Den Haag

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Indebuurt ging floaten: ‘Wat een uurtje in bad liggen wel niet kan doen’

Door Alice van der Laan 2 juli 2019

Floaten is het drijven in een zoutwaterbad. Tijdens het floaten kan elke spier van je lichaam volledig ontspannen. Daarom wordt ook gezegd dat floaten de manier is om de diepste ontspanning te bereiken. Tijd om het te testen. We gaan langs bij Healthlab op de Pier in Den Haag. Het floaten kost € 29,50 voor 1 uur. 

Pagina 1/5
⟵ swipe swipe ⟶

Floaten werd in 1954 bedacht door de Amerikaanse neurowetenschapper John Lilly. Door het drijven in het zoute water, in een cabine zonder prikkels van buitenaf, boots je de slaapsituatie na. Dit zorgt voor volledige ontspanning waardoor angsten en spanningen afnemen. Het bleek zo effectief dat de ‘therapie’ grootschalig werd toegepast op oorlogsveteranen. In de jaren ’80 werd het floaten ontdekt door het publiek en sinds een aantal jaren hebben wij twee floatcentra in Den Haag.

Geen alcohol en geen koffie

Spannend! Onze afspraak staat op vrijdag 12 uur. Dat betekent dat we al om 7 uur ’s ochtends de eerste artikelen getikt moeten hebben. Je raadt het al: we komen lekker gestrest aan en willen niks liever dan lekker ontspannen. We nemen ons badpak, gezichtscrème en föhn en borstel mee. Handdoeken, douchegel en shampoo hebben ze daar. Ook staat in de bevestigingsmail dat we ons 24 uur voor het floaten niet mogen scheren en ook koffie en alcohol wordt afgeraden.

Beeld: indebuurt Den Haag

Aankomst

Aan het einde van de Pier vinden we Healthlab. We worden ontvangen door manager Myren en krijgen allebei een blad met floatinstructies. Hier staat wat we ongeveer kunnen verwachten en hoe we daar het beste op kunnen reageren.

De ervaringen zijn heel uiteenlopend: de één ervaart gelijk diepe ontspanning en raakt in een soort trance, de ander lukt het de eerste keer niet en wordt onrustig en het kan ook nog zijn dat je misselijk of duizelig wordt. ”Mocht het gebeuren dat je hulp nodig hebt, dan kun je op de knop drukken in de cabine”, vertelt Myren. Maar dat gebeurt eigenlijk nooit. ”Een enkele keer wil iemand een glaasje water”, aldus de manager.

Beeld: indebuurt Den Haag

De cabine

Dan is het zover, we mogen gaan floaten. We krijgen allebei onze eigen ruimte waar we kunnen douchen en omkleden. Een grote deur is de toegang tot de floatcabine. Je mag kiezen of je naakt, of met badkleding het bad in wilt. Wij gaan voor badkleding, dat is wel zo leuk voor de foto 😉 De floatcabine is groter dan verwacht, er staat zachte muziek op en het plafond zit vol ‘sterretjes’.

Van stress naar rust

Het water voelt zacht, door het epsomzout, en de temperatuur is lekker warm. Op het moment dat we ons hoofd in het water laten zakken voelen we gelijk een gevoel van opluchting: aaaah rust. Wat heerlijk. Doordat het water op lichaamstemperatuur is en je volledig drijft voelt het alsof je lichaam één wordt met het water. Onze ledematen voelen te zwaar om te bewegen. We willen alleen nog maar ontspannen.

Op een gegeven moment verandert dit gevoel en krijgen we hele erge schouder en nekpijn. Dit gevoel bouwt op totdat het echt even niet te harden is, we kunnen op geen enkele manier meer goed liggen. Uiteindelijk leggen we ons er maar bij neer en na een tijdje bouwt het gevoel langzaam af. Later blijkt dat de pijn, de opgehoopte spanning is die je lichaam aan het verlaten is.

Dan gaat de muziek weer aan en moeten we het bad verlaten. Aarch, we willen niet!

The afterfloat

Het wordt aangeraden om na het floaten rustig aan te doen om het effect langer te behouden. Ook heeft je lichaam even de tijd nodig weer te acclimatiseren. We krijgen een glaasje water en een boekje van Myren waar een stuk of 20 verschillende floatervaringen staan uitgelegd. Zo komen we erachter wat de pijn in onze nek en schouders in hield.

De rest van de dag voelen we ons super zen, chill en relaxt. Vrolijker zelfs. De spanning is weg en we slapen heerlijk die avond. Het effect houdt zeker 3 dagen aan. Wij gaan zeker nog een keer!


Meer over Health Lab ontdekken?

Health Lab wellness

Geopend12:00 - 21:00

Strandweg 152, Den Haag

Bekijk meer:wellness
Pagina 1/5
⟵ swipe swipe ⟶

adv.