Den Haag

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Hernán en Lucia van chocoladecafé Bolena: ‘Help onze chocolade smelt!’

Door Allan Vos 13 juli 2018

Lucia Goldfarb en Hernán Schvartzman kwamen twaalf jaar geleden, voor hun studie, naar Den Haag. Bij toeval kwamen ze echter terecht in de wereld van koffie en chocolade en nu runnen ze een chocoladecafé. Maar ze hebben wel een probleempje: De chocolade smelt! en dus zoeken ze naar een oplossing.

In het creatieve Makerskwartier, aan de gezellige Boekhorststraat in het centrum van Den Haag, staat Hernán ons al op te wachten. “Fijn dat jullie ons willen helpen. Wil je koffie?” De winkel waar Hernán voor staat is Bolena Chocolate Café. Sinds drie maanden is het open.

Passie

We krijgen een heerlijke cappuccino voorgeschoteld met natuurlijk wat stukken chocola. “Koffie is altijd al mijn passie geweest,” vertelt Hernán. “Ik brandde vroeger, tijdens mijn studie aan het conservatorium, altijd mijn eigen koffie. Het liefst wil ik dat hier straks ook kunnen, maar tot die tijd hebben we een heerlijke koffie uit Ethiopië.”

Chocola

De vrouw van Hernán studeerde sociologie in Den Haag. Toen haar studie klaar was en ze een tijdje her en der had gewerkt zat ze een periode thuis en bedacht ze dat de chocolade, die ze thuis maakte, eigenlijk wel erg lekker was. Ze begon de repen en bonbons te verkopen via ambachtelijke markten en concept stores.

Omdat de keuken thuis te klein was, gingen de twee samen op zoek naar een werkplek en kwamen terecht in het Makerskwartier. “Het was eigenlijk helemaal niet de bedoeling om een winkel te beginnen, maar het kwam op ons pad en het pand is zo mooi dat we toch maar ‘ja’ hebben gezegd.”

Makerskwartier

Hernán besloot mee te doen met het chocolade-idee van zijn vrouw en naast zijn baan als dirigent en muzikaal leider bij de opera, bracht hij zijn liefde voor goede koffie mee naar de zaak. “De bedoeling was om de breekchocolade en bonbons ook hier te maken. Het heet hier niet voor niks het Makerskwartier, dus dat is een mooie combinatie met een koffiecorner”, aldus Hernán.

De chocolade en koffie werden al meteen goed ontvangen in de buurt. “Door mond tot mond reclame komen veel mensen langs. Ze hebben dan bijvoorbeeld een doosje chocolade cadeau gehad en hebben trek in meer” lacht Hernán. “De chocola die we verkopen zien we trouwens meer als voeding dan snoeperij. De chocola heeft dan ook geen conserveermiddelen en de ingredienten die de chocola de bijzondere smaken geeft, bepalen we zelf.”

Smeltende Chocola

Toch gaat niet alles even goed. “Drie maanden geleden hadden we niet gedacht dat het zo ontzettend warm zou worden in dit hoekpand. Het is soms wel 30 graden. Daardoor moeten we de chocola steeds opbergen in de koelkast en het is dan ook te warm om met de chocolade te werken waardoor we geen nieuwe repen en bonbons kunnen maken.”

De oplossing lijkt een luifel oftewel ‘Markies’ te zijn. “Door deze te plaatsen blijft het in de winkel lekker koel. Het leuke is dat, toen ik oude foto’s zocht van de winkel, ik erachter kwam dat deze winkel vroeger ook een chocoladehuis was. Om deze historische winkel dus nieuw leven in te blazen, willen we dezelfde markiezen gaan plaatsen als toen.”

Foto Haagse Beeldbank

Omdat Lucia en Hernán de afgelopen maanden alles hebben geïnvesteerd in hun café, zijn ze nu een crowdfundingsactie gestart om het bedrag (€ 5000,-) voor de markiezen bij elkaar te krijgen. “Ik hoop heel erg dat mensen het ons gunnen deze plek tot een succes te maken. Niet alleen voor ons, maar ook voor de wijk”, zegt Hernán. “Mensen krijgen natuurlijk ook wat terug voor hun gift. Zo kun je een chocoladeworkshop krijgen of een chocoladeproeverij, zo helpen we elkaar.”

Via de website van Voorjebuurt.nl kun je Lucia en Hernán helpen om hun chocolade te beschermen tegen de zon.


Meer over Bolena Chocolate Café ontdekken?

Bolena Chocolate Café restaurants en horeca

Gesloten10:00 - 17:00

Boekhorststraat 191, Den Haag

Bekijk meer:restaurants en horeca

adv.