Den Haag

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

6 Jaar ’t Achterom: ‘Hier dansen hetero’s en homo’s samen op de bar’

Door Joyce Hoogland 6 september 2019

’t Achterom, de eerste eigenaresse, Margriet van 60+, had niet door waarom die naam zo dubbelzinnig was voor een gaybar. ‘De zaak zit toch gewoon aan de straat Achterom?!’ De gasten konden er natuurlijk smakelijk om lachen. Huidige eigenaren Linda en Dave: “Op een dag zei Margriet, wil jij de kroeg niet overnemen en dat hebben we in een dronken bui gedaan.”

Dat was 6 jaar geleden en wij zitten nu bij het stel aan de bar om terug te blikken. Een heterostel dat een gaybar runt, is dat niet merkwaardig? “Helemaal niet”, antwoord Dave. “Een echte gaybar alleen voor gay’s bestaat niet meer. Het is een bar waar iedereen elkaar respecteert en welkom is. Hier kan iedereen zichzelf zijn.”

Vloerbedekking

Homobars zijn een rode lijn in het leven van dit Haagse stel. Ze hebben elkaar namelijk in de Vink ontmoet. “Ook gingen we vaak naar ’t Achterom. Margriet was daar de eigenaresse, een oude lesbienne die op pantoffeltjes liep”, zegt Linda.

Toen het stel de bar 6 jaar geleden overnam moest er nog wel wat gebeuren. “Er lag toen nog vloerbedekking. Dat was echt heel goor. Wij dachten dat het bruin was, maar bij de verbouwing bleek het ooit rood te zijn geweest. Toen werd er nog binnen gerookt he”, aldus Linda. Verder hingen er kroonluchters en de muren waren bedekt met kitscherig behang.

Nu hangen er covers van oude lp’s en ook de vloerbedekking is niet meer. “De sfeer is wel hetzelfde gebleven. Het is een bruincafé met goede muziek waar je gezellig kunt drinken maar ook kunt dansen. De mensen hebben hier geen gene. Eind van de avond staan hetero’s en homo’s zonder shirt op de bar te dansen. Alles kan”, zegt Dave.

 

Voordat hij met ’t Achterom aan de slag ging had hij nog nooit een biertje getapt. “Maar daar gaat het niet om. Het gaat om de gezelligheid. Je kunt in je eentje naar ’t Achterom gaan en een top avond hebben. De mensen achter de bar zijn je vrienden.”

6 jaar

De afgelopen 6 jaar was het niet gemakkelijk een zaak draaiende te houden in Den Haag, genoeg hebben de deuren moeten sluiten. Maar Dave en Linda is het wel gelukt. “In het begin werkte ik nog in de kozijnen om bij te verdienen. Maar na een goed oud en nieuw feestje ging het lopen”.

Inmiddels staat ’t Achterom ook bekend om de Songfestival-feestjes. “Afgelopen jaar hadden we een pre-party waarbij we oude videoclips lieten zien en daarna was natuurlijk het grote feest. Het stond hier helemaal vol met moeders en dochters en vaste klanten. Toen Duncan won ging natuurlijk het dak eraf.”

En het dak gaat er waarschijnlijk ook morgen (zaterdag 7 september) af, want dan wordt het 6-jarig bestaan gevierd. De hele stad heeft vanwege het Uit festival een verlaatje, dat betekent dat alle horecazaken langer open mogen zijn. Zaterdag zijn er onder andere optredens van dragqueens en zondag gaan ze gewoon door met live optredens.

En nu nog een paar jaar verder?

Linda en Dave vermaken zich prima met ’t Achterom, al kan het wel pittig zijn. Ze hebben twee jonge kinderen en de kroeg is elke dag open. “We zijn één dag in het jaar gesloten, op Eerste Kerstdag.” Dave wil sowieso nog doorgaan tot het 20-jarig bestaan en in al die jaren zullen er nog heel veel feestjes komen.

“Straks hebben we Prinsjesdag. We zijn dan al in de middag open. Veel mensen gaan dan eerst naar de koets met Maxima kijken, komen tijdens de troonrede hier voor een biertje en gaan daarna weer terug voor de rest van de stoet.” Verder komt er natuurlijk weer een oud en nieuw feest en volgend jaar is het Songfestival heel dichtbij dus zullen we ook hier extra groot uitpakken.

Lees ook:

Achterom

Daarom heet deze Haagse straat Achterom

Aan het Achterom is één van de gezelligste gaybars van Den Haag te vinden: ’t Achterom, niet te verw...

Dennis van Café de Landman: “Ik geloof heilig in de bruine kroeg!”

Over twee weken werkt hij precies 13 jaar in Café de Landman: Dennis Lansbergen. Dennis is niet alle...

adv.