Hoera, het Haags kattencafé Ditjes en Katjes is jarig!

Door Joyce Hoogland 11 augustus 2017

Het eerste en nog steeds enigste kattencafé van Den Haag ‘Ditjes en Katjes’ is jarig! Het café bestaat 1 jaar en omdat wij zó van katten houden moesten we natuurlijk even langsgaan.

Het kattencafé, aan de Piet Heinstraat, is ingericht als een sfeervolle woonkamer met overal gezellige zitjes en zelfs een zachte bank. Eigenaresse Eef Krol ontvangst ons met een grote glimlach. Hoe kun je dan ook niet blij zijn in dit kattencafé. Overal lopen de kleine haarballetjes rond, in alle kleuren en maten. Een slanke grijze ligt in het raamkozijn te slapen en een brutale rode kat spring zomaar bij iemand op schoot. Er lopen maar liefst 7 verschillende katjes rond, waarvan twee jonkies. En wat zijn ze schattig!

Famke

Eef was na 9 jaar werken bij het Rode Kruis klaar voor een nieuwe uitdaging. “Mijn kat Famke is eigenlijk de echte inspiratie voor Ditjes en Katjes. Famke is bij mij aankomen lopen toen ze pas vier maanden oud was. Ik heb overal briefjes opgehangen, maar ze was blijkbaar van niemand. Al snel bleek ze een fantastische huisgenoot te zijn. Lief en speels. En ze zorgde vooral voor ontspanning. Toen dacht ik: waarom begin ik niet gewoon een kattencafé waar iedereen lekker kan ontspannen?”

Ditjes en Katjes
Foto Joyce Hoogland

Dat is natuurlijk niet zomaar gedaan. Nadat alle regels van de gemeente en de voedsel- en warenautoriteit waren doorgelezen moest het geld nog bij elkaar gespaard worden. Een deel is gefinancierd via crowdfunding, een lening én daarbij heeft Eef al haar geld in de zaak zitten. Maar dat is dan wel voor een goed doel. Want de katten die bij Ditjes en Katje lopen komen van het Haags dierencentrum. “De katten zijn speciaal geselecteerd. Het is heel belangrijk dat de ze goed met elkaar kunnen opschieten en zich op hun gemak voelen bij drukte.”

Eigen kamer

Om te zorgen dat het niet te druk wordt voor de katten is het café op maandag en dinsdag gesloten. “Je merkt op zondag dat ze wat moeier zijn, ook zij moeten even kunnen bijkomen.” Daarnaast is het café één groot kattenparadijs. Overal liggen speeltjes en er staan krabpalen. Ook hebben de katjes hun eigen kamer, waar alleen zij, en vrijwilligers die het vertrek schoonmaken, mogen komen. Wij mochten zelfs niet even spieken.

Ditjes en Katjes
Foto Joyce Hoogland

Het heet niet voor niks een kattencafé dus je kunt er ook lekker ontbijten, lunchen en wijntjes drinken. Veel van de producten die verkocht worden komen van lokale ondernemers zoals Kompaan bier en Lekker brood. Daarbij werkt Eef zoveel mogelijk met biologische producten, niet alleen voor de klanten maar ook de katten.“Onlangs kwam er een stel dames ontbijten en eind van de middag zaten ze er nog!” In het café komen veel toeristen, maar ook mensen met een verhaal. Bijvoorbeeld waarvan de kat net is overleden. “Zij zijn dan misschien nog niet toe aan een nieuwe kat, maar willen wel even knuffelen. En dat kan hier.”

Kattenhaar in de koffie?

Ondanks alle vrolijkheid vragen wij ons toch af, zit er dan geen haar in mijn koffie? “We maken hier heel erg goed schoon. Daarbij is de bar en keuken afgesloten zodat de katten daar niet kunnen komen. En als ik dan toch een haar op een tosti zie maken we gelijk een nieuwe.” Daarbij moeten we toegeven dat we nog geen losvliegende haren hebben gezien, het is er echt schoon. En dan nog iets: als we nou helemaal verliefd zijn op een kat, mogen we die dan meenemen? “Nee, dat kan niet. Dit is hun huis en hun familie”, aldus Eef, die duidelijk gek is op haar café katten.

 

Kattencafé Ditjes en Katjes
Kattencafé Ditjes en Katjes
Regels kattencafé
Ditjes en Katjes
Ditjes en Katjes

 

 Meer over Ditjes en Katjes ontdekken?

Ditjes en Katjes

Permanent gesloten

Dit bedrijf heeft de deuren permanent gesloten.

Piet Heinstraat 66, Den Haag

Bekijk meer:Permanent gesloten

adv.