Den Haag

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Dames van Florencia: ‘Mama gaat door tot ze erbij neervalt’

Door Alice van der Laan 10 mei 2019

Wie komt er niet al van jongs af aan bij de iconische ijssalon in de Torenstraat? Florencia: De ijssalon die al sinds 1932 de stad siert. Samen met mam of pap een ijsje halen was, en is het hoogtepunt van de week. Er is niet veel veranderd sinds die tijd, en als we binnenstappen is het nog steeds de gezellige zaak van toen. ”Dat is onze kracht, zelfs mensen die hier tijdens de oorlog voor het laatst zijn geweest, herkennen het nog steeds”, aldus de dames van Florencia.

”Lekker bakkie?”‘, vragen zussen Gabriella Dalzotto (51) en Mylena Frensch (49) als we binnenstappen. We krijgen een heerlijke cappuccino en lopen door naar achter. We nemen plaats achter een klein tafeltje. Het tafeltje staat naast een klein kantoor waarin moeder Adriana Rutten-Berton (77) aan het werk is. Met zijn drieën runnen zij Florencia. Moeders ook? ”Ja, die zwaait de scepter! Denk maar niet dat zij ooit achter de geraniums gaat zitten. Ze gaat door tot ze erbij neervalt”, aldus de zussen.

Familiebedrijf

Hoe is het om als familie samen te werken?  De zussen beginnen te lachen. ”Het is vreselijk! Nee hoor, we lachen veel en het is nooit saai. Alle rangen en klassen lopen hier binnen, daardoor maken we veel mee. Soms komt een zwerver binnenlopen voor een kop koffie. Als hij komt en we hebben wat gebak of broodjes over, dan krijgt hij dat er ook bij. Zien we hem even later terug met een roosje, die hij speciaal voor ons is gaan plukken. Dat is toch lief?”

Vooral tijdens de oorlog deed hij zijn best om de arme mensen te helpen

Dat vrijgevige lijkt wel een rode draad in jullie familie? ”Dat klopt, onze oom (oprichter van Florencia) was echt een sociaal dier”, vertelt Adriana. ”Ik vergeet nooit meer die blije kindergezichtjes, als ze hem zagen. Vooral tijdens de oorlog deed hij zijn best om de arme mensen te helpen.”

‘Hebben jullie een ijzerzaag te leen?’

Florencia is eigenlijk veel meer dan een ijssalon. De buurt komt hier samen en ze komen niet alleen voor een lekkere kop koffie of een ijsje. ”Mensen stellen de gekste vragen!”, vertelt Adriana. ”We geven ze maandverband, lepeltjes, aspirientjes  of pleisters en laatst vroeg zelfs iemand of hij een ijzerzaag mocht lenen. We kopen daarom altijd meer in, is het niet voor het personeel, dan is het wel voor de klanten.”

Florencia in 1940. Beeld: Facebook Florencia

Italiaans ijs

Bloed kruipt waar het niet gaan kan want niet alleen de drie dames werken in een ijssalon, ook de twee zonen van Gabriella hebben een eigen ijssalon geopend (Gelateria Riva) en haar man werkt in de ijsfabriek van Florencia. Gaat het tijdens familie-avonden dan alleen over ijs? ”Nee hoor”, vertelt Mylena. ”Maar als ik een toetje maak voor de familie wordt er de hele avond gediscussieerd over hoe het beter kan!”

Florencia

Als we vragen wat de zussen zouden doen als ze niet in het Italiaanse Florencia-nest geboren waren blijft het even stil. ”Ze weten niet beter”, roept moeder Adriana vanuit het kantoortje. ”Ze zijn hier opgegroeid.” Mylena had een kledingzaak wel leuk gevonden maar eigenlijk kunnen de dames zich geen ander leven voorstellen. ”Niet iedereen kan dit werk doen, je moet feeling hebben voor de mensen en het leuk vinden. We zijn ook erg kritisch met nieuw personeel”, vertelt Gabriella.

Pin komt er niet in

De dames zitten op hun plek en voorlopig gaat er niks veranderen aan de zaak. Er komt ook beslist geen pinautomaat. ”Onzin!”, roep Adriana. ”Waarom heb ik een pinautomaat nodig? Ik kan toch gewoon hoofdrekenen. En, we vertrouwen de mensen. Als ze geen contant hebben, komen ze het later maar brengen.”

Who’s next?

Ken jij een ondernemer met een goed verhaal? Of ben je zelf ondernemer en wil je je verhaal kwijt? Zoals Michael van cocktailbar Five Points? Dan mag je ons altijd tippen via [email protected].

Lees ook:

Chef Sebastiaan van Fouquet: ‘Hier krijg je geen structuren van komkommer, maar waar voor je geld’

Heb je wel eens bij één van de best gewaardeerde Franse restaurants in Den Haag gegeten? Lees de rec...

Meer over Florencia ontdekken?

Florencia ijssalons

Geopend08:00 - 23:30

Torenstraat 55, Den Haag

Bekijk meer:ijssalons

adv.