Den Haag

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Settia is geboortefotograaf: ‘Het meest intieme moment blijft voor altijd bewaard’

Door Joyce Hoogland 7 augustus 2020

Veel stellen maken een foto zodra hun kindje ter wereld is. De kleine heeft pas net de ogen open en de eerste selfie is al gemaakt. Maar er kan tegenwoordig zoveel meer. Wist je bijvoorbeeld dat er geboortefotografen zijn? “Alle intieme momenten blijven voor altijd bewaard”, aldus fotograaf Settia Tin.

De 29-jarige Settia uit Den Haag heeft meer dan 45 bevallingen meegemaakt en nog niet eens haar eigen. “Ik ben door deze foto’s heel anders gaan kijken naar bevallingen”, aldus de fotografe.

Oproep

In 2015 studeerde Settia af aan de kunstacademie in Rotterdam. “Ik wilde graag pure emoties vastleggen, maar waar vind je die?” In haar zoektocht naar zaken die het hart raken kwam ze terecht bij het begin van het leven: geboorte.

Tekst gaat verder onder de foto

Foto Settia

“Ik deed een oproep op internet en al snel had ik iemand gevonden waarbij ik de bevalling mocht vastleggen.” Settia kende bevallingen alleen van tv. “Daar zie je vaak de verschrikkelijkste dingen, maar in het echt was dat het helemaal niet. Het was juist heel mooi.” Settia raakte zo ontroerd dat niet alleen de ouders van de pasgeboren baby op een roze wolk zaten, maar ook zij.  “Het was zo mooi en intens en na afloop waren de mensen heel dankbaar voor de foto’s.”

Tussen de benen

Wanneer je over geboortefotografie praat denken mensen al snel dat alle intieme delen haarscherp worden vastgelegd.. “Ik kom helemaal niet tussen de benen tijdens een bevalling”, legt Settia uit. “Mijn focus ligt op de intimiteit van de vrouw en haar partner. De liefde en ook de kracht die zij nodig heeft. Want het is en blijft een enorme prestatie.”

Tekst gaat verder onder de foto

Foto Settia

De vrouw die aan het bevallen is heeft al haar kracht nodig en daardoor is het meestal niet haar mooiste moment, waarom wil je dat dan vastleggen? “Het zijn niet foto’s die je aan al je kraambezoek laat zien. Het is een document voor jezelf. Veel vrouwen weten na de bevalling niet meer alle details. Vaak zijn de vrouwen dan ook trots op zichzelf wanneer ze de foto’s zien, want dan zien ze pas hoeveel kracht ze nodig hebben gehad. Ook zien ze vaak dan pas, hoe de partner heeft klaargestaan.”

Vluchtkoffertje

Zwangere vrouwen hebben meestal vanaf de 35 weken zwangerschap een ‘vluchttas’ klaarstaan. Daarin zit alles wat ze nodig hebben voor een ziekenhuisbevalling: schone kleding, kleding voor de baby, dextro en een telefoonoplader. Sattia heeft ook een vluchtkoffertje maar dan met daarin een camera, extra batterijen, geheugenkaartje en wat te eten. “Elke bevalling is anders. Ik word geappt wanneer het begint. Ik heb dan vaak nog de tijd om rustig mijn spullen te pakken. Maar het kan ook heel plotseling zijn en dan gaat de bevalling voor alles. Ik heb meegemaakt dat ik binnenkwam en het hoofdje al te zien was, maar vorige week duurde het 22 uur.”

Tekst gaat verder onder de foto

Settia beschrijft vooral hoe mooi een bevalling is, maar er zitten ook veel risico’s aan. Ze gaan lang niet allemaal gemakkelijk. “Ik ben nooit weggestuurd in zo’n situatie. Want ook juist dan willen mensen het verhaal bewaren. Ik heb gelukkig nog nooit meegemaakt dat het fout afliep. Wel heb ik in opdracht van een stichting een stilgeboren baby gefotografeerd. Dat was moeilijk, maar ik kon het wel. Want op die manier kon ik iets voor de ouders doen. De foto was heel waardevol voor hen.”

Kinderwens

Settia heeft na al die mooie ervaringen zelf een nog sterkere kinderwens gekregen. “Het is zo’n bijzondere gebeurtenis en de reis die je samen met je partner maakt en daarna intens geluk. Dat wil ik ook meemaken en ik wil dan absoluut een fotograaf. Ik weet hoe waardevol dat is, je doet het namelijk nooit meer over. Het moment kun je maar één keer vastleggen.”

Lees ook:

26 x Zonsondergang op Scheveningen van fotograaf Peter Koudstaal

De Haagse fotograaf Peter Koudstaal hád een volle agenda. Zijn festival-fotoboek Music Brings Us Tog...

Wow! Natuurfotograaf Ron van Rijn maakte deze gave foto’s gewoon in Den Haag

De 62-jarige Ron van Rijn uit Den Haag maakt prachtige foto's. Op zijn Instagram zien we wilde diere...

Deze fotograaf maakt van Den Haag een Sci-Fi film

Dat we een mooie stad hebben met prachtige oude gebouwen wisten we al. Dat er een hoop nieuws gebouw...

adv.