Interview met de Haagse Marian Koek: ‘Ik ben een boeddhistische accountant’

Door Alice van der Laan 11 januari 2019

Van administraties en vrouwelijke ondernemers coachen tot boeken schrijven en boeddhist zijn. Volgens Marian gaat het prima samen. ”Ik ben een boeddhistische accountant en ik help ondernemers om het beste uit hun bedrijf én uit zichzelf te halen.”

Marian Koek (57), komt oorspronkelijk uit Zoetermeer maar woont al 17 jaar met haar partner in Den Haag. Het boeddhisme heeft haar 20 jaar geleden gegrepen tijdens haar verblijf van 4,5 jaar op Aruba.

Vader was koster

Marian is opgegroeid in een katholieke familie in Zoetermeer. Haar vader was koster.  Het gezin met 4 kinderen had het niet breed en ‘hard werken voor je geld’ was een niet uitgesproken motto. Deze overtuiging dreef Marian tot het uiterste.

”De balans tussen werk en privé was niet gezond, maar ik was niet anders gewend. Ik moest toch ‘hard werken voor mijn geld.”Deze overtuiging dreef Marian tot het uiterste. ”De balans tussen werk en privé was niet gezond, maar ik was niet anders gewend. Ik moest toch ‘hard werken voor mijn geld.”

Op een gegeven moment was ze er klaar mee. Toen haar toenmalige werkgever geen mogelijkheid gaf voor een sabbatical (periode van een paar maanden waarin mensen stoppen met werken) vertrok ze naar Aruba. Hier zette ze haar werkzaamheden als accountant voort, maar dan in een voor haar prettiger klimaat.

Alleen maar klagen

Nederlanders die komen werken op Aruba worden niet altijd met open armen ontvangen vertelt Marian. ”Ik haat Nederlanders” werd wel eens tegen me gezegd.” Toen Marian hierover klaagde tegen een vriendin kreeg ze te horen dat ze moest stoppen met klagen en eens naar haar eigen houding moest kijken.

”Als je eigen houding verandert, verandert je omgeving mee. Dat is het basisprincipe van boeddhisme. Actie ondernemen, niet klagen en niets doen.” Later is Marian met deze vriendin meegegaan naar een meeting van boeddhisme en sindsdien is ze nooit meer gestopt.

Marian Koek met haar boek ‘Ik verdien meer’. Beeld: Indebuurt Den Haag

Abacadabra

”Toen ik net begon snapte ik er niks van. Maar ik merkte dat ik er energie van kreeg. Ik begon anders te denken. Ik merkte dat het ‘keihard moeten werken voor je geld’ een belemmerende overtuiging was. Ik kon ook op andere manieren mijn geld verdienen.”

Toen Marian bij een klant in Shanghai was viel het kwartje. ”Deze ondernemer had geen visie voor de toekomst en geen flauw idee hoe hij aan meer omzet moest komen. Daar kon ik bij helpen.”

Money Mindset

Marian bedacht het BIZZ Roadmap model. Geen businessplan maar een stappenplan van doelen, visie, missie en kernwaarden. Met het model werk je naar de hoogst haalbare resultaten toe maar ook naar het hoogst haalbare in jezelf. Waar word je gelukkig van en hoe kun je daar geld mee verdienen is de vraag die Marian stelt. ”Natuurlijk gaat het ook over geld, ik blijf immers accountant”, zegt Marian lachend.

Boek & coaching

Marian deed er vijf jaar over om te komen tot haar boek ‘Ik verdien meer.’ Hierin legt ze stap voor stap met praktijkvoorbeelden uit hoe je het model toe kunt passen. Ook kun je bij haar terecht voor coaching en heeft ze hiervoor business coachingkaarten ontwikkeld.

Heb je zelf ook moeite met het vinden van balans in je werk en vind je het moeilijk tot betere resultaten te komen? Bel Marian!

Who’s next?

Ken jij een ondernemer met een goed verhaal? Of ben je zelf ondernemer en wil je je verhaal kwijt? Zoals Floor van LOULOU essentiels? Dan mag je ons altijd tippen via [email protected].

Lees ook:

John van Fireworld verkoopt al 35 jaar vuurwerk ‘Mijn winkel is net de Kijkshop’

De gouden dagen breken aan de voor de Haagse vuurwerkverkopers.  Ze moeten wel een paar dagen hard b...

adv.