De oudste smartshop van de wereld vind je in Den Haag en gaat verhuizen
Leuk weetje: de oudste smartshop van Nederland en daarbij ook van de hele wereld is gewoon hier in Den Haag…
“Met Moederdag kun je veel beter een vast plantje geven dan een bos rozen”, aldus Juriën Kester. Hij en zijn broer Maarten runnen sinds kort tuincentrum Ockenburgh en ze hebben ambitieuze plannen: “Dit wordt het meest circulaire en innovatieve tuincentrum van Nederland.”
Bij het klimaatplein in het tuincentrum staat een computer op wieltjes, deze robot is ontworpen door studenten en vertelt de klanten van tuincentrum Ockenburgh alles over de bijzondere planten. “Het klimaatplein wil ik verder uitbreiden, zodat klanten overal in de winkel kunnen zien hoe we goed met het klimaat om kunnen gaan.”
Tuincentrum Ockenburgh is in 1985 opgericht door vader Andre Kester, een Westlander met veel kennis van planten. “Mijn moeder kwam als 15-jarig meisje hier werken en werd uiteindelijk verliefd op mijn vader. Mijn vader was vooral van het harde ondernemen. Het draaide allemaal om de cijfers en mijn moeder zorgde voor het sociale gedeelte”, vertelt Juriën. Eind vorig jaar hebben hij en zijn broer Maarten de zaak overgenomen.
De familie Kester woont naast het tuincentrum en de jongens zijn dan ook opgegroeid met plantjes: “Het hele huis stond vol. Ik heb zelf de ballen verstand van planten. Thuis geeft mijn vriendin ze water en in de zaak moet je bij mijn broer Maarten zijn. Ik ben van de bedrijfsvoering”. En daarin heeft Juriën een duidelijke visie, hij wil met het tuincentrum een positieve bijdrage aan de maatschappij leveren door duurzaam te werk te gaan.
Juriën wil een circulair tuincentrum runnen. Dat betekent dat er zorgvuldig wordt omgegaan met de grondstoffen en er weinig afval wordt geproduceerd.
“Als het alleen om de winst zou gaan, is dit bedrijf geen uitdaging voor mij. Ik wil meer bereiken. Zo hoop ik dat klanten meer na gaan denken over duurzame keuzes, ook willen we CO2 neutraal zijn en bijvoorbeeld minder plastic gebruiken. Planten zijn dan wel natuurlijk, maar ze worden veelal in plastic potjes verkocht, gek toch?” En zo heeft de 27-jarige ondernemer nog veel meer plannen die hij het liefst gisteren al had uit willen werken.
“Ik heb wel geleerd dat je niet alles tegelijk kunt doen. Klanten moeten ook wennen aan vernieuwing. We hebben nu een nieuwe huisstijl en langzaamaan introduceren we steeds meer duurzame keuzes. Onlangs hebben we een duurzame inspiratiedag gehad en verder zullen we op prominente plekken in de winkel, waar je normaal speciale acties zou verwachten, duurzame en klimaatvriendelijke planten plaatsen met daarbij informatie.”
Vind je het lastig om planten te verzorgen, gaan ze snel dood of weet je niet welke je wil? Dan kun je dit altijd aan een van de medewerkers vragen. “Elke dag hebben we tien minuten voordat de zaak open gaat een overleg waarbij een van de medewerkers een korte presentatie geeft. Ze leren niet alleen klanten informatie te geven over de plant, maar ook waarom deze bijvoorbeeld veel water of zon nodig heeft. Het idee erachter is dat als je de achtergrond van een plant weet, bijvoorbeeld dat deze uit een droog gebied in Afrika komt, je ook beter begrijpt hoe je een plant goed kunt verzorgen.”
“Mijn droom is een echt plantencentrum te runnen, waarbij planten niet gezien worden als een decoratie in huis, maar een belangrijke rol spelen in iemands leven. Zo zijn er bijvoorbeeld veel luchtzuiverende planten, die je leefomgeving verbeteren”.
Tuincentrum Ockenburgh is voor Juriën een mooi project, maar hij heeft grotere plannen. “Ik wil dat dit het meest duurzame en inclusieve tuincentrum van Den Haag wordt en daarna wil ik deze visie verder uitbreiden bij andere tuincentra.”
In het vernieuwde tuincentrum zul je steeds vaker duurzame tips tegenkomen, Juriën heeft er alvast een paar voor ons: “Je kunt beter een plantje geven voor Moederdag dan een bos bloemen die je na twee weken weg kunt gooien. Een vaste plant is altijd een goede keuze, want dat is gelijk al een duurzamere opties dan een eenjarige plant. En hortensia’s staan gezellig in de tuin, maar hebben heel veel water nodig, is dat nog wel van deze tijd of kun je beter voor een alternatief gaan? Een bijenhotel is ook al een simpel voorbeeld van waarop je een positieve invloed op de natuur kunt hebben.”
In onze gids
Nu geopend
Populaire rubrieken