Den Haag

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Benieuwd wie Club Westwood heeft opgericht? Dit is Hans Wiesman (70)

Door Alice van der Laan 28 juni 2019

Ben jij een Haagse student geweest? Dan heb je vast wel eens een drankje (te veel) gedronken in Club Westwood. Wij gingen langs bij de aanstichter van alle gezelligheid: oprichter Hans Wiesman (70). ‘’Een vriend en ik dachten op ons 18e, laten we proberen een disco voor studenten op te zetten.’’

‘’Ook Koning Willem-Alexander kwam regelmatig stappen in de Westwood. Toen was hij een jaar of 20’’, vertelt Hans lachend. Of onze koning flink met zijn billen heeft staan schudden op de dansvloer laat Hans achterwege. ”Het was altijd nogal een dingetje als hij met zijn jongere broer en de beveiliging voorop binnen kwamen.”

Club Westwood
Club Westwood

Wist je dat onze we-wo de oudste club van Nederland is? ‘’In de jaren ’60 waren er wel 750 discotheken. Daar zijn er nu nog maar 160 van over, waaronder wij zelf.’’ Het geheim van het voortbestaan komt volgens Hans maar door één ding.

‘Als je de fout in gaat, kom je er niet meer in’

‘’Het is hier veilig. De Westwood is geen wilde bende waar met bier wordt gegooid. In al die jaren, even afkloppen, is er nog nooit iets misgegaan. Natuurlijk ontstaat er wel eens een vechtpartijtje. Dat gebeurt nou eenmaal met mensen die alcohol drinken. Maar weet dat als je de fout in gaat je er niet meer in komt. En dat is pijnlijk als al je vrienden en vriendinnen hier gezellig aan het feesten zijn.’’

Het avontuurlijke leven van Hans

Hans heeft niet hetzelfde leven geleid als de gemiddelde Hagenees. Beter gezegd, hij is eigenlijk geen Hagenees. Hij is opgegroeid in de jungle van Borneo en pas op zijn 12e naar Den Haag verhuisd. Vervolgens heeft hij 7 jaar op een Jezuitenschool gezeten, wat hij liefkozend ‘het strafkamp’ noemt en tijdens zijn studie economie is hij met een vriend Club Westwood begonnen. De Westwood stond oorspronkelijk in Meer en Bosch, in het westen van Den Haag. Vandaar West (Den Haag west) Wood (bos).

Privéfoto Beeld: Facebook Hans Wiesman https://www.dc3dakotahunter.com/

Hans heeft zich niet heel zijn leven met de Westwood bemoeid, maar ook andere dingen gedaan. Terwijl Arnie (ja, die van goede tijden) achter de bar stond in de Westwood reisde Hans heel de wereld over. Sinds 25 jaar is hij zelfs wereldwijd bekend als de ‘Dakotahunter’. Het woord zegt het al: hij jaagt op Dakota’s (oude vliegtuigwrakken). Hij struint hiervoor door moerassen met krokodillen en andere woeste terreinen op zoek naar oude vliegtuigen. Ook tijdens het interview wordt hij gebeld door een Zuid Afrikaan met een tip over een mogelijk wrak in Burundi (Afrika). Hans zorgt ervoor dat die wrakken terechtkomen bij musea en themaparken.

Westwood festival

In de afgelopen 25 jaar is de Westwood hetzelfde gebleven, maar daar komt nu verandering in. Het pand wordt verbouwd naar eventlocatie waardoor het, naast de gebruikelijke vrijdagavond, ook op andere dagen gebruikt kan worden. Daarnaast staat het Westwood festival voor de deur. Voor de tweede keer wordt op 6 juli de parkeerplaats van de Westwood omgetoverd tot Festivalterrein. En als het aan Hans en zakenpartner Vincent Marshall ligt is het voorlopig nog niet het einde van de Westwood!

Who’s next?

Ken jij een ondernemer met een goed verhaal? Of ben je zelf ondernemer en wil je je verhaal kwijt? Zoals de Sushimeisjes? Dan mag je ons altijd tippen via [email protected].

Lees ook:

Dames van Florencia: ‘Mama gaat door tot ze erbij neervalt’

Wie komt er niet al van jongs af aan bij de iconische ijssalon in de Torenstraat? Florencia: De ijss...

Lunchroom Zondag heeft een nieuwe eigenaresse: dit is Marjolein (25)

Marjolein Leferink (25) droomde als klein meisje al over haar eigen restaurant. Ze bouwde op haar ti...

adv.