Kerstboomverkoper Gerrit heeft thuis helemaal geen boom staan

Door Allan Vos 14 december 2018

De afgelopen weken duiken door heel Den Haag de kerstboomverkopers weer op. Net als in de voorgaande jaren moeten deze dames en heren in drie weken tijd zorgen dat ze heel Den Haag voorzien van een mooie échte kerstboom. Gerrit Korena is een van hen en verkoopt zijn bomen vanaf het Nassauplein.

“Ik sta hier sinds vijf december”, zegt Gerrit terwijl de regendruppels over zijn neus lopen. “Al 33 jaar sta ik op het Nassauplein, het was ook de plek waar mijn vader stond en ik heb dat een tijd geleden van hem overgenomen. De kerstbomenverkoop gaat van vader op zoon, ik denk dat dat voor veel kerstboomverkopers geldt”.

Achter hem sleept zijn collega Aad met een van de tweehonderd bomen. “Over twee weken is het overgrote deel van deze bomen weg hoor” lacht hij.

Tekst gaat verder onder de foto.

Gerrit en Aad voor kun kerstbomen en keet

“De verkoop is de laatste jaren wel minder geworden door onder andere bouwmarkten. Die stunten met prijzen. Ik doe dat niet. Bij mij haal je al jaren een goede, sterke Nordmann uit Denemarken en die kosten tussen de 15 en 45 euro. Ik heb gelukkig veel leuke vaste klanten, zo’n tachtig procent van de mensen zie ik elk jaar terug.”

Drie weken lang blijft Gerrit in de buurt van zijn bomen. “Ik slaap in de keet. Dat geeft me een veilig gevoel, het is toch een hele investering.”

Tekst gaat verder onder de foto.

Gerrit begint elke dag lekker vroeg. “Ik ben eigenlijk altijd open vanaf zeven uur ’s ochtends. Ik bedoel, ik ben er toch haha. Verkopen mag tot negen uur in de avond. Ik ben wel gewend aan dit soort lange werkdagen hoor, normaal gesproken zit ik op de vrachtwagen met bloemen voor Duitsland.”

Of Gerrit zelf een beetje kan genieten van de kerstdagen? “Op tweede kerstdag moet ik alweer rijden, dus als de bomen straks allemaal weg zijn op 23 december, heb ik twee vrije dagen. Ik kom er helaas dus zelf helemaal niet aan toe om thuis een kerstboom op te zetten.”

Lees ook:

Hier kun je in 2018 kerstbomen kopen in Den Haag

Wat brengt een echte kerstboom toch veel sfeer in huis. Gezellig samen de boom optuigen en genieten ...

adv.