Den Haag

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Anne is opruimcoach: ‘Ik heb wel eens twee boten onder de troep gevonden’

Door Alice van der Laan 5 juli 2019

Voor een bomvol huis gevuld met oude meuk rennen de meeste mensen hard weg. Anne Edixhoven (26) niet. Haar handen beginnen te kriebelen bij het zien van een rommelige zolder of een overvolle kelder. ”Tijdens het opruimen vinden we van alles. Zoals twee boten in de schuur bijvoorbeeld, inclusief motor. Die mevrouw had geen idee dat ze er lagen en we hebben ze dezelfde dag nog voor een paar honderd euro verkocht.”

Opruimcoach: wat houdt het in? Ben je dan, bewapend met glorix en een paar handschoenen, door de jarenlange verzameling van oma Tina aan het wroeten? Of help je mama om de miniatuur autocollectie van papa en de speelgoedverzameling van de kids binnen de perken te houden?

Dichtslibbend huis = stress

Anne doet alles, maar haar klantenkring bestaat voornamelijk uit recent gepensioneerden die eindelijk eens van de jarenlang verzamelde troep af willen. ”We zijn geprogrammeerd om te consumeren, consumeren en consumeren. Door de oorlog zit het in ons om te verzamelen maar die schaarste is er niet meer. En zo’n dichtslibbend huis geeft ontzettend veel stress”, aldus Anne.

Taboe

Opruimcoach is een redelijk nieuw beroep. Sinds de ‘Tidying up’ serie van Marie Kondo (Japanse opruimgoeroe) is het pas wat populairder geworden. Toch is het nog een beetje een taboe. ”Als ik aan mensen vertel dat ik een opruimcoach ben, heb ik soms het idee dat ze denken dat ik een veredelde schoonmaker ben. Gelukkig is dat beeld steeds meer aan het veranderen. Als ik mensen uitleg wat ik doe vragen ze daarna eigenlijk altijd wanneer ik langs kan komen.”

Anne van Organiseermijnhuis.nl | Beeld: indebuurt Den Haag

Emotioneel goud

En als Anne dan langskomt, gaat ze als volgt te werk. Eerst wordt tijdens het intakegesprek besproken wat het doel is: wil je ontspullen? Of je spullen beter organiseren? Vervolgens komt Anne een paar keer langs om je te assisteren. Met de tips die je gekregen hebt ga je tussen de afspraken door verder.

”Veel mensen hebben een neutraal iemand nodig om te helpen beslissen wat ze met hun spullen aan moeten. Aan de kleinste dingen kunnen de mooiste verhalen en herinneringen vastzitten. Emotioneel goud.”

Zo gaan alle spullen door Anne’s handen. Word je er nog blij van? Zou je het nu nog kopen? Houd je het uit schuldgevoel omdat je het hebt gekregen? Ja? Nee? Wil je het dan verkopen, of kan het naar de kringloopwinkel? Klinkt zo makkelijk hé? Nu zijn we wel benieuwd hoeveel het kost. ”In zes uur kunnen we al een heleboel gedaan hebben. Een pakket van 6 uur kost € 240,-‘aldus Anne.

Tips

Met Anne’s werkwijze is het de bedoeling dat de mensen het zelf kunnen. Hiervoor heeft een paar paar handige tips en die deelt ze gelukkig ook met ons:

  1. ”Begin in de ruimte die je het meest stoort. Mensen beginnen vaak in de kelder of op zolder terwijl je in die ruimtes bijna nooit komt. Je werkt je in het zweet voor een ruimte die je niet ziet. Als je in de woonkamer begint zie je direct resultaat en daar word je blij van
  2. Neem op tijd pauzes
  3. Beslis meteen of je iets wil houden of niet
  4. Trek niet alles tegelijkertijd open maar begin met één deel”

Benieuwd naar opruimcoach Anne? Bekijk haar website organiseermijnhuis.nl

Who’s next?

Ken jij een ondernemer met een goed verhaal? Of ben je zelf ondernemer en wil je je verhaal kwijt? Zoals verloskundige Chantal Dan mag je ons altijd tippen via [email protected].

Lees ook:

Benieuwd wie Club Westwood heeft opgericht? Dit is Hans Wiesman (70)

Ben jij een Haagse student geweest? Dan heb je vast wel eens een drankje (te veel) gedronken in Club...

Dames van Florencia: ‘Mama gaat door tot ze erbij neervalt’

Wie komt er niet al van jongs af aan bij de iconische ijssalon in de Torenstraat? Florencia: De ijss...

De Sushimeisjes: ‘We waren bang dat het te druk zou worden’

Vriendinnen Nicole Dessing (27) en Lisa Sassen (27) gaan liever in de weer met rijstrollen en gedroo...

adv.