John van Fireworld verkoopt al 35 jaar vuurwerk ‘Mijn winkel is net de Kijkshop’

Door Joyce Hoogland 28 december 2018

De gouden dagen breken aan de voor de Haagse vuurwerkverkopers.  Ze moeten wel een paar dagen hard bikkelen voor de omzet. “Het is een gekkenhuis, maar ook altijd erg gezellig”, aldus John Elderhorst die al 35 jaar vuurwerk verkoopt aan de Goeverneurlaan.

De Haagse ondernemer begon in de roerige jaren ’80, toen de jaarwisseling in sommige Haagse wijken niet altijd een feestje was.

Bom

“Mijn ouders hadden vroeger in dit pand een bloemenzaak en hiernaast was een kantoorpandje. Daar werd in december vuurwerk verkocht”, vertelt de 64-jarige John. Hij heeft ons uitgenodigd in zijn winkel in de wijk Laak.

“In die tijd stond de politie al tijdens Sinterklaas op elke straathoek en ze vertrokken pas in januari”. Het waren heftige tijden zo vertelt John ons. “De jongen die hiernaast vuurwerk verkocht had ruzie met wat straatgasten. Het ging zover dat zij bij hem wilden inbreken, maar per ongeluk bij ons in de tuin stonden. Ik heb toen wel verteld dat ze in deze winkel niets te zoeken hadden.”

Lees verder onder de foto

1981, Goeverneurlaan 285-215, gezien van de Allard Piersonlaan richting Jonckbloetplein. Foto Collectie Haags Gemeentearchief

Eind van de dag ging John met de hele familie naar huis, een straat verderop. “Na 12 uur hoorde ik een gigantische knal, alsof er een bom was afgegaan. Ik ben direct naar de winkel gerend, ik had zelf verwacht dat die weg zou zijn.” De schade was bij de vuurwerkverkoper ernaast. Het hele kozijn lag er uit, het was een ravage.

“Die lange, ook wel het monster van Laak, stond er. Ik zei tegen hem: ‘Jij zorgt dat er niemand aan de bloemenzaak komt.” De volgende dag was de bloemenzaak er nog, de buurman was vertrokken en zou ook nooit meer terugkeren.

Eigen vuurwerkzaak

Het pandje stond leeg en John wist er wel raad mee. “Ik opende een zaakje met van die zwaaihanden met lange vingers. Niet veel later kwam ik erachter dat het pand ontheffing had voor de verkoop van vuurwerk dus toen heb ik een vergunning aangevraagd en ben ook vuurwerk gaan verkopen.”

Na de vuurwerkramp in Enschede (3 mei 2000) werden de regels voor de verkoop van vuurwerk flink verscherpt. “Het pandje was niet meer geschikt voor de verkoop van vuurwerk, maar de bloemenzaak van mijn ouders wel.” Dus John ging daar verder en zit er nog steeds. Maar binnenkort zal zijn zoon de zaak overnemen.  

Verkoop

“De regels veranderen vaak en dat maakt het nog wel eens lastig. Nu moeten wij bijvoorbeeld bij pijlen altijd een vuurwerkstandaard verkopen, zelfs als mensen zeggen er al één te hebben. Als ik dat niet doe riskeer ik een flinke boeten. Mede daarom verkopen we bijna geen pijlen meer.” De pijlen zijn ook niet zo populair meer, het meest verkoopt John de cake’s. Die vallen niet om en er komt veel mooi vuurwerk uit.

Posted by Fireworld Den haag on Sunday, 1 January 2017

Aan de muren van zijn winkel Fireworld zie je ook allemaal potjes met siervuurwerk hangen. “Ik was één van de eerste met dit systeem. De klanten komen de zaak in en kunnen op een formulier invullen welk vuurwerk ze willen. Net zoals bij de Kijkshop. Vervolgens leveren ze de lijst in en pakken wij alles in.” Dat klinkt heel handig.

Wil jij vuurwerk halen? Je kunt nu al online bestellen en op 28, 29 en 31 december kopen. “Op oudejaarsdag steken we om 18.00 uur een cake aan, voor de winkel.”

Lees ook:

FF opletten! Dit zijn de regels voor vuurwerk in Den Haag tijdens de jaarwisseling 2018-2019

Knal, Boem, Fwieeeeee! Deze geluiden klinken op 31 december door heel Den Haag. De een steekt met ve...

Hier in Den Haag kun je vuurwerk kopen (2018)

Vroeger stonden wij met de hele familie in de tuin om te kijken naar het vuurwerk dat vaders gekocht...


Meer over Fireworld vuurwerk ontdekken?

Fireworld vuurwerk

winkelen

Goeverneurlaan 215, Den Haag

Bekijk meer:winkelen

adv.