feestelijke decembermaand altijd wat mooier dan de rest van het jaar. Re...

5 x Surinaams eten in Den Haag

Bami of nasi met kip, roti, pom en bakkeljauw; het zijn maar een paar voorbeelden uit de Surinaamse ...
Magasin Horaz

Droevig nieuws: Miniwarenhuis Horaz sluit de deur voorgoed

Vanuit de Molenstraat in Den Haag bereikte ons onlangs een naar berichtje. De vrolijke eigenaar van ...

adv.