Den Haag

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Alexander brandt én schenkt koffie op de Haagse Markt

Door Lizette Bremer 14 februari 2020

Het wordt overal ter wereld gedronken, op alle mogelijke manieren: koffie. Wist je dat ze in Indonesië hun koffie niet filteren maar gewoon in heet water gooien? Alexander Revis van koffiebar- en branderij VanDeMart op de Haagse Markt kan je álles over koffie vertellen. Hij herkent zich niet in de moeilijkheden die ondernemers van de markt zouden hebben. “Ik ben elke dag dankbaar dat ik zult leuk werk doe op zo’n leuke plek.”

Mensen zeggen soms, als ze bij hem aankomen: ‘Ik heb nog niet gehad.’ En dan weet je dat ze die zwarte godendrank bedoelen. Koffie ja. Geen wonder dus dat zowel winkelaars op de Haagse Markt als zijn collega-kraamhouders graag bij de kraam VanDeMart van Alexander (42) komen. Hier krijg je de meest verse koffie die hij voor je neus aan het branden is. Mooie bijkomstigheid is die heerlijke koffiegeur die de hele dag rond de kraam (nummer 4.54 trouwens) hangt: “Die doet iets met het brein van mensen.”

Belangrijkste product

Hij was zijn baan als interim manager op kantoor op een gegeven moment wel een beetje beu. Nu heeft Alexander zijn eigen marktkraam op de Haagse Markt, waar hij koffie brandt, maalt, verkoopt in afgemeten zakken én schenkt. Een soort koffiebranderij met koffiebar dus.

Alexander kwam hier terecht doordat de gemeente bij de herinrichting van de markt vergunningen te vergeven had, en op basis van zijn plan kreeg hij er één. De opening van de nieuwe Haagse Markt in 2015 was ook meteen de opening van zijn VanDeMart. “Eerst was ik een soort mini kruidenier, maar al snel wist ik: koffie wordt mijn belangrijkste product.”

Tekst gaat verder onder de foto

Alexander brandt zijn koffiebonen op precies de juiste temperatuur, voor het oog van alle bezoekers. Foto: indebuurt

Alexander is net bezig zijn koffie uit Costa Rica te wegen: dit doet hij heel precies voor het beste resultaat en de perfecte smaak koffie. Zijn klantenbestand blijft groeien, en hij bezorgt nu zelfs ook aan huis. Op zijn pakken koffie vermeldt hij altijd op welke datum de koffie gebrand is. “Ik koop alleen koffie in van de laatste oogst, brand de bonen en verkoop die binnen een paar dagen.”

‘De Haagse Markt is net een dorp’

En waarom koffie? “Omdat iedereen op de wereld de drank kent, arm en rijk, van eskimo’s tot indianen. En iedereen drinkt het anders.” Hier op de markt wordt het op de ‘Europese’ manier geschonken: de cappuccino’s, macchiato’s en espresso’s vliegen de toonbank over. Iets erbij? “Ik heb hier altijd verse appeltaart staan, naar m’n moeders recept.” Alexander geniet van elke dag dat hij hier staat. “Het is hier nooit saai. De markt is ook net een dorp: we helpen elkaar graag.”

Vrouw

In de media uiten ondernemers van de Haagse Markt regelmatig hun ontevredenheid, zoals recentelijk de hoge huurprijzen van de kramen. Alexander heeft hier geen last van: hij huurt voor €500,- (exclusief BTW) een kraam. “Ter grootte van een postzegel uiteraard, maar ik doe wat ik leuk vind en kan mijn gezin ervan onderhouden. Ik groei elk jaar weer.”

Het publiek dat bij hem koffie koopt en drinkt varieert enorm: “Alle culturen komen hier, en mensen komen van steeds verder. We krijgen ook steeds meer toeristen. Het gaat gewoon hartstikke goed met de Haagse Markt.”

Zijn carrièreswitch heeft hem niet alleen meer werkgeluk opgeleverd, maar ook een vrouw. “Ze kwam hier op zaterdag altijd koffiedrinken. Na een half jaar gingen we met elkaar uit, nu zijn we getrouwd en hebben net een baby gekregen.” Komt ze nog steeds wel eens langs? “Af en toe, gezellig met de baby.”


Meer over VanDeMart op de Haagse Markt ontdekken?

VanDeMart op de Haagse Markt koffiebars

Gesloten09:00 - 17:00

Herman Costerstraat, Kraam 4.54, Den Haag

Bekijk meer:koffiebars

Meer over Haagse Markt ontdekken?

Haagse Markt markten

Gesloten09:00 - 17:00

Herman Costerstraat, Den Haag

Bekijk meer:markten

adv.