Den Haag

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Je kledingkast opruimen: zo geef je textiel een tweede leven

Door Joyce Hoogland 24 maart 2020

De lente is begonnen, dus tijd voor de voorjaarsschoonmaak. Duik jij in je kledingkast om alles eens goed uit te zoeken? Gooi alles op een hoop en kijk wat je wilt houden. Alles wat overblijft kun je verkopen, doneren of recyclen. Haagse Handen geeft 5 tips om je (oude) kleding een nieuw leven te geven.

Pagina 1/5
⟵ swipe swipe ⟶

Gooi het in de textielcontainer

Oude kleding en linnen kun je in de textielcontainer doen. Dit wordt daarna verwerkt door ReShare van het Leger des Heils. Zij geven het gratis weg aan mensen in nood of verkopen het in tweedehands kledingwinkels. Met de opbrengst worden projecten van het Leger des Heils ondersteund.

via GIPHY

Gescheurd of versleten? Geen probleem: ook gescheurde en versleten kleding en textiel mag in de textielcontainer. Hier worden nieuwe producten van gemaakt, zoals poetsdoeken, dekens, isolatiemateriaal of vloerbedekking. Lever textiel wel altijd schoon in.

Kijk op reshare.nl voor de locaties van de containers.

Geef het aan de Kringloopwinkel

Is je broek een maatje te klein of te groot geworden of heb je een kersttrui gekregen waar je je niet in durft te vertonen? Lever deze in bij de Kringloopwinkel of andere tweedehandszaak. Iemand anders is misschien nog wel blij met jouw kleding. Bovendien doneert de Kringloop een deel van de opbrengsten aan goede doelen. Dit jaar gaat een deel van de winst onder andere naar Plastic Soup Foundation.

Nadat je spullen hebt ingeleverd kun je weer shoppen bij de Kringloop. De Haagse vestigingen hebben sinds kort een spaarsysteem waarmee je spaartegoed kunt opbouwen. Als je oude spullen inlevert krijg je spaarpunten die je op je Kringloop Nederland pas kunt laten storten. Dit tegoed kun je besteden bij een van de vestigingen van Kringloop Den Haag. Voor kleding krijg je afhankelijk van de hoeveelheid en kwaliteit tussen de 0 en 25 punten, elke punt is 10 cent waard te besteden in een van de Kringloop Den Haag winkels.

Kijk op www.kringloopdenhaag.nl welke zaak bij jou in de buurt is.

41 kringloopwinkels in Den Haag ‘Hagenaars houden niet van weggooien’

"Den Haag heeft, met 41 winkels, de allerhoogste kringloopdichtheid van Nederland’’, zegt Gert-Jan D...

Doneer kleding en textiel aan een dierenopvang in de buur

Ook verschillende dierenopvangcentra zijn heel blij met jouw oude textiel. Vogelopvang de Wulp en de Egelopvang Den Haag kunnen bijvoorbeeld altijd oude handdoeken gebruiken voor de verzorging van de dieren. Voor de Vogelopvang zijn lakens en slopen ook altijd handig.

via GIPHY

Heb je nog een dekentje liggen dat je niet meer gebruikt? Een lelijk dekentje is voor een asielkat een lekker warm nestje. Het Haags Dierencentrum kan het daarom altijd gebruiken. Het Haags Dierencentrum en de Knaagdierenopvang Het Knagertje zamelen naast handdoeken en dekens ook kleding in. Tweedehands kleding die er nog goed uitziet wordt verkocht. Van de opbrengsten kunnen de opvangcentra bijvoorbeeld voer voor de dieren kopen.

Geef het aan een goed doel

Liefdadigheidsinstellingen zamelen een aantal keer per jaar huis-aan-huis textiel in. Je krijgt hiervoor een speciale inzamelzak in jouw brievenbus.

Foto Martin Adams, Unsplash

Lever het in tijdens de opruimdagen

Textiel kun je ook inleveren bij de opruimdagen. Het textiel dat je inlevert op een opruimdag wordt gebruikt door ReShare. Kijk op ww.denhaag.nl/opruimdagen wanneer een opruimdag bij jou in de buurt is.

Foto Sarah Brown, Unsplash
Pagina 1/5
⟵ swipe swipe ⟶

adv.