Den Haag

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Het beste (IPA) biertje van de wereld wordt gewoon in Den Haag gebrouwen

Door Joyce Hoogland 13 augustus 2019

Dat we goed bier kunnen drinken wisten wij al 😉 maar bierbrouwen is natuurlijk een ander verhaal. Maar ook in Den Haag weten wij een lekkere goudgele rakker te maken. Kompaan wordt namelijk ineens genoemd tussen grote namen als Amstel en Stella Artois. De Haagse brouwerij is benoemd tot beste Imperial Indian Pale Ale (IPA) van de wereld, meldt het AD. 

De World Beer Award is een grote Britse wedstrijd, waarvoor brouwerijen uit de hele wereld in totaal 3500 van hun beste bieren blind laten keuren door een vakjury. Die deelt in tientallen categorieën prijzen uit, van obscure chocolade-koffie smaaksensaties tot een gewoon pilsner.

Vers

Handlanger gebrouwen in de Kompaan brouwerij op de Binckhorst deed mee aan de categorie IPA. De naam verwijst naar een speciale hopsoort, die het bier een hogere alcoholgraad en bitterheid meegeeft. Dat was nodig om ook tijdens de lange zeereizen naar Brits India genoeg vers bier aan boord te hebben om de bemanning rustig te houden. De Imperial hop is in in dit genre de sterkste soort.

Hoewel het bier lang houdbaar is, is het vers toch het lekkerst, vertelt de Haagse brouwer Jasper Langbroek. “We hebben onze inzending dan ook vlak voor de deadline van de proeverij ingestuurd”, zegt hij.

Het is een diepzoete IPA, die in de afdronk minder bitter is dan een reguliere. Precies wat nodig is om op te vallen bij de WBA wordt volgens Langbroek. “Dat je dan meteen de eerste keer dat je meedoet, wint, is heel gaaf.” Kompaan wil haar Handlanger dolgraag exporteren. “We produceren nu ongeveer vierduizend liter per maand, maar dat volume kan prima omhoog.”

4 Nederlandse wereldkampioenen

Niet alleen het Haagse biertje viel in de prijzen. In Nederland werden nog 3 biertjes wereldkampioen: Hertog Jan Grand Prestige Vatgerijpt Rutte werd World’s Best Flavoured Wood Aged. Herrie van Brouwerij Noordt werd uitgeroepen tot World’s Best Kölsch. Amstel Light werd ‘wereldkampioen’ in de categorie Lager Light.

Bij deze brouwerijen kun je genieten van echte Haagse biertjes

In het zonnetje, op het terras, kunnen wij écht genieten van een lekker biertje. De lekkerste goudge...

adv.