Den Haag

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Jos Bothe sluit na 87 jaar de beddenzaak waar hij geboren is

Door Allan Vos 18 juni 2020

Jos Bothe (62) staat al meer dan veertig jaar in Bothe beddenspeciaalzaak aan de Laan van Meerdervoort in Den Haag. Maar Jos staat er niet lang meer. Na 87 jaar gaat het familiebedrijf sluiten.

De enorme beddenwinkel van Jos werd in 1933 door zijn grootvader opgericht en werd later gerund door Jos’ vader. Het is dus een echt familiebedrijf.

Koninklijk bezoek

“Door de jaren heen hebben we de meest bijzondere klanten binnen gehad,” vertelt Jos trots. “Van leden van het koningshuis en de politiek tot heel veel BN’ers. Iedereen wist ons te vinden.” Maar waarom gaat de winkel dan nu sluiten? “Drie jaar terug kreeg ik een aanbod van iemand die hier graag appartementen van wil maken en omdat de zaak wel aan een verbouwing toe was heb ik besloten om op dat bod in te gaan. Ik heb namelijk ook geen opvolger.”

Tuin

“Door de jaren heen is de winkel flink gegroeid. Letterlijk.”, vertelt Jos “Eigenlijk is het stukje bij beetje naar achter toe groter gemaakt. Delen van de oude muur staan er nog. Maar halverwege de winkel stond bijvoorbeeld vroeger een kleine woning (in de tuin) waar ik geboren ben.

Mijn opa begon als matrassenmaker en later, toen mijn vader in de zaak kwam werd het echt een winkel met voornamelijk spiraalmatrassen en metalen ledikanten. Toen ik in de winkel ging meehelpen was ik een jaar of 13, 14 en op mijn 19de kwam ik fulltime aan het werk in de zaak.”

Boxspring

Jos heeft de beddenwereld flink zien veranderen door de jaren heen. “Nu is het allemaal strak en modern: vaak een boxspring met eventueel een nachtkastje, maar vanaf de jaren ’70 kochten mensen hier complete slaapkamers met commode’s, toilettafels en al. Alle muren waren toen volgebouwd. Dat is ook de tijd dat de winkel flink groter moest.”

Maar ook qua keuze is de klant erg veranderd. “Vroeger hadden we bijvoorbeeld tien verschillende dekbedden om uit te kiezen en hoorde je de klant ‘Jeetje wat een keuze’, maar als we nu onze catalogi met 200 voorbeelden laten zien is het soms te weinig keuze en zit dat wat ze zoeken er niet bij.”

Nieuw begin

Op 1 september zal Jos voor het laatst de deur achter zich dichttrekken. “Het is mooi zo. Ik ga een reis maken (waarschijnlijk op een van mijn Harley’s) en ik fantaseer  nu al een beetje over een eventuele winkel in luxe textiel in de Frederikstraat. Maar dan moet het wel een heel leuk pandje zijn. En ik ben immers pas 62 dus ik vermaak me wel.”

Tot 1 september houdt Bothe opheffingsuitverkoop en klanten kunnen, na sluiting van de winkel, terecht op Morpheus.nl. “Ik wil de klanten graag goed verzorgd achterlaten”, aldus Jos.

 

 

adv.